Целият УС на Федерацията по гимнастика на САЩ подава оставка


Целият УС на Федерацията по гимнастика на САЩ подава оставка
Снимка: БГНЕС

1055 0

Пълният състав на управителния съвет на Американската федерация по гимнастика ще подаде оставка на фона на грандиозния скандал, свързан със сексуалното насилие и посегателство срещу състезателките. Това съобщи в петък за "Ройтерс“ председателката на федерацията Лесли Кинг.

"Федерацията по гимнастика на САЩ ще се подчини на искането на Националния олимпийски комитет“, обяви тя.

Както е известно, по-рано американският НОК заплаши да разпусне федерацията, ако целият управителен съвет, състоящ се от 21 души, не подаде оставка до следващата сряда. Преди това петима членове на съвета, включително и неговият председател, вече напуснаха постовете си. Причината за това е скандалът, които възникна покрай вече бившия лекар на американския отбор по спортна гимнастика Лари Насар.

Припомняме, че близо 160 гимнастички се осмелиха да повдигнат обвинения за сексуален тормоз срещу Насар, който беше физиотерапевт на американския отбор по гимнастика в продължение на 30 години и за когото стана ясно, че през цялото това време е посягал на момичетата, прикривайки деянията си като "медицински процедури” в годините между 1998 и 2015. Смята се, че поне 3 от жертвите му са били на възраст под 13 години, когато им е посягал, а останалите – между 13 и 15 години.

В сряда той беше осъден на 40-175 години затвор за деянията си. Насар вече получи най-тежката възможна присъда от 60 години затвор и по обвинения в притежание детска порнография. Обвиненията срещу лекаря бяха повдигнали в края на 2016 година след разкритията на вестниците "Индианаполис Стар" и "Ю Ес Ей Тудей", които публикуваха тогава резултатите от задълбоченото си разследване. Според скандалната информация близо 400 спортисти от Американската федерация по гимнастика са станали жертва на сексуално посегателство от страна на своите треньори или други членове на организацията, докато са били още малолетни деца. Като това са анализите само от полицейските доклади и заведените дела в последните 20 години.

Редовна "инспекция” на интимните части на малките момичета под триката, ежедневен секс с 14-годишна тийнейджърка, сексуално посегателство по време на "терапевтични масажи” и тайно поставяне на камери в женските съблекални и отделенията с душовете са само част от престъпните дейности, които са били оповестени. Те са били извършени от общо 115 треньори или членове на Федерацията, която е една от най-престижните олимпийски организации в Щатите. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички