Кой е Дани Валверду и как води Гришо към "Голям Шлем"?


Кой е Дани Валверду и как води Гришо към "Голям Шлем"?
Снимка: Getty Images/Guliver

8353 0

Бившият треньор на Анди Мъри Дани Валверду се опитва да превърне талантливия българин от Бейби Фед в шампион от Шлема.

Кой е Дани Валверду?

Венецуелецът е само на 30 години, но неговото треньорско резюме е много впечатляващо. Той е работил 4 г. с Анди Мъри, година и половина с Томаш Бердих, а след това за известно време помага на Хуан Мартин дел Потро, а през втората половина на миналия сезон влезе в отбора на Григор Димитров.

С Мъри Валверду се запознава в тенис-академията в Барселона. През 2008 г. те, като вече големи приятели, играха заедно на двойки на турнира в Куинс, Лондон, а през 2010 г. Валверду, чиято професионална кариера не протича така, както му се е искало, влиза в отбора на британеца.

Считало се е, че той ще действа като спаринг-партньор на Мъри, но в действителност той се занимава с треньорска работа основно - организирал тренировките на британеца на всички турнири, гледал съперниците и установявал контакти между Мъри и именити специалисти, които са били част от неговия екип.

Именно Валверду помогнал на Иван лендъл да доведе Мъри до победа на Олимпиадата в Лондон, на Ю Ес Оупън 2012 и на Уимбълдън 2013. Великият чех след това разказа колко важна за него е била помощта на Дани.

"Вие не разбирате колко важен беше той. Неведнъж той е идвал при мен и е казвал: "Време е тренировката да свърши". Аз отвръщах: "Защо? Според мен Анди е наред". Дани отговаряше: "Не, той е уморен". И след 2-3 минути Анди вече беше останал без сили. След 2-3 такива случаи започваш да се вслушваш".

Като цяло, много хора от света на тениса - например, Линдзи Дейвънпорт, постоянно казваха, че Валверду е подценяван. Той излъчва спокойствие, наблюдателен е, внимателен, с фундаментален подход е, което го прави добър скаут. Плюс това, той е смятан за силен тактик, който е способен да подготви нещо специално за всеки противник.

Валверду напусна отбора на Мъри, защото не можел да работи добре с Амели Моресмо - те имали различни мнения за работата и шитландецът решил да продължи работата си с французойката. Дани без работа не остава и скоро се оказва в лагера на Томаш Бердих. Чехът тъкмо се е опитал да привлече бившия треньор на Мъри Иван Лендъл, но той е отказал. Имаше шеги, че скоро той ще се опита да отнеме жената на Мъри.

С Бердих Валверду поработил 18 месеца и именно с него той се издига до най-високото място в ранглистата - номер 4. Но миналата година, след като загуби с 0:6,0:6 от Давид Гофен на турнира в Рим, те се разделят.

След това Валверду за малко помага на Хуан Мартин дел Потро. В пълноценно сътрудничество това не прераства, защото Дел Потро живее и работи в Аржентина, а венецуелецът - в Цюрих, и ще трябва много да пътува. Валверду наистина е искал да помогне на аржентинеца - при раздялата им той му дава списък със специалисти, които могат да отидат при него.

Малко след това с Валверду се свързва Григор Димитров и той влиза в отбора му.

КАКВО НАПРАВИ ТОЙ С ДИМИТРОВ?

Валверду започна да тренира Димитров в момента, когато българинът преживяваше много труден период, беше крайно нестабилен и много (твърде много) губеше. Но с новия треньор той успя постепенно да се стабилизира, достигна полуфинал на Мастърса в Синсинати, за втори път в кариерата си игра в четвърти кръг на Ю Ес Оупън (там той взе само пет гейма на Мъри) и да отиде на финал на турнира в Пекин, където отново загуби от Мъри.

По време на паузата между сезоните Валверду и Димитров получиха възможност да работят над дългосрочен план, който Валверду разработи (за готовност и желание за дългосрочна работа с българина той говореше още от началото). Резултатите досега са зашеметяващи: две титли (Бризбън, където победи 3 тенисиста от топ 3, и София) и полуфинал на Аустрелиън Оупън (петсетовият трилър срещу Надал беше един от най-добрите мачове в турнира). Което е по-важно: Димитров играе, ако не на ниво Топ 5, то поне на ниво топ 10.

Какво, всъщност, се промени в играта на българина? И тенисист, и треньор казват, че най-важното, върху което се концентрират, е простотата. Според Валверду, Димитров изпитвал същите проблеми, каквито и младият Роджър Федерер: той притежава твърде голям арсенал и понякога му е трудно да избере най-подходящия удар.

Затова те започнаха да работят активно над различни универсални схеми за различен тип ситуации. Димитров казва, че това му помага да се потопи в играта, да получи от нея повече удоволствие и да се чувства по-спокоен. В допълнение, от самото начало на сезона Димитров е "включен" и добре настроен. Това довежда до там, че в тези ситуации, в които миналата година грешеше, сега той побеждава.

Увереността в себе си и в своята игра помага на Димитров да действа търпеливо. По думите на Валверду, по време на неуспешния минал сезон българинът често бързал да атакува, играл твърде агресивно. Сега той демонстрира умение да избира момента на атака, да чака и да създава възможности, а не просто да блъска с цялата си сила. Работата върху четенето на игровите ситуации Валверду води съзнателно.

Плюс това, по време на паузата българинът обърна голямо внимание на физическата подготовка, така че сега може да действа по-дисциплинирано и да не се бои, че ще му свършат силите.

Разбира се, Димитров все още има проблемни елементи: например, в трудни ситуации той понякога е несигурен в сервиса си и удара от бекхенд. Достатъчно е да си спомним финала в София, във втория сет на който българинът едва не изпусна предимството си от 5:0, допускайки куп двойни грешки и грешейки няколко пъти на бекхенд.

Но и Димитров, и Валверду казват, че сега е само първата фаза на тяхната работа. Ако и занапред всичко се получи така добре, то от Димитров може да се очаква много. Рафаел Надал след победата си над него в полуфинала в Мелбърн вече каза, че с тази игра той обезателно ще спечели "Шлем".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички