Australian Open 2015 - коя е най-достойна да поеме короната на На Ли?


Australian Open 2015 - коя е най-достойна да поеме короната на На Ли?
Снимка: Getty Images/Guliver

4290 0

Нова година, нов късмет – време е популярната теза да бъде проверена и в света на тениса. Защото дойде ред на първия турнир от Големия шлем – горещия Australian Open. Жребият и при дамите, и при мъжете вече е изтеглен и предстоят две седмици на крайно интензивни тенис емоции. Днес Sportline.bg ще направи обзор на схемата при дамите и ще даде своите прогнози за развитието на турнира, където със сигурност ще има нов шампион, след като На Ли обяви край на кариерата си през миналата година.

Българското участие


Надеждите ни за добро представяне традиционно са свързани с първата ни ракета Цветана Пиронкова. Поради факта, че Пиронкова е едва на 67-мо място в женската ранглиста в момента, в който беше изтеглен жребият, тя нямаше как да се надява на лек съперник. Падна ѝ се британката Хедър Уотсън, с която имат пет мача и Пиронкова изостава с 2:3 победи, но пък е печелила единственият им мач в Австралия. Сблъсъкът изглежда много равностоен – Уотсън е номер 49 в света, а и двете не могат да се похвалят с нещо значимо на Australian Open. Пиронкова е участвала девет пъти на този турнир и от тях седем пъти стига само до втори кръг, докато Уотсън има едно участие в трети кръг преди две години. И двете имаха добра седмица преди Мелбърн – Пиронкова игра полуфинал в Сидни, а Уотсън стигна до финала в Хобарт. Ако Пиронкова спечели, в следващия кръг най-вероятно ще играе с Доминика Цибулкова, която беше финалист в турнира през миналата година. В трети кръг най-вероятен съперник би била Ализе Корне.

Прогноза: Първи кръг/Втори кръг

Фаворитите

Петра Квитова


Чехкинята демонстрира страхотна форма преди старта на Australian Open, като определено е на ниво от сервис, което е най-важното за нейната игра. Тя е играч с афинитет към атаката и често когато е можела да се облегне на сервиса си, се е превръщала в неотразима машина за печеливши удари.

Квитова пристига в Мелбърн като шампион в Сидни и не може да се оплаче от жребия. Тя е в половината на Серина Уилямс, но потокът ѝ е вторият и евентуален сблъсък между двете може да има чак на полуфинал. Преди това Квитова започва с квалификант, а първият ѝ наистина сериозен мач би трябвало да е на осминафинал, най-вероятно с Андреа Петкович, а може би със Саманта Стоусър, ако австралийската ветеранка най-после успее да преодолее демоните в главата си, когато трябва да излезе на кортовете в Мелбърн. А на четвъртфинал, кой знае – може да има златен мач с Винъс Уилямс, евентуално с Агниешка Радванска или някоя изненада. Единствената неприятна новина за Петра е, че обикновено който блести в подготвителните турнири на голямо състезание, обикновено се проваля на най-голямата сцена.

Прогноза: Полуфинал/Шампион

Мария Шарапова


Като цяло дамската схема е доста равномерно разпределена и не може да се каже, че някое от големите имена има значимо предимство заради жребия. Със сигурност и Мария Шарапова не може да е крайно недоволна или крайно доволна от Фортуна.

Преди Мелбърн, Шарапова се поздрави с титла в Бризбън, където на финала преодоля след обрат Ана Иванович, така че настроението на приятелката на Григор Димитров е приповдигнато.

Шарапова е втори фаворит на всички букмейкъри след Серина Уилямс, но на практика тя има доста по-балансиран път, тъй като ще играе с квалификант в първи кръг, потенциално с още един във втори, ако Сорана Кърстя не е във форма. Чак на осминафинал рускинята би се изправила срещу по-сериозен противник, евентуално Луцие Шафаржова, което ѝ дава време да усети играта си и да я разгърне при най-важните сблъсъци. А всички тенис фенове биха очаквали с огромен интерес потенциален четвъртфинал между Шарапова и младата звезда на женския тенис Южени Бушар.

Прогноза: Финал/Шампион

Неизвестните величини

Симона Халеп


Румънката е трета поставена в схемата като третата най-добра тенисистка в света, а условията в Австралия пасват отлично на стила ѝ – повече движение по корта, по-лифтирани удари, когато се налага да се защитава и плоска игра в моментите, в които види шанс за атака.

В подготвителната фаза преди Australian Open Халеп се поздрави с титла в Шънджън, а традицията е, че победителят в този турнир играе на финал в Мелбърн – така беше в две поредни години с настоящата шампионка на Australian Open На Ли, която вече прекрати кариерата си. Халеп започва с италианката Карин Кнап, която не би трябвало сериозно да я затрудни, но пък в трети кръг може да има сблъсък със Сабине Лисицки, който би бил доста интересен, ако германката покаже характерната за нея упоритост. На четвъртфинал можем да станем свидетели на балкански сблъсък с Ана Иванович, а на полуфинал – най-вероятно с Мария Шарапова или Южени Бушар.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Южени Бушар


Поставената под номер 7 в основната схема Бушар се задоволи с участие на „Хопман Къп” като подготовка за Australian Open, където победи Серина Уилямс, но пък загуби от Луцие Шафаржова. Лошото за младата канадка е, че тя ще трябва да се справи с Мария Шарапова на четвъртфинал, ако иска поне да защити постижението си от миналата година в Мелбърн – полуфинал.

Стилът на игра на Бушар е базиран на много ранно вземане на топката, което изисква добра кондиция и нечовешката жега в Мелбърн ще е голямо изпитание за канадката. Тя започва с германката Ана-Лена Фрийдсам, като трябва да внимава много в трети кръг, ако се стигне до мач с опитната ветеранка Светлана Кузнецова. Епичен би бил мач с Анжелик Кербер на осминафинал, там може да има и среща с Карла-Суарес Наваро, която е много неприятен противник.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Приятните изненади

Винъс Уилямс


По-голямата от сестрите Уилямс вече обяви, че това ще е последната ѝ година в кариерата, което добавя допълнително предимство – вече е ясно, че Винъс въобще няма да е психически обременена от резултатите, ще играе по-отпуснато и ще се стреми да се забавлява. В такова състояние е много възможно да дойдат и невероятни резултати.

Годината започна отлично за Уилямс, която спечели титлата в Оукланд, при това с обрат на финала срещу Каролине Вожнячки. Така Винъс показа, че ще е опасна за абсолютно всеки противник и единствената въпросителна е как ще се справи с голямата жега в Мелбърн.

Като жребий ситуацията за Винъс е следната – първи мач с испанката Мария Торо-Флор, след това мач с някоя измежду Лорън Дейвис и Александра Крунич. Интересен би бил мач в трети кръг с Флавия Пенета, както и осминафинал с Агниешка Радванска – двете имат десет мача, а Уилямс води с 6:4 победи, но последните три мача неизменно са в полза на полякинята.

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Ана Иванович


След като се сблъска доста рано с голямата слава, Иванович постепенно улегна, възвърна си увереността от форхенд и е доста опасен противник за всеки в женския тур. Иванович се представи добре в подготовката за Australian Open, като игра финал в Бризбън, където загуби от Мария Шарапова.

Хубавата Ана е поставена под номер 5 в схемата и не може да се оплаче от жребия – мач с квалификант в първи кръг, във втори може би с Полона Херцог, а първият сериозен тест би бил с Екатерина Макаракова чак на осминафинал. На четвъртфинал пък Иванович би играла със Симона Халеп, а на полуфинал – Шарапова, Бушар или пък някоя изненада, кой знае.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Потенциалните разочарования

Серина Уилямс


Фаворит номер едно на букмейкърите, но Серина вече е все по-далеч от най-добрите си дни, което е напълно разбираемо. Уилямс кара 34-тата година от толкова плодотворния си живот, като вече се усеща, че килограмите ѝ стават повечко, особено когато опре до мачове с повече тичане.

Серина има цели пет титли в Австралия, но последната е от 2010 година, като след нея, в три участия, неизменно отпада преди финала – два пъти на осминафинал, включително миналата година и веднъж на четвъртфинал. Жегата в Мелбърн вече не понася особено добре на американката, която не може да компенсира само с мощта си срещу все по-младите и нахъсани съпернички.

Подготовката на Серина преди Australian Open също не дава добри сигнали – тя игра на „Хопман Къп”, но записа две загуби в общо четири мача – от Южени Бушар и от Агниешка Радванска, което беше първото ѝ поражение от полякинята на хард корт. На всичкото отгоре Уилямс успя да загуби и сет на нула от ветеранката Флавия Пенета. В Австралия Уилямс започва с Алисън Ван Ютванск и поне до осминафинал няма нещо сериозно по пътя ѝ. Там обаче може да я срещне испанката Гарбине Мугуруса, която я победи на „Ролан Гарос” миналата година. На четвъртфинал пък може да има сблъсък с Каролине Вожнячки, която има само една победа от 11 мача срещу Уилямс, но в последните им четири сблъсъка на три пъти докара нещата до трети сет, в който Серина трябваше да полага сериозни усилия, за да вземе победата. Полуфинал с Петра Квитова пък би бил истински фестивал на печелившите удари.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Агниешка Радванска


Полякинята е номер 6 в схемата и спокойно може да се каже, че жребият ѝ е най-неприятен от по-известните имена. Тя започва с младата японка Куруми Нара, продължава с някоя измежду Йохана Ларсон и Ала Кудряцева, а в трети кръг вероятно би играла с Варвара Лепченко. На осминафинал пък може би бихме станали свидетели на мач с Винъс Уилямс.

Преди Мелбърн Радванска игра на „Хопман Къп”, където победи за пръв път в кариерата си Серина Уилямс, но пък в Сидни загуби от Гарбине Мугуруса още във втория си мач и ще е интересно да се види доколко това е било „програмирано”.

Прогноза: Осминафинал/Трети кръг

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички