И спортист №1 на България е...


И спортист №1 на България е...
Снимка: Getty Images/Guliver

2984 0

Днес на специална церемония в зала 3 на "Националния дворец на културата" в София беше определен най-заслужилият спортист на 2014 година.

Това е най-добрият български тенисист Григор Димитров, който най-накрая успя да стигне до върха в класацията, след като през миналата година остана на 2-о място зад световния шампион в борбата Иво Ангелов.

През изминалата година Гришо стана първият български тенисист в топ 10 на световната ранглиста, като постигна рекордно класиране под №7, а в момента е под №11.

Освен това той подписа договор с бутиковата мениджърска агенция на Роджър Федерер, а по популярност е в топ 5 на световния тенис.

Той спечели 3 титли през настоящия сезон, а освен това се добра до полуфинал на "Уимбълдън", което е най-доброто му постижение в турнир от Големия шлем.

За съжаление, Димитров води подготовка в Лос Анджелис, тъй като сезонът почва малко след Нова година. От негово име наградата приеха неговите родители.

"За мен е чест да съм спортист на годината. В нито един момент не съжалявам за положените усилия. Надявам се да съм добър пример за младите хора. Благодаря ви за подкрепата и за хилядите български знамена, които са заедно с мен", каза Димитров във видео съобщение.

В подножието на върха остана Иван Марков, който събра малко над 700 точки. Щангистът ни спечели европейска титла през вече изминаващия сезон.

На трето място остана Александра Жекова, която беше на път да спечели медал от Олимпиадата, но тогава съперничка се заби в нея и не и позволи да се бори за отличие. Тя събра 644 точки от вота.

Треньор на годината стана Има Ананиева, която изведе ансамбъла на България до златни медали на Световното първенство през лятото.

"За мен е изключителна чест, не може да си представите какво изпитвам в момента. Първо благодаря на моя екип, заради когото съм тук. Благодаря на Илиана Раева, която е моят първи треньор и със сигурност се гордее с мен. Благодаря на момичетата си, както и на семейството ми, което ме търпи", сподели Ананиева.

Логично, нейните момичета изпревариха Лудогорец за отбор на 2014 година. Стела Енева пък стана най-добър спортист с увреждания.

ТОП 10 на "Спортист на годината"

1. Григор Димитров (тенис)

2. Иван Марков (щангист)

3. Александра Жекова (сноуборд)

4. Станимира Петрова (бокс)

5. Кубрат Пулев (бокс)

6. Цветана Пиронкова (тенис)

7. Станилия Стаменова (кану-каяк)

8. Боян Петров (алпинизъм)

9. Мирослав Кирчев (кану-каяк)

10. Александър Костадинов (борба)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички