Как Кобрата ще помрачи мечтата на феновете да има обединен шампион


Как Кобрата ще помрачи мечтата на феновете да има обединен шампион
Снимка: БГНЕС

2185 0

Кубрат Пулев косвено ще стане причина феновете на бокса така и да не видят в скоро време мечтания обединен шампион. Не е тайна за никого, че боксът губи много фенове именно поради прекалено големия брой възможни шампиони - федерациите са четири и съответно в момента може да има напълно реално четирима шампиони.

Владимир Кличко притежаваше три от четирите възможни пояса преди загубата от Тайсън Фюри и дълги години бе считан за единствения шампион, но сега след наркоманските изцепки на Фюри безпорядъкът е пълен.

Именно за това Антъни Джошуа - Владимир Кличко на 29 април е считан за мегасблъсък, защото победителят ще обедини шампионските титли на IBF (Международната боксова федерация) и WBA (Световната боксова асоциация).

Има един проблем обаче, който почти не се коментира и който изисква по-подробно обяснение. Когато си шампион на IBF и WBA, ще трябва да защитаваш поясите си срещу двама различни официални претенденти, защото тези организации имат различни такива.

Широко се тръби, че на IBF това е Кубрат Пулев и 99% това е така. На WBA обаче официалният претендент е Луис Ортис, което означава, че победителят от Джошуа - Кличко може да се наложи да оваканти една от двете си титли, според това срещу кого първо ще предпочете да се изправи в защита.

Такъв бе скандалният случай с Тайсън Фюри, който трябваше по договор да даде реванш на Владимир Кличко, след като го победи фамозно за трите пояса на IBF, WBA и WBO. Така той на практика бе принуден да се откаже от титлата на IBF, защото не можеше в срок да защити титлата срещу официалния претендент на организацията. Ето откъде идва тоталния безпорядък в свръхтежката категория - маркетингът идва преди спортния елемент.

Иначе, ако се чудите защо сте гледали снимки на Фюри и преди това на кличко с четири пояса, а не с три, това е, защото четвъртият бе на списание "РИНГ" и носи престиж, но не е официална награда. Паралелът със Златната топка на "Франс футбол" не е удачен, защото с годините френското списание се утвърди като най-големия авторитет сред индивидуалните награди в най-популярния колективен спорт.

Точно такъв парадокс ще срещне и новият шампион на IBF и WBA след края на Джошуа - Кличко, защото реално ще имаме обединен шампион само за няколко дни, преди той да реши срещу кого първо да защитава една от титлите си. Кубрат Пулев или Луис Ортис.

Мечтата за обединен шампион на всичките четири асоциации беше реална преди Владимир Кличко - Тайсън Фюри и след евентуалния им реванш, който така и не се състоя, защото тогава щеше вече да се планира мач между носителя на три титли и Дионтей Уайлдър, който е шампион на Световния боксов съвет (WBC).

А в момента шампионите са трима и ще останат толкова след края на Джошуа - Кличко: Уайлдър, Джошуа или Кличко на две организации и Джоузеф Паркър, който е шампион на Световната боксова организация (WBO).

Така мечтата за един истински обединен шампион ще трябва да бъде отложена, а още по-голям хаос ще предизвика завръщането на Тайсън Фюри догодина, който първоначално създаде цялата тази каша с непрофесионализма си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички