Добре дошъл сред големите! 2014 и голямата звезда Григор Димитров


Добре дошъл сред големите! 2014 и голямата звезда Григор Димитров

5276 0

Сезон 2014 се превърна в звездното представяне до този момент за първата ни ракета при мъжете Григор Димитров. Венец на представянето му бяха завоюваните три титли през годината, на три различни настилки – Акапулко (хард), Букурещ (клей) и Куинс (трева) плюс влизането в топ 10 на мъжката ранглиста, където успя да стигне до номер 8. В края на годината Димитров завърши на 11-то място.

Кои бяха пиковите моменти през годината за талантливия българин? Още в самото начало на сезона той зарадва всички ни с достигането на четвъртфиналната фаза на Australian Open. Там Григор загуби с 1:3 сета от световния номер едно по това време Рафаел Надал.

Доброто представяне на първия турнир от Големия шлем беше трансформирано в най-големия успех по отношение на титлите досега за Григор. Той дойде на състезанието в Акапулко, което е от серията 500. В мексиканския курорт Димитров изигра паметни мачове – срещу шотландската звезда Анди Мъри на полуфинал и срещу южноафриканеца Кевин Андерсън на финала, като и в двата случая трябваше да премине през три сета, за да спечели. Мачът с Мъри влезе в топ 5 на най-драматичните мачове за годината на ATP.

Следващият много радостен момент за нашето момче беше стартът на сезона на клей. Димитров спечели турнира от серията 500, побеждавайки на финала чеха Лукаш Росол. Титлата доведе и до силно представяне на Мастърса в Рим, където Димитров за пръв път в кариерата си достигна до полуфинал на състезание от толкова висока категория.

Димитров бързо забрави за провала на „Ролан Гарос” и направи впечатляващи неща по време на краткия сезон на трева. Точно на трева се е родил тенисът, там беше и стихията на Григор тази година. Първо той взе турнира в Куинс с победа на финала над Фелисиано Лопес, след като изигра най-дългия финал в историята му и след като преди това елиминира шампиона от Australian Open Станислас Вавринка. Последва и чудесно представяне на „Уимбълдън” – победа над действащия шампион Анди Мъри на четвъртфинал и достойно представяне срещу бъдещия победител в турнира Новак Джокович на полуфинал. Тези подвизи родиха и страхотната новина – номер осем в света на 4 август!

Финалът на сезона не беше толкова силен за Димитров, но все пак той показа, че вече е в елита и в Северна Америка. Григор успя да стигне до полуфинал на Мастърса в Торонто и до осминафинал на US Open, като за пръв път в кариерата си записа победа на последния турнир от Големия шлем. А признанието за взривната игра на Димитров, който винаги събира погледите на тенис публиката, дойде и с първото място в класацията „Удар на годината” на ATP.

В навечерието на Коледа пък Григор беше удостоен и с честта да спечели класацията "Спортист на годината" в България. За пръв път в историята на надпреварата тенисист става №1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички