Григор не е технически по-слаб играч от Мъри


Григор не е технически по-слаб играч от Мъри
Снимка: Getty Images/Guliver

5972 0

Григор Димитров загуби от Анди Мъри на осминафинал на Australian Open. И това веднага се превърна в чудесен повод многото „разбирачи” да се появят във Фейсбоклук, за да заобясняват как от Григор нищо не става, как много му била слаба психиката, бекхендът не издържал, че и сервисът.

Разбира се, българите разбираме най-много от политика и от спорт. А тенисът е спорт. Нищо, че преди Димитров сме имали само един играч в топ 100 на света при мъжете – и ако попитам всички разбирачи кой е той, без да ползват Google, ще се затруднят страхотно да отговорят. Орлин Станойчев е, не търсете – най-доброто му класиране е номер 96 в света.

Колкото до упреците специално за технически елементи на Григор, нека видим какво сочи статистиката на официалния сайт на Australian Open за мача му с Мъри.

Сервис

Димитров е вкарал 69% първи начален удар за целия мач срещу 67% на Мъри. Спечелил е 67% от разиграните точки на негов първи сервис, докато при Мъри процентът е 77 на сто. На втори сервис Димитров има 34% спечелени точки, Мъри – 40%. Средната скорост на сервиса на Григор е 193 км/ч, на Мъри е 182 км/ч. Извод - Мъри действа по-хитро и на база по-голям опит.

Ретур

Мъри е считан за един от двамата най-добри в света в този компонент. Повтарям – един от двамата най-добри на тази планета, заедно с Новак Джокович. Шотландецът има четири директно спечелени точки на ретур срещу две на Григор. Сбъркал е непредизвикано пет ретура срещу десет на Григор. Вкарал е в игра 106 ретура на първи сервис и 47 на втори, срещу 91 за Григор на първи и 45 на втори начален удар. Мъри е спечелил 35 точки при първи сервис на Григор и 31 при втори, а Димитров е взел 21 точки на първи сервис на шотландеца и 27 на втори.

Основна линия

Тук ще наблегна на една от най-подценяваните статистики – на предизвиканите грешки. Защото тя показва доколко си се справил с натиска върху противника. Димитров има само две предизвикани грешки повече на бекхенд от Мъри – 6:8, а на форхенд Мъри е с шест повече – 17:11. С други думи Мъри е притиснал на корта Григор 19 пъти, а Григор е притиснал шотландеца 23 пъти! Значи дойде ли ред до разиграване и агресивна игра, българинът е бил по-добър!

Извод

Да се говори за технически недостатъци при Григор е повече от лаишко. Голямата разлика идва от детайлите – безспорно по-добрият ретур на Мъри, както и обективно по-вариативния сервис в конкретния мач – предимно на форхенд на нашето момче, но в куп случаи много подсечен начален удар, който те изхвърля от корта. И след като Мъри успя във важните моменти да се облегне на сервиса си, логично получи предимство. Но с „лошия си сервис” Григор спаси 63% (12 от 19) от шансовете за пробив, пред които се изправи, докато Мъри само 50% (4 от 8). Да, Димитров сигурно можеше да се справи по-добре, да вкара мача в решителен пети сет, но той имаше смелостта да рискува, да потърси печелившата развръзка, а не да чака Мъри да му я подари, защото това нямаше да се случи. Този път не успя, но следващият ще успее.

За финал – през миналата година Григор Димитров е номер едно по един много съществен показател, показващ що за характер е. А именно – най-много спечелени мачове във формат два от три сета, след като е загубил първия сет. Това специално за всички "капацитети", които дискутират колко е лабилен българинът. Нека си го прочитат, препрочитат и следващия път, когато Григор натупа Мъри – дано им дойде малко акъл в главата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички