Григор Димитров: Тайните на пробуждането на суперталанта


Григор Димитров: Тайните на пробуждането на суперталанта
Снимка: Getty Images/Guliver

1622 0

За играч с всички възможни удари в арсенала си, да се върнеш към основните фундаменти на играта може да се окаже най-успешният подход

Много може да се промени за две години. През 2014 изглеждаше сякаш Григор Димитров е започнал да осъзнава потенциала си, след като проби в топ 10 и постигна първия си полуфинал в Големия шлем на Уимбълдън. Но успехът беше само предпоставка за още, защото от Григор се очакваше много в бъдеще.

ГРИГОР ДИМИТРОВ Е ВИСОКОПОСТАВЕН НА US OPEN

Само че пътуването към себепознанието през последните 18 месеца явно е помогнало на българина да осъзнае собствената си идентичност, а с това и да намери отново спокойствието и щастието на корта.

"Много се съсредоточавам върху опростяването на играта си и просто да бъда себе си", заяви Димитров пред официалния сайт на АТР. "Търся себе си не само на корта, но и извън него и имам толкова различни интереси и се занимавам с толкова много неща, че понякога ми трябва просто да се отпусна и да се понеса по течението. Да се събудя, да правя каквото искам и по начина, по който искам, като в същото време играя повече тениса, който искам."

EKИПЪТ НА ГРИГОР ЗА US OPEN Е БРУТАЛНО ДОБЪР, ВИЖТЕ

Новото партньорство с Дани Валверду - бивш треньор на Анди Мъри и Томаш Бердих - допълнително насочи ума на Димитров в правилната посока към опростяване на играта му.

"Сега, когато работя с Дани, разбирам, че е много хубаво да имаш някого, с когото да се сближиш и аз му споделям много. Тази стурктура като цяло е по-добра за мен. Опростяваме нещата, работим правилно и това донякъде ми помага да съм по-спокоен, по-уверен и това носи много на играта ми.

Напоследък работя много дори след мачове, наблягам на някои малки детайли, например бекхенд крос или бекхенд на линията, опитвам се да правя някои удари автоматично, защото така се фокусираш изцяло върху мача и не се разсейваш.

Невероятно, когато започнеш да усещаш, че удряш топката добре и няма нищо друго освен топката и ракетата ти. Така се наслаждаваш на играта повече."

Тандемът Димитров - Валверду вече носи резултати. Когато двамата обединиха силите си, Григор беше 40-ти в света - най-ниската му позиция през последните три години. Сега е на прага на завръщане в топ 20 (24-ти), след като стигна четвъртфиналите в Торонто и полуфиналите в Синсинати.

За играч с толкова много талант предизвикателството е да разбере най-добрата си игра и как най-добре да използва огромния си арсенал от удари.

"Той е решен да играе най-добрия тенис, който може", разказва Валверду пред официалния сайт на АТР. "През последната година се затруднява да открие идентичността си, не знаеше какъв точно играч е.

Моята цел е да му помогна да опрости тениса си. Той има много разнообразни удари, но се нуждае от тях само когато е в трудна ситуация на корта. Когато не е в труден момент, трябва да се фокусира върху основните си оръжия, които са много добри. Точно това искам да вградя в играта му, да я опростя възможно най-много. Искаме да се чувства уверен в оръжията си.

Направихме добър старт. От Торонто насам нещата вървят добре, но това не е процес за 1-2 месеца, а за от 6 до 12. Най-важното е през следващите три месеца да развием добри навици на корта. Навици, които догодина ще го направят конкурентоспособен на най-добрите. Искам точно това от него, да бъде постоянен всеки ден, за да може бързо да си създаде тези навици. Не е лесно, това е тежък ментален процес, но съм сигурен, че трябва да премине през него."

Валверду е на мнение, че за Григор успехите просто са дошли твърде рано и напрежението го е натоварило от очаквания да е следващият Роджър Федерер.

"Много играчи искат да стигнат топ 10 млади, но тези, които го правят, често се затрудняват да разберат какво точно се случва. За тях е нещо съвсем ново, а проблемът за Григор беше, че не можеше да намери себе си на корта.

Оръжията му вече не бяха толкова добри и се получи ефектът на доминото: когато ударите ти не работят, увереността ти пада и грешките се увеличават. Той премина през този процес, но сега е важно да го приемем и да се фокусираме върху настоящето.

Хубаво е, че знаем, че Григор е играч, който може да стигне до това високо ниво. Необходими са месеци тренировки и ще трябва да дадем всичко от себе си, но съм уверен, че усилената ни работа ще даде чудесни резултати следващия сезон."

"Определено съм на по-добро място от миналата година", призна Григор. "Играя малко по-добър тенис и постигнах няколко големи победи. Като цяло съм доволен от развитието на нещата досега, но имам още работа за домашно. Това е нова глава в кариерата ми, не се чувствам, сякаш съм постигнал всичко възможно.

Естествено, бях в топ 10, но това беше за малко. Искам да се утвърдя като един от тези играчи, а след като съм бил там вече, знам какво да правя. Чувствам се добре, работя усилено, тренирам и мисля, че така раста и като човек. Просто ми трябват резултатите."

"Искаме отношенията ни да са дългосрочни", заключва Валверду. "Приех работата именно защото ставаше въпрос за дългосрочен проект. Твърдо вярвам в Григор и вярвам, че можем да постигнем много цели. Готов съм да работя с него дълго време."

Материал на Кейт Флори, официален сайт на АТР

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички