Григор Димитров пропуска шансовете на живота си


Григор Димитров пропуска шансовете на живота си
Снимка: Getty Images/Guliver

6446 0

2 загуби в общо 3 мача в двата най-престижни турнира в света на мъжкия тенис от началото на годината, ако изключим Australian Open – това е равносметката за световния номер 4 Григор Димитров през сезон 2018 що се отнася до Мастърс турнирите в Индиън Уелс и Маями.

Равносметката е трагична и недопустима. Всеки, който каже нещо различно, ще е просто заслепен фен. Недопустимо е такова представяне, когато имаш за цел да си най-добрият – нещо, което Димитров вече казва далеч по-смело в медийните си изяви.

Едва ли някой може да посочи само една причина за случващото се, но все пак някои неща се набиват много на очи. На първо място – проблемите на сервис и по-точно ниският процент спечелени точки на първи сервис. И при двете загуби – от Вердаско в Индиън Уелс и сега от Шарди, процентът на вкаран първи сервис на Димитров е достатъчно добър на пръв поглед – 64 на сто в първия случай и 68 на сто. Само че процентът на спечелени точки при разигран първи сервис е катастрофален – едва 67 на сто срещу Вердаско и само 62 на сто срещу Шарди, като срещу французина Димитров има по-добър процент спечелени точки на втори сервис – 64 на сто. За сравнение, при победата си срещу Мартерер Григор има само 48% вкаран първи сервис, но е спечелил 85% от точките.

Всичко това подсказва само едно – поради някаква причина Димитров не се чувства комфортно да удря силен, плосък сервис. А това е основният сервис в мъжкия тенис и без него не може. Сеченият и кик сервисите дават необходимото разнообразие, но плоският начален удар е този, от който тръгва всякаква вариация. Дали защото има проблеми в рамото, заради които пропусна турнира в София, дали заради друга причина, само Димитров си знае защо е такова положението. Числата обаче не лъжат! А изпълнения като това срещу Вердаско, когато Григор си хвърли ракетата след сервис, будят не просто недоумение, но и смях!

На ретур, и при двете загуби, българинът се е представил по-слабо от противника си. По-точно нещата са много зле на ретур на първи сервис. Срещу Вердаско Григор печели едва 22% от точките при вкаран ретур на първи сервис (срещу 33% за испанеца), а срещу Шарди картинката е още по-плачевна – 13%, при цели 38% за Шарди! Това е изключително тревожно, след като точно в началото на миналата година Дани Валверду говореше как не може да си обясни, че когато е започнал работа с Григор, той е бил толкова зле на ретур предвид рефлексите и таланта му. И докато обяснението за лошото положение на сервис може да се търси в болежки в рамото, то на ретур такова обяснение е по-трудно. На ретур първото обяснение е липса на концентрация и фокус.

Между двете участия на Димитров в Индиън Уелс и Маями както обикновено бяхме засипани от изявите му извън корта. То не беше каране на коли в "Наскар", то не беше часовник, по-скъп от този на Федерер, то не бяха дори баскетболни изпълнения. Ако някой го боли рамо или ръка, не ходи да забива! Щом ходи, значи е готов физически - и обяснението за неуспехите почва да се мести към думичката "звездомания"!

Григор трябва да е повече от наясно – сега му е времето, ако ще прави велики неща. Той е в златна възраст - на 26 години, след по-малко от 2 месеца става на 27, а големите играчи в лицето на Федерер, Надал, Джокович лека-полека отстъпват и ще отстъпват позиции – заради възрастта си, заради натрупващите се контузии. Направо е срамно, че на почти 37 години Федерер е способен да е на такова ниво, докато по-млади от него с по 10 години играчи и то с претенции като Григор проспиват големи части от сезона. Дори без да играят дълго време, Федерер и Надал са недостижими на върха – швейцарецът обяви, че ще пропусне целият клей сезон и въпреки това едва ли ще слезе по-ниско от номер 3 в ранглистата, а дори едва ли ще е по-ниско от номер 2, като може даже да стане номер 1 по някое време през пролетта, ако физическото състояние на Рафа Надал остава колебливо. При това положение, вместо Григор да ги гони здраво и да скъсява разликата, той повтаря представянето си от миналата година в този отрязък на сезона! И ще повтори и представянето си на клей - а така не става.

Ако това задоволява Григор, добре. Да си номер 4 в света е много, да си (бил) номер 3 – също. Но поне да бъде така добър да го каже веднъж и завинаги. Ако обаче иска да е номер 1, да е най-добрият, крайно време е да стане фанатик в отношението си към играта. Само така се противопоставяш истински на такива като Федерер и Надал – Джокович го показа. Иначе си оставаш с етикета "голям талант".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички