Министър Кралев: Феновете са зажаднели за Гришо, скоро може да го видим на турнир в България


Министър Кралев: Феновете са зажаднели за Гришо, скоро може да го видим на турнир в България
Снимка: БГНЕС

2746 0

Спортният министър Красен Кралев е сред специалните гости на тенис турнира в Истанбул. В петък той хвърли жребия преди двубоя на Григор Димитров с Иван Додиг (6:4, 6:3), а след срещата обеща, че ще остане до самия край на турнира. Кралев си пожела да види в неделя Григор с титлата от надпреварата в Истанбул.

- Г-н Кралев, как се чувствате в Истанбул? Вие сте един от стотиците българи, които дойдоха до тук, за да подкрепят Григор Димитров.

- Чувствам се прекрасно. Григор играе великолепно, видяхте вчера с каква лекота победи съперника си от Казахстан, почти не се изпоти. Дано продължи така и напред. Радостно е, че най-добрият ни спортист е аплодиран от близо 1500 българи по трибуните. Това показва, че българската публика е зажадняла за изявите на Григор, така че можем само да бъдем доволни, че той присъства на този турнир и че нашите сънародници го подкрепят толкова много и от сърце.

- България може ли да има по-добър представител пред света от него?

- Успешните ни спортисти са най-добрите посланици на България. Можем само да се гордеем, че имаме спортисти като него. Дано той успее да запали искрата в тениса и да има негови последователи и нови звезди. Мисля, че ние трябва да се възползваме максимално много от него като държава, както и федерацията по тенис, и министерството на спорта, за да може да се инвестира в спортна инфраструктура и създаване на млади таланти в детски програми. Звезда от величината на Григор има наистина много последователи и това е златен шанс да утвърдим позициите си в този спорт.

- От години насам се говори за АТР турнир в България. Вие готови ли сте да го подкрепите?

- Готови сме, водят се разговори, но знаете, че е много трудно да се намери свободна дата от календара на АТР. Виждате, че имаме добри позиции. Г-н Стефан Цветков, който е директор на турнира в Истанбул, се представя блестящо, контактите му са на ниво. Предполагам, че съвсем скоро може да ни се отдаде такава възможност. Желанието ми е в рамките на нашия мандат да имаме сили да съберем средства за построяването на съоръжение подобно на това (в Истанбул). Знаете, че подобно нещо струва много пари, но не е невъзможно, има подходящи терени, оглеждаме ги. Има и спонсори, които желаят да подкрепят такъв турнир, но ние просто трябва да сме готови с базата. Засега имаме възможност единствено за зимен турнир в зала „Армеец”, но за да мечтаем за подобен турнир, трябва ние да си свършим домашното, да се постараем. Както казах – терените ги има, наясно сме, огледали сме ги, остава да си подсигурим финансирането. Виждате, че тази година Министерството има доста амбициозна задача относно спортната инфраструктура и като приключим с тези планове се надявам да съберем средства, за да можем да инвестираме в съоръжение близко до това (в Истанбул).

- Докъде ще стигне Григор и какво бихме му казали, ако играе на финал с Федерер?

- Аз мисля, че той ще стигне до финала. Мога да му пожелая само успех. Когато е концентриран и мотивиран, все пак играе пред собствена публика тук, би могъл да разчита на успех. Той е в отлична форма, видях го в първите два мача. Дано всичко му върви по план за него, да е жив и здрав и да няма контузии, това е най-важното. От там нататък всичко ще се подреди.

- Българската публика би ли напълнила един такъв турнир?

- Надявам се. Виждате, че тук са над 1500 българи. Това показва, че имаме качествена публика за такъв турнир, имаме си състезател на ниво, който може да напълни корта. Малко търпение и усилие от наша страна и мисля, че ще можем да се радваме на Григор и в България.

- Ще останете ли до неделя, ако Григор Димитров играе финал?

- Да, ще остана до неделя. Тук съм по покана на организаторите на турнира, не съм в командировка, а в отпуск. В понеделник трябва да съм на работа, имам задачи за вършене. Но дано всичко да бъде нормално до финала, ще направя всичко възможно да го гледам и след това ще се прибера за България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички