Лек срив в играта на Григор Димитров не му попречи за финал в Стокхолм


Лек срив в играта на Григор Димитров не му попречи за финал в Стокхолм
Снимка: Guliver/GettyImages

8929 0

Григор Димитров  се класира за финала на турнира в Стокхолм, след като в зрелищен двубой успя да стигне до "чиста" победа с 6:3, 7:6 (2) над 27-ия в света Фабио Фонини. По този начин българинът спечели допълнителни 60 точки за световната ранглиста и ще има шанс да спори за 4-ия си трофей от началото на сезона.

Световният №8 беше безпогрешен в първия сет и го спечели лесно с 6:3, а след това набързо поведе с пробив в своя полза. Това обаче не беше всичко в срещата. Италианският тенисист успя да върне пробива и след това да реализира нов, с който да поведе с 2:4 след необясним срив в играта на Григор.

Димитров обаче се върна бързо-бързо в сета. Той веднага осъществи брейк с великолепни удари от бекхенд, и двамата стигнаха до тайбрек, в който Григор беше безпогрешен, давайки едва 2 точки на своя съперник.

Във финала той ще се изправи срещу победителя от двойката Хуан Мартин дел Потро - Фернандо Вердаско. Именно от аржентинеца Григор падна в полуфинала през миналата година.

ПЪВРИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров започва уверено с гейм на 15 и един ас на своята сметка.

1:1 - Италианецът имаше затруднения още в първия си сервис гейм. Той изостана с 15:30, но с мощни удари и в двата края на корта Фонини успя да обърне развоя до 40:30 - уинър по правата от форхенд и равенство.

2:1 - Подобна ситуация и при подаването на Димитров, но той допусна Фонини да стигне до точка за пробив при 30:40, въпреки че водеше 30:15. Аут от бекхенд на Фонини неутрализира опасността, но страховит бекхенд уинър на съперника по диагонала му даде ново предимство. Фонини пак сбърка, но след това натисна при мрежата - Григор обаче не трепна и съобразително стреля в обратната на атаката на Фонини страна и италианецът прати волето в аут. Димитров реализира предимството си и спечели маратонския 7-минутен гейм.

3:1 (пробив) - Максимата "ако не пробиеш, ще те пробият" важеше с пълна сила след почивката. Перфектните ретури на Григор разтроиха играта на Фонини, който изостана с 0:40. Първата беше отразена, но не и втората, след като Фонини получи тежък ретур и от форхенд прати топката в мрежата.

4:1 - Уверен сервис-гейм за българина, който печели на 15 и затвърждава пробива.

Медицински таймаут за Фонини.

4:2 - Паузата подейства освежаващо за италианеца, който спечели подаването си на 15.

5:2 - Гейм на 0 за Димитров.

5:3 - Димитров имаше потенциал да направи нещата интересни, но след 15:15 допусна две непредизвикани грешки и загуби гейма.

6:3 - С брутално разиграване беше открит 9-ия гейм. Григор излезе на мрежата, но Фонини успя да стигне късата топка и взе преимущество в разиграването. Димитров обаче взе точката след перфектно изпълнение на бекхенд смач. Следващите 3 точки бяха лесни за Гришо и той спечели сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Григор Димитров повежда рано-рано с пробив. Българинът стигна до две точки за пробив и Фонини се опита да неутрализира едната с къса при мрежата. Ударът му обаче попадна в мрежата - пробив и 1:0 за световния №8.

2:0 - С асове 6 и 7 Димитров спечели подаването си на 0 и затвърди пробива.

2:1 - До голяма степен началният удар помогна на Фонини да се измъкне от ситуация 15:30 - първи гейм във втория сет за №27.

2:2 (пробив) - 0:30 в полза на Фонини след прекрасен лоб и грешка на Димитров. При 15:30 той направи ново слабо изпълнение от бекхенд. Този удар го разочарова и в следващото разиграване и така българинът допусна първия си пробив в турнира.

2:3 - Фонини, който вече два пъти се възползва от възмонжостта за медицински таймаут, разстреля Григор в този гейм и повежда с 2:3.

2:4 (пробив) - Пропадането на Григор продължи, като допусна нови два шанса за пробив на своя съперник. Първият беше отразен, но при втория дойде поредната непредизвикана грешка от българина.

3:4 (пробив) - Димитров успя да си върне увереността , като направи няколко впечатляващи ретура и стигна до две точки за пробив. При 30:40 той рискува с бекхенд по правата и този път намери линията - нов пробив и равенство.

4:4 - Световният №8 поведе с 40:0, но колебливата му игра не му позволи да затвори гейма и се стигна до равенство. И все пак след добра комбинация сервис - форхенд по диагонала той взе предимство, а аут на Фонини му помогна да изравни.

4:5 - Фонини печели на 30, след като атаките на Григор на няколко пъти срещнаха мрежата.

5:5 - Нови проблеми за Григор Димитров, който изостана с 15:30. С превъзходен удар по правата от бекхенд Димитров успя да изравни. Последваха две бързи точки за българина и защита на подаването.

5:6 - Фонини продължи да праща фантастични бомби от форхенд - нови 3 уинъра и гейм на 15.

6:6 - Григор продължи да подава "отлично" на форхенда на Фонини, който записа нови 2 уинъра от форхенд. Димитров все пак благодарение на грешка на съперника поведе с 40:30, но нова грешка от ракетата му доведе нещата до равенство. Добрият първи сервис го извади от неприятната ситуация и двамата влязоха в тайбрек.

Тайбрек - Още в пърата точка Димитров успя да направи мини-пробив, а след това да спечели и двата си сервиса - 3:0. Още един мини пробив в полза на Григор след топка в мрежата на Фонини даде още по-категоричен аванс на световния №8 - 4:1 и нови два начални удара в негова полза. Гришо обаче "вдигна" топката отлично за Фонини, който нанесе нов тежък удар от форхенд - 5:2. Последва воле в аут на Фонини за 6:2 и 4 мачбола за Григор. Още първият беше реализиран с минаващ удар и Гришо спечели мача и се класира за финал!

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Григор продължава превъзходната си форма след US Open. Едиственият тенисист, който го победи, е Рафаел Надал, а българинът показва подобрена игра на сервис, а в Стокхолм прегазва своите съперници. Той се справи с мощния Йежи Янович, а след това смачка Миша Зверев, защитавайки точките в Стокхолм, които спечели през 2016 година.

В днешния следобед той се изправя срещу Фабио Фонини, който имаше епична битка с Джак Сок, която спечели след 3 часа и 3 много завързани сета. Умората със сигурност ще си каже думата, а Гришо има положителен баланс срещу италианеца - 3:2 победи в полза на родения в Хасково талант.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички