Грозна, измъчена и дори незаслужена? Такава победа беше нужна на Григор Димитров!


Грозна, измъчена и дори незаслужена? Такава победа беше нужна на Григор Димитров!
Снимка: Guliver/GettyImages

4519 0

24 уинъра. 44 непредизвикани грешки. 54% вкаран първи сервис. 56% спечелени разигравания от втори начален удар. Нито една защитена точка за пробив. 5 аса. 5 двойни грешки. Тези статистики, разделени в три сета, обикновено означават, че тенисистът, който ги е регистрирал на своята сметка, е загубил. Но Григор Димитров спечели. И само това има значение, след като българинът дебютира с победа на Финалите на ATP в Лондон.

Критиките към световния №6 след двубоя срещу Доминик Тийм бяха сериозни и не малка част от тях оправдани. Но Григор Димитров имаше нужда от точно такава победа - трудна, измъчена, изпълнена с неточности и дори такава, която не му се полагаше. Българинът беше скован, не играеше на познатото високо ниво и от първия сет нататък прогресивно спадаше интензитетът в неговата игра. В първата част той смачка своя съперник, записа 3 аса, 9 уинъра, 67% вкаран първи начален удар и взе 89% от при разигравания след вкаран първи сервис, без да срещне нито една точка за пробив. В следващите два сета той показа стари свои слабости, сервисът не вървеше, а психиката му не издържа в два ключови момента. И все пак спечели.

Факторът "дебют" е подценяван от фенове и дори специалисти, особено когато става въпрос за 26-годишен тенисист, с 3 титли през годината и два полуфинала в кариерата си на турнири от Големия шлем. Но не трябва да се подценяват емоциите, които изпитват всички спортисти по време на своя дебют. Дори в София, когато Григор Димитров взе втората си титла за годината, той започна слабо срещу Йежи Янович и дори загуби първия сет, най-вече заради притеснението да играе пред такава атмосфера, и то в родината си. В понеделник следобед той отново дебютираше и отново изпита невероятни емоции, които обаче успя да овладее в най-важния момент.

Гришо беше пробит в края на втория сет - момент, който преди две години може би щеше да означава край на мача за него. Но той не трепна и беше по-добър в мача, докато не поведе с 5:3. Тогава настъпи нов срив - точно като този срещу Джон Иснър, когато Димитров сервираше за победата и беше пробит. Тийм обаче също не издържа и допусна пробив на 0. И хасковлията получи втория си шанс в мача и този път не допусна изненада. Въпреки че се стигна до 40:40 при неговото подаване, той успя да неутрализира емоциите и изигра следващите 2 точки като истински шампион. Осъзнавайки, че съперникът му е също толкова колеблив, той впрегна всичките си сили в това просто да не бъра и да остави Тийм да допусне неточност. И точно това се случи - две непредизвикани грешки и победа за Григор Димитров.

Не беше красиво, не беше "по шампионски", не беше дори толкова заслужено, колкото ни се иска. Но точно такава победа беше необходима на Григор Димитров, особено след поражението в спечелен мач срещу Джон Иснър. Димитров показа психика в най-трудния момент, успя да излезе с победа от двубой, в който лесно можеше да е от губещата страна. И точно такъв тип успех действа изключително на самочувствието и играта на всеки тенисист. Ако се съмнявате, просто си припомнете първия мач на Димитров в София, а след това категоричната серия без загубен сет до титлата. Да, Финалите в Лондон не са надпреварата в София, но и Тийм не е Йежи Янович. Григор прогресира и е в страхотна форма. А фактът, че спечели грозен мач, в който беше далеч от нивото си, само може да му помогне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички