Извинението, което заслужавахме


Извинението, което заслужавахме
Снимка: БГНЕС

4729 0

Ако попитате някой привърженик на Кубрат Пулев, а и на бокса като спорт, кой е моментът, в който се е почувствал разочарован от спортист №1 на България, то това неминуемо ще е "шоуто" през декември 2016 година. Всичко помним до болка как тогава на ринга в зала "Арена Армеец" стъпи един 140-килограмов боксов пенсионер, чието име дори няма нужда да споменаваме. Той пристигна в трагична физическа форма, след като месеци наред ни убеждаваха, че родният герой ще се изправи срещу много сериозен съперник в опит да достигне до званието "задължителен претендент за световната титла на IBF". Определно противникът беше сериозен... в намеренията си да дойде, да си взема парите и да изчезва час по-скоро. В третия рунд дори се "контузи", не посмя да излезе повече на ринга и лиши зажаднялата българска публика от това да види поне Пулев в пълния му блясък.

Много хора се почувстваха излъгани в следващите декемврийски дни, след като от "Зауерланд" се биеха в гърдите какъв боксьор са намерили за Пулев и че мачът ще е истинско зрелище. Да, целта беше изпълнена - Кобрата стана задължителен претендент на IBF (за какъвто беше обявен точно преди мача срещу Питър, но тогава никой не го съобщи). Но цял свят заля Пулев и лагера му с подигравки, а за боксовите фенове у нас остана горчивия привкус, че това, което видя, беше на светлинни години от това, което ни казаха, че ще бъде.

От "Зауерланд" обаче не отчетоха този фактор, когато решиха набързо да скалъпят нова гала вечер в София - едва 5 месеца след като направиха едно от най-печелившите си събития, но бяха разочаровали милиони. И логичното се случи - българският народ показа жълт картон на немските промоутъри, като не напълни залата. В последния момент организаторите намериха начин трибуните да не бъдат празни, но ясно си пролича, че страничните сектори на зала "Арена Армеец" са пусти. Всички очакваха поредната боксова круша да стъпи у нас, да си вземе парите и да се откаже отново от спорта. Все пак Кевин Джонсън 2 години не беше стъпвал на ринг преди март месец тази година. Феновете просто отказаха да подкрепят гала вечерта, което е атестат не за качествата обичания от всички Кубрат Пулев, а "сметкаджийството", проявено от неговите мениджъри.

Но този път шоуто си заслужаваше и "извинението" беше повече от достойно. В страхотни 12 рунда Пулев даде всичко от себе си, за да се докаже не само на световните специалисти, но и на родната публика, която го подкрепя неистово. Видяхме един сблъсък, който наистина беше достоен за главно събитие на боксова вечер. Джонсън се бореше като лъв на ринга и дори имаше предимство в първите рундове, въпреки че съдийската бригада не го отчете в картите си. А Кобрата показа на всички какво може - разнообразие в атака, подобрена защита, перфектна физическа подготовка и най-вече шоу - такова, каквото очаквахме още през декември, но едва сега получихме. 

В дните преди сблъсъка имаше усещане, че това няма да е повторение на мача с Питър, защото Джонсън изглеждаше в добро състояние, беше наперен, сипеше закани и направи всичко по силите си, за да надъха феновете за един зрелищен двубой. Безспорно получихме точно това, което американецът и Кобрата обещаха. И заслугата за това е изцяло тяхна.

За 12 рунда в зала "Арена Армеец" се върна усещането, че боксът отново е спорт, а не за банковите сметки и интересите на боксьорите. Българските фенове видяха Пулев в пълния му блясък и с всички недостатъци, които все още има в играта си, но определено подобрява. Видяха и един истински американски гладиатор, който се беше вкопчил в мечтата си за шумно завръщане в боксовия свят.

Пулев - Джонсън имаше всичко, за което можехме да се надяваме, като изключим нокаут - драма, обрати, тежки удари, надлъгване, скорост и двамата боксьори, които оставиха всичко на ринга. А феновете получиха извинението, което заслужаваха, и двубоя, който мечтаеха да видят още през декември. В крайна сметка обаче - по-добре късно, отколкото никога.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички