Неузнаваем Григор Димитров не издържа и бе сринат след тайбрек в Барселона


Неузнаваем Григор Димитров не издържа и бе сринат след тайбрек в Барселона
Снимка: Getty Images/Gulliver

13865 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна от тенис турнира на клей в Барселона на 1/8-финалите след загуба от чилиеца Николас Джари, в отделните части 6:2, 4:6, 6:7. Така българинът не успя да защити точките си от миналата година и се очаква да загуби още места в световната ранглиста.

Двубоят започна с два разменени пробива, като и двамата тенисисти показаха своите слабости на сервис. До края на сета Джари продължи да играе колебливо, докато Григор навлезе в добра серия и завърши гейма с нови два пробива.

През втората част чилиецът показа далеч по-равностойна игра и бързо успя да пробие Димитров още в първия гейм. Българинът на няколко пъти направи опити да възстанови равенството, като най-близо бе при 3:4, когато имаше точка за връщане на пробива, но не успя да се възползва.

В третия сет двамата тенисисти продължиха да играят равностоен тенис, но Джари сервираше малко по-успешно от своя съперник и не позволяваше на Димитров да се доближи до възможност за пробив. Мачът влезе в тайбрек, след като не се стигна до пробиви, а там българинът не устоя на напрежението и загуби с 2:7 точки.

Така Николас Джари се класира за 1/4-финалите, където ще се изправи срещу победителя от тазгодишното издание на Sofia Open Данил Медведев.

ПЪРВИ СЕT

0:1 (пробив) - Първият гейм премина с колеблива игра и за двамата тенисисти, но Николас Джари се оказа по-съобразителен и се възползва по-добре от грешките на противника, записвайки пробив. Григор Димитров от своя страна изпитваше проблеми на първи сервис, като допусна и една двойна грешка.

1:1 (пробив) - Григор Димитров отвърна на удара и успя да върне моментално пробива, получен в първия гейм. Колебливата игра на двамата тенисисти обаче продължи.

2:1 - Григор успя да спечели първия си сервис гейм в мача, повеждайки и в резултата за сета.

2:2 - Николас Джари също завоюва първия си гейм на свое подаване. Димитров продължи да допусна нови непредизвикани грешки от основната линия, което му попречи и да се противопостави на Джари в гейма.

3:2 - Димитров затвори гейма на 30, но продължи да изпитва проблеми на първи сервис. Двамата тенисисти се "раздвижиха" и на мрежата, след като българинът опита красиво късо подаване, което обаче бе бързо застигнато от чилиеца.

4:2 (пробив) - Николас Джари успя да запише първия си ас в мача, но това не му помогна да спечели подаването си. Чилиецът също не показва добра игра на първи сервис, което му коства и втори пробив в мача.

5:2 - Това бе и най-лесният гейм за Григор Димитров до момента в двубоя. Българинът затвърди пробива от предишния гейм с отлично сервиране и добра игра от основната линия, за да остави съперника си без точка в гейма.

6:2 (пробив) - Григор Димитров започна да навлиза в своя ритъм и успя да запише нов пробив срещу Джари, оставяйки чилиеца на 30. Българинът отново показа добра игра и на мрежата, а последната точка бе "подарък" от Джари, който допусна двойна грешка. С това бе затворен и първият сет.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Вторият сет започна по начина, по който стартира и първият. Джари успя да пробие Димитров, след като българинът не бе достатъчно убедителен в сервирането си.

0:2 - Чилиецът успя да затвърди пробива от предишния гейм, а колебливата игра на Григор продължи.

1:2 - Българинът продължи да изпитва проблеми на първи сервис, но в този гейм бе подпомогнат и от Джари, който не бе достатъчно убедителен на ретур, а и в разиграването от основната линия.

1:3 - Николас Джари продължи да играе агресивно от основната линия, а сервирането му също бе на достатъчно добро ниво, за да му спечели гейма. Въпреки това чилиецът допусна и две абсурдни грешки в близост до мрежата.

2:3 - Чилиецът отново притисна Григор, който в последните геймове не играе на нивото, което показа в края на първия сет. Българинът все пак удържа на натиска, като при 40:40 успя да изработи чудесна къса топка, която му даде преднина в резултата.

2:4 - Димитров вложи сили в опити да върне допуснатия пробив в началото на сета, но Джари продължи с агресивната си игра и доброто си сервиране. Чилиецът спечели и третото си подаване в сета.

3:4 - Българинът постепенно започна да се завръща към добрата си игра от края на първия сет и спечели бърз гейм в своя полза, доближавайки се до Джари преди кратката почивка между геймовете.

3:5 - В този гейм Димитров се оказа най-близо до връщането на пробива, но не се възползва. Българинът стигна до 40:30 и точка за пробив, но в последвалото дълго разиграване опита да завърши по-агресивно от необходимото и допусна непредизвикана грешка.

4:5 - Григор Димитров се оказа в особено трудна ситуация, след като допусна да се стигне до 0:40. Българинът съумя да спаси и трите точки за сета, след като записа четвъртия си ас в мача и още две отлични подавания. Малко по-късно Димитров спаси и четвърта точка за пробив, след което спечели гейма.

4:6 - Николас Джари не допусна грешка и в последното си подаване за сета, като продължи да сервира на добро ниво и да играе по-агресивно от своя съперник. Димитров от своя страна така и не вдигна нивото на ретура си, което му попречи да върне и допуснатия пробив в началото на сета.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Българинът отново започна колебливо подобно на първите два сета, но все пак не допусна да бъде пробит, оставяйки съперника си на 30.

1:1 - Джари показа колебливост на свой сервис, но въпреки това Грегор Димитров не успя да се възползва, взимайки две точки в гейма.

2:1 - Бърз гейм за Григор Димитров, след като подобри първия си сервис, а рисковата игра на Джари му донесе няколко непредизвикани грешки.

2:2 - Сервисът на Джари продължи да създава главоболия на Димитров, който просто не успяваше да връща топката особено дълбоко и с по-голяма сила. Чилиецът също така показа по-добра игра от основната линия и при дългите разигравания, на които сякаш изглеждаше, че Димитров не проявяваше достатъчно търпение.

3:2 - Григор отвърна по най-добрия начин - със сервис гейм на нула. Българинът порази своя съперник за отрицателно време, доближавайки се с една крачка до крайната цел - класиране за 1/4-финалите на турнира. Със затварянето на гейма бе прекъснат и двубоят за близо 50 минути поради дъжда, който заваля над корта. Малко след това Джари пожела и медицински таймаут.

3:3 - След подновяването на играта Григор веднага притисна своя съперник, за да опита да нанесе пробив, с което и да си улесни задачата в мача. Геймът се завърза, като се стигна до 40:40, но чилиецът удържа и спечели подаването си.

4:3 - Григор показа по-убедителна игра от съперника си на свое подаване и спечели гейма на 15. Българинът продължава да бъде и с по-висок процент на вкаран първи сервис.

4:4 - На свой ред Николас Джари изигра добър сервис гейм и също остави съперника си на 15. Чилиецът отново демонстрира силен първи сервис, който му спечели и гейма.

5:4 - Нов силен гейм за Димитров, който показа подобрение както на играта си при сервис, така и при разиграванията от основната линия. Геймът отново завърши на 15.

5:5 - Чилийският тенисист също не отстъпва инициативата на своя съперник, като продължи убедителната си игра на свой сервис от началото на втория сет. За Григор остана непостижима задача да затрудни съперника си от ретур.

6:5 - Димитров поведе с 40:0, но загуби концентрация и си позволи да изгуби три последователни точки. В крайна сметка българинът достигна до преднина в резултата, след която затвори гейма.

6:6 - Подобно на Димитров в предишния гейм, Джари също поведе с 40:0, след което сбърка лесен форхенд по правата. При последвалия геймбол обаче чилиецът затвори гейма и вкара мача в решителен тайбрек.

7:6 (тайбрек) - В началото на гейма двамата тенисисти си размениха по един мини пробив. При 1:2 точки за Джари Григор сбърка лесно воле до мрежата, което му коства нов мини пробив. На свой ред Джари затвърди пробива с две бързи точки, за да направи резултата 1:5. Григор върна единия мини пробив, но при следващия си сервис Джари възстанови разликата в резултата, с което си осигури 4 мачбола. Чилиецът се възползва още от първата си възможност и затвори мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Димитров и Джари не са се срещали на корта досега. Най-добрият ни тенисист излиза като номер 43 в света, докато съперникът му е на 81-во място в световната ранглиста. Родната звезда има да защитава в Барселона 90 точки, след като през миналия сезон достигна до четвъртфиналите. Той ще изпълни тази цел с победа днес.

23-годишният чилиец стигна до мач с Григор, след като изненадващо победи Александър Зверев, който бе втори поставен в схемата. Джари влезе в основната схема като щастлив губещ. Чилиецът впечатлява с физиката си - 198 сантиметра и 90 кг. Победителят в днешния мач го очаква Даниил Медведев или Макензи Макдоналд, чиито двубой трябва да приключи преди Григор да излезе на корта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички