А помните ли, когато казваха, че "новата генерация" ще приключи ерата на Федерер, Надал и Джокович (СТАТИСТИКА)


А помните ли, когато казваха, че "новата генерация" ще приключи ерата на Федерер, Надал и Джокович (СТАТИСТИКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

1827 0

През 2008 година Григор Димитров изигра най-силните си мачове в юношеския тенис. Той стигна 1/4-финал на Ролан Гарос, където отпадна от Йежи Янович, но последваха победи на Уимбълдън и US Open, за да се изкачи до №1 при юношите. В България медиите "полудяха" и бяха сигурни, че идва моментът на "новата генерация", която ще сложи край на доминацията на Голямата четворка в мъжкия тенис - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри.

Прескачаме до 2014 година, за да си припомним успеха на Кей Нишикори над тогавашния №1 Новак Джокович в 1/2-финалите на US Open, което отново бе знак за световните медии, че идва моментът, в който младите таланти в тениса ще завладеят най-големите турнири. Последваха и много други звезди, които се появиха в света на тениса и бяха спрягани за "убийците" на вече поостарелите и не толкова свежи Федерер, Надал, Джокович и Мъри.

И ако говорим за турнирите от Големия шлем, то там Голямата четворка напълно контролира нещата в последните 10 години - Федерер, Надал, Джокович и Мъри са спечелили общо 35 финала от 40 възможни, а едва трима са били тези от така наречената "млада генерация", които едва са стигали до финал - Доминик Тийм на Ролан Гарос 2018, Милош Раонич на Уимбълдън 2016 и Кей Нишикори на US Open 2014.

И тъй като младите таланти на мъжкия тенис нямат абсолютно никакъв успех в турнирите от Големия шлем, тогава можем да обърнем внимание на вторите по престиж турнири, а именно тези от сериите Мастърс 1000. Там родените между 1989 и 1999 година тенисисти имат "цели" седем успеха - Григор Димитров (р. 1991 година) в Синсинати 2017, Джак Сок (р. 1992 година) в Париж 2017, Доминик Тийм (р. 1993 година) в Индиън Уелс 2019, Карен Хачанов (р. 1996 година) в Париж 2018 и Александър Зверев (р. 1997 година) в Рим и Канада през 2017 и Мадрид 2018.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички