Какво му трябва на Мъри, за да измести Джокович от първото място?


Какво му трябва на Мъри, за да измести Джокович от първото място?
Снимка: Getty Images/Guliver

905 0

Само преди два месеца изглеждаше невъзможно Новак Джокович да не завърши годината като номер 1 в световната ранглиста на АТР. На 1 август разликата между него и втория Анди Мъри бе 6 000 точки, след като сърбинът спечели Мастърс-а в Торонто, а шотландецът избра да не защитава титлата си от миналата година.

Сега обаче ситуацията е коренно различна, като именно след Торонто започна спадът в представянето на Джокович и възходът на Мъри. Първо дойде загубата на сърбина на US Open на фона на подобряване в представянето на британеца - 1/4-финал - спрямо предходното издание на турнира.

ИЗВАДИХА КИРЬОС ОТ ТЕНИСА ЗАРАДИ СИМУЛАТИВНАТА ЗАГУБА

Световният номер 2 бе блестящ и по време на китайското турне, печелейки и 10-те си мача в Пекин и Шанхай, което именно му донесе реалната възможност да атакува първото място още 2016 година.

Джокович има да изиграе два турнира до края на сезона - Мастърса в Париж и Финалите на АТР в Лондон, като има да защитава титли в тях и общо 2300 точки.

ГРИШО ОСТАВА 18-ТИ ПРЕДИ СТОКХОЛМ

Мъри ще участва в три турнира - освен гореспоменатите в Париж и Лондон, шотландецът ще се пусне и във Виена (АТР500), където не участва през 2015 година, а пък в последните две надпревари има да защитава общо само 800 точки.

Накратко казано, Мъри трябва задължително да спечели турнира във Виена и след това да вземе 415 точки повече от Джокович в Париж и Лондон, за да стане номер 1 за първи път в кариерата си.

Както във всеки турнир от сериите АТР500, във Виена за титла се дават 500 точки, а за участие във финала - 300. Класиране на полуфинал носи 180, 1/4-финал - 90, а 1/8-финал - 45.

В Париж е АТР1000, така че логично титлата носи 1000 точки, а финалистът получава 600. Загубилите полуфиналите ще се утешат с по 360, отпадналите на 1/4-финал взимат 180, а на осминафинал - 90.

Във финалите на АТР всяка победа в груповата фаза носи 200 точки, победа на полуфинал е 400 точки, а шампионът взима още 500, като максимално може да се спечелят 1500.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички