Финалният Мастърс в Лондон - един голям тенис срам


Финалният Мастърс в Лондон - един голям тенис срам
Снимка: Getty Images/Guliver

2795 0

Еуфорията около големия боксов мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко помита всичко живо от спортно-новинарския небосклон, но все пак ще си позволя кощунството да обърна внимание и на финала на тенис сезона – на Финалния Мастърс на осемте най-добри играчи на планетата.

Често през годините този иначе престижен като марка турнир е поднасял разочарования от гледна точка „качество”, но тази година смело може да се каже, че нещата са направо пародийни. Достатъчно е само да се направи бърз преглед на резултатите – Новак Джокович и Роджър Федерер газят останалите, които са част от тенис елита, така, както слон не гази африканска джунгла. Резултати от сорта на 6:1, 6:1 – Джокович срещу действащия шампион на US Open Марин Чилич, или още по-страшното 6:0, 6:1, което Федерер извъртя на Анди Мъри и направо по милост не му изпече два геврека (6:0, 6:0 т.е.), сриват реномето на този иначе замислен като венец на тенис сезона турнир.

Нещо е гнило. Абсурдно е тенисист на 33 години в лицето на Федерер и играч, който се е зарадвал на първото проплакване на първия си син само преди месец и нещо в лицето на Джокович, да имат по-голяма мотивация за доказване, отколкото напиращите млади звезди и претенденти – Милош Раонич, Кей Нишикори, Марин Чилич, Анди Мъри. Да, Федерер и Джокович са велики, икони в този спорт, но е срамота за другите – за тези, които ги гонят и искат да ги настигнат.

Необясним пример за поведение „мърда” демонстрира двукратният шампион от турнири на Големия шлем Анди Мъри. В снощния мач срещу Федерер поне пет пъти той направи една и съща грешка, която по принцип не прави и със затворени очи. При сервис по правата към форхенда на швейцареца, следваше ретур на бекхенд страната на Мъри, близко до краката му. Всеки път Мъри, вместо да прецени замаха на ракетата от коронния си удар – повтарям, коронния му удар, най-добрият му, той не поставяше главата на ракетата си в оптимално положение, за да блокира силата от удара на Федерер и съответно топката летеше далеч в аут.

Финалът на състезанието е в неделя, 16 ноември. 99% там ще бъдат Новак Джокович и Роджър Федерер. Силно се надявам и вярвам, че ще станем свидетели на епохален мач – такъв, какъвто подобава на този елитен турнир.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички