Australian Open 2015 - Джокович е топ фаворитът за трона на Вавринка


Australian Open 2015 - Джокович е топ фаворитът за трона на Вавринка
Снимка: Getty Images/Guliver

4405 0

Нова година, нов късмет – време е популярната теза да бъде проверена и в света на тениса. Защото дойде ред на първия турнир от Големия шлем – горещия Australian Open. Жребият и при дамите, и при мъжете вече е изтеглен и предстоят две седмици на крайно интензивни тенис емоции. След като направи обзор на схемата при дамите, Sportline.bg представя и прогнозите си за развитието на турнира при мъжете.

Българското участие


От „Спортист номер едно” на България Григор Димитров очакванията вече са големи. Българинът влиза като поставен под номер десет в турнира, но не може да се каже, че това му осигури много хубав жребий. Всъщност Фортуна беше доста „палава” спрямо Димитров и го бутна в поток, пълен с подводни камъни и тежки препятствия. Българинът започва с коварния ямаец Дъстин Браун, който се състезава за Германия. Двамата имат един мач досега, преди три години на клей в Гщаад, който Григор измъкна в три сета. Браун е много опасен съперник, особено за първи кръг, тъй като залага изключително много на атаката и ако играта му потръгне, става много трудно. Характерно за него е, че обича да атакува от ретур и търси често излизания на мрежата.

След Браун Димитров би имал малко по-лек съперник от гледна точка стил на игра – или Лукаш Лацко, или Максимо Гонзалес. В трети кръг е възможен нов труден мач – с Давид Гофен, с когото Димитров за последно игра на US Open на същата фаза и го победи с 3:1 сета или с Маркос Багдатис, който има финал в Мелбърн през вече далечната 2006 година, но пък в шест мача с Григор има само една победа. На осминафинал изпитанието ще е изключително тежко – 99% Анди Мъри, а на евентуален четвъртфинал – Роджър Федерер.

Григор има да защитава четвъртфинал от миналата година, когато загуби в много емоционален мач от Рафаел Надал. Безпокойство обаче буди фактът, че Димитров излиза срещу топ 5 в света доста често без ясен план и съответно губи тежко, като това лъсва най-вече в мачовете му с Федерер и най-пресният пример – полуфинала в Бризбън, загубен с 2:6, 2:6. Дано в Мелбърн, при епичните сблъсъци с най-големите имена, Григор да не подхожда наивно и да излиза с ясна идея какво да прави на корта и как да използва слабите страни на големите противници, за да ги постави под напрежение. И, разбира се, бекхендът му, особено сеченият, да е на ниво.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Фаворитите

Новак Джокович


Безспорно Мелбърн е територията на сърбина. Джокович има четири титли от Australian Open и се цели в рекорд – единственият в Оупън ерата с пет трофея. В момента Ноле дели първото място по този показател с Роджър Федерер и Андре Агаси.

Сърбинът игра като подготвителен турнир демонстративното състезание „Мубадала” в Абу Даби, появи се и в Доха. В Абу Даби Ноле победи Станислас Вавринка без особени трудности, но след това не излезе за финала срещу Анди Мъри заради грип. В Доха пък Джокович загуби от Иво Карлович на четвъртфинал, след като не реагира достатъчно добре на силния сервис на хърватския гигант, който го излъга с 6:7 (2), 7:6 (8), 6:4.

Жребият също се оказа особено благосклонен за Ноле, който започва с квалификанта Аляз Бедене и всъщност не би трябвало да се изпоти поне до осминафинал, където може би Джон Иснър ще го накара да се напъне малко повече. На четвъртфинал пък Джокович потенциално може да се изправи срещу мощния Милош Раонич и това би бил един много интересен мач, а може би Хуан-Мартин Дел Потро, който се завръща след дълго отсъствие заради проблем в китката, би надминал очакванията и би си извоювал двубой с Ноле (бел. ред. - след написването на анализа Дел Потро взе решение да се откаже). Потенциален противник на Джокович на четвъртфинал е и атрактивният французин Гаел Монфис. На полуфинал пък сърбинът най-вероятно би играл с някой измежду Кеи Нишикори и действащия шампион Станислас Вавринка, с когото в две поредни години изигра петсетови двубои в Мелбърн – миналата година загуби, а преди две години спечели, с 12:10 в решаващия сет.

Прогноза: Шампион/Полуфинал

Роджър Федерер


За Федерер изглежда важи поговорката за виното – колкото повече остарява, толкова по-хубаво става. На 34 години той успя да постигне победа номер 1000 в кариерата си, спечели за 15-та поредна година поне една титла в турнир от егидата на ATP – рекорд и отива в Мелбърн като шампион от Бризбън.

За съжаление годините няма как да не оказват влияние върху Роджър и това си проличава най-вече когато се стигне до тежък мач в крайна фаза от турнир на Големия шлем, особено извън „Уимбълдън”. В два от три сета великият швейцарец все още може да бие всеки на каквато и да е настилка, но в три от пет нещата изглеждат по различен начин, особено срещу Джокович и Надал.

Сега жребият отреди на Федерер да е в една половина с Надал, като двамата биха могли да играят на полуфинал, както през миналата година, когато Рафа би големия си съперник с категоричното 3:0 сета. Федерер започва с Йен-Хсун Лу, във втори кръг ще е с някой измежду Симоне Болели или Хуан Монако, в трети кръг вероятно с Жереми Шарди, а може би Адреас Сепи или Денис Истомин, докато на осминафинал кандидати много – Томи Робредо, Ник Кирьос, защо не и Иво Карлович. На четвъртфинал ще дойде най-вероятно Анди Мъри, може би Григор Димитров – дано, а на полуфинал – Рафа Надал или пък Томаш Бердих.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Неизвестните величини

Кеи Нишикори


Японецът доказа на US Open през миналата година, че в момента е най-стабилният и опасен за големите играч от младото поколение. Кеи е човекът в тура в момента, който обича да играе изключително по ранно отскочила топка и това му дава предимството на светкавичното темпо от основна линия. Тенис самураят доста подобри и сервиса си, а от младите играчи е човекът, който най-често константно е затруднявал Джокович и го е побеждавал на Голям шлем – полуфиналът на US Open миналата година.

Нишикори е номер 5 в схемата и попадна в половината на Джокович. Японецът изигра силен подготвителен турнир в Бризбън, където отстъпи на Раонич на полуфинал в мач с три тайбрека, в който не допусна пробив в подаването си и просто нетипична липса на концентрация го лиши и финал срещу Роджър Федерер.

Финалистът от US Open започва с коравия Николас Алмагро – доста неприятен жребий за първи кръг, но преодолее ли го, следва по-лека програма – Иван Додиг или Жоао Соуса във втори кръг, Сантяго Хиралдо или Стив Джонсън в трети и чак на осминафинал идва трудното – 99% Давид Ферер, който влиза в Мелбърн като шампион от Доха. На четвъртфинал пък потенциално може да станем свидетели на страховит двубой – със Станислас Вавринка, а на полуфинал – с Джокович.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Станислас Вавринка


Миналогодишният шампион идва в Мелбърн като носител на титлата в Ченай. За Вавринка ще е невероятно трудно да защити трофея си, но точно в Австралия той има много плътни резултати и няма причина поради която да не се представи отново добре.

Като жребий Стан отиде в половината на Джокович, но е в различна четвъртина – при Кеи Нишикори. Швейцарецът започва с Марсел Илхан и реално до четвъртфинал няма човек, който да го затрудни. Единствено Александър Долгополов отговаря на условието за по-трудно препятствие, но украинецът е под въпрос заради контузия и като нищо не би стигнал до осминафинал, където е срещата с Вавринка. Истинската битка за Стан ще е на четвъртфинала – там най-вероятно той ще се изправи срещу Кеи Нишикори и това е един от потенциалните петсетови трилъри в турнира. Двамата играха на същата фаза на US Open и там Нишикори надделя в пет сета. Полуфиналът пък най-вероятно ще е с Новак Джокович.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Приятните изненади

Иржи Весели


21-годишният чех стана шестият тенисист, който е роден след 1990 година и вече има титла от ATP. Той я завоюва в Оуклад, след като по пътя си записа две много престижни победи - над Ернест Гулбис на четвъртфинал и над Кевин Андерсън на полуфинал.

Весели играе с лява ръка и определено носи всички белези на чешката школа - добър сервис, от който се възползва в пълна мяра и поразяващ плосък форхенд. Той достигна до номер едно при младежите и има титли както на сингъл, така и на двойки от младежкия Australian Open - през 2011 година. А през миналата година направи впечатление на "Уимбълдън", където победи във втори кръг в пет сета Гаел Монфис, преди да загуби от сензацията на турнира Ник Кирьос, който победи след това Рафаел Надал. Сега обаче информацията е, че мощният австралиец има проблеми с физическото си състояние и не е ясно как ще му се отрази това в Мелбърн.

Весели изтегли доста тежък жребий - на старта той трябва да се справи с Виктор Троицки, който се върна на корта след наказание за допинг и спечели турнира в Сидни. Това ще е един от най-оспорваните мачове в първи кръг, наред с двубои като Хуан-Мартин Дел Потро - Йержи Янович и Николас Алмагро - Кеи Нишикори. Ако победи, Весели ще играе с някой измежду Джон Милман и Леонардо Майер, а в трети кръг най-вероятно би се изправил срещу известния си сънародник Томаш Бердих.

Прогноза: Трети кръг/Четвъртфинал

Анди Мъри


Колкото и да е странно да говорим за шотландеца като изненада, все пак го правим с оглед на много слабата му 2014-та година и дългото търсене на форма след операцията на гърба. В Абу Даби Мъри изглеждаше по различен начин, победи категорично Рафа Надал с 6:2, 6:0 и не се форсира преди Australian Open. Сега шотландецът е в четвъртината на Роджър Федерер, като жребият му е отличен за вработка и едва в трети кръг би имал по-труден противник в лицето на Мартин Клижан. На осминафинал идва тестът – Григор Димитров, най-вероятно, но може би Давид Гофен или Маркос Багдатис. А на четвъртфинал – Роджър Федерер.

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Потенциалните разочарования

Ернест Гулбис


Латвиецът е един от най-големите пропилени таланти в мъжкия тенис. Когато му се играе и е във форма, той може да победи всеки. Предвид мощната си физика, отличния сервис и стабилната игра от основна линия плюс липсата на страх при играта на мрежата, той спокойно можеше да е постоянен член на топ 10. Ключовата думичка обаче е точно „можеше” – защото заради несериозността си Гулбис така и не можа да заеме мястото, което талантът му отреждаше.

Преди Australian Open Гулбис успя да падне на четвъртфинал в Оукланд от Иржи Весели, за когото това беше най-голямата победа в кариерата. Сега латвиецът е в третата четвърт на схемата и в първи кръг излиза срещу младия представител на домакините Танаси Кокинакис, който изигра много добър турнир в Бризбън и на сингъл, и на двойки и със сигурност ще играе с всички сили. Потенциално след това, в трети кръг, Гулбис би играл с Филип Колшрайбер или Бърнард Томич, а на осминафинал – с Томаш Берих.

Прогноза: Първи кръг/Трети кръг

Рафаел Надал


Според мнозина специалисти това ще е последната година, в която Надал ще може да блесне с познатия си ореол на непобедим тенис боец – мнение, което споделя и Sportline.bg.

През миналата година контузиите вече започнаха да мъчат сериозно Надал. Освен традиционно проблемните колена, дойде ред и на китката, а за капак и на апандисит. Това оказва влияние върху Рафа, който падна много тежко – с 2:6, 0:6 от Мъри в Абу Даби и загуби още в първи кръг в Доха от Михаел Берер, след като спечели първия сет с 6:1! Все пак Надал взе титлата на двойки в Доха и може да се каже, че има някаква игрова практика преди най-трудния за него турнир от Големия шлем – Australian Open.

Жребият като цяло беше добър за Надал, но с едно голямо уточнение – още в първи кръг той излиза срещу старата и хитра лица Михаил Южни. Двамата са играли общо 15 пъти, като Южни има четири победи, което никак не е малко предвид кариерата на Надал. И в момент, в който Рафа не е в топ състояние, точно в началните кръгове опасността за него е много голяма – затова и внимание към този мач. След Южни за Надал следва много по-лесна среща – с Люк Савил или квалификант. В трети кръг любопитно би било Надал да играе с Лукаш Росол, от когото загуби преди три години на „Уимбълдън” във втори кръг. На осминафинал най-вероятно Рафа би срещнал Кевин Андерсън, а на четвъртфинал – Томаш Бердих.

Прогноза: Първи кръг/Финал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички