Надал за липсващата му титла от Маями: Не съм обсебен, но искам да спечеля


Надал за липсващата му титла от Маями: Не съм обсебен, но искам да спечеля
Снимка: Guliver/GettyImages

775 0

В знаменитата кариера на Рафаел Надал има 14 титли от Големия шлем, 28 от сериите "Мастърс" и общо 69 трофея, но не и такъв от започналия през тази седмица "Мастърс" в Маями. Рафа е изиграл четири финала - през 2005, 2008, 2010 и 2014 година, но нито веднъж не е успявал да извоюва крайния успех.

Световният №7 стартира участието си от втори кръг с мач срещу Дуди Села или квалификант, а малко по-напред в схемата може да се изправи срещу нашия Григор Димитров. След оттеглянето на водача в ранглистата Анди Мъри и неговия подгласник Новак Джокович, Рафа е сред безспорните фаворити най-после да спечели титлата от тази надпревара. Пътят обаче ще бъде труден, призна самият испанец.

"Както всеки знае, годината е дълга и има много турнири. Джокович и Мъри може и да ги няма в Маями, но има много други страхотни играчи", коментира Рафа. "Не съм обсебен от идеята да спечеля този турнир. Разбира се, ще бъде страхотно да добавя този трофей във витрината си. Възможностите няма да бъдат вечни, макар че все пак се надявам да има още такива в бъдеще. Имах четири шанса, а в два от тях бях много близо. Обикновено, когато получиш такива шансове, трябва да се възползваш", подчерта той.

При първия си финал през 2005 година Надал отстъпи на Роджър Федерер в епичен петсетов сблъсък, когато турнирите от "Мастърс" сериите още се играеха в този формат. Тогава младият Рафа се намираше под №31 в ранглиста и водеше с 2:0 сета, но допусна пълен обрат от световния №1 към онзи момент Федерер. През 2008 година испанецът вече беше втори в световната ранглиста, но беше разочарован на финала от №4 Николай Давиденко. Последваха две загуби от Новак Джокович - през 2011 поражението дойде след тайбрек в решителния трети сет, а през 2014, макар и под №1 в ранглистата, Рафа беше победен в два сета от своя подгласник Ноле.

През 2017 година Рафа е постигнал 14 победи и има 4 поражения, като на два пъти през сезона загуби от Роджър Федерер, а на финала в Акапулко отстъпи на Сам Куери. Последната титла на Матадора дойде през миналата година в Барселона, а на твърди кортове не е стигал до краен успех от вече далечната 2014 година, когато спечели трофея в Доха.

"Чувствам се добре. Стартирах сезона добре. Във всеки мач чувствах, че играя на ниво. Сега имам нов шанс да го направя и се надявам, че ще бъда готов", завърши любимецът на милиони фенове на тениса по целия свят. През миналата година Рафа записа едно от най-слабите си представяния в Маями, като отстъпи още в първия си на мач на №94 в ранглистата Дамир Джумхур.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички