Защо Кубрат Пулев остана 5-и, а можеше да бъде и по-назад?


Защо Кубрат Пулев остана 5-и, а можеше да бъде и по-назад?

7903 0

Снощи се проведе традиционната церемония "Спортист на годината", на която за победител беше определен Григор Димитров след един зашеметяващ сезон, който даде да се разбере, че българският тенисист ще преследва до дупка първото място в мъжкия тенис.

Фокусът обаче беше изместен от хасковлията и беше насочен към 5-ото място на Кубрат Пулев в класацията, което остави феновете на боксьора крайно разочаровани, а спортните журналисти отнесоха стотици обиди за начина, по който са гласували.

Безспорно събитието на годината беше двубоят за Световната титла в тежка категория, в който един срещу друг се изправиха титана Владимир Кличко и българският топ боксьор Кубрат Пулев.

Събитието беше гледано от над 1 милион българи, като по рейтинг единствено финалът на Световното първенство по футбол надмина опита на Пулев да се добере до световния връх. Опит, който се оказа неуспешен, но само допълнително ще нахъса Кобрата да развива уменията си и един ден да стъпи там, където съдбата му е отредила - на първото място.

Но класацията "Спортист на годината" не е за събитие на годината, а за спортист на годината! И реално, всеки един, който беше пред Кобрата заслужаваше да бъде пред него. Подчертавам, тази година! 2014!

Защо? Защото Кубрат се добра до мача срещу Кличко заради успехите си през 2012 и 2013 години, като спорът "защо Иво Ангелов, а не Кубрат е спортист #1 на 2013" продължава да ехти и има далеч повече смисъл в него, отколкото спора дали Пулев трябваше да е на по-предна позиция в тазгодишната класация.

През 2014 година Кубрат Пулев има само една победа на профи-ринга, и то срещу хърватския бездарник Ивица Перкович, който се нави да се бие с Кобрата едва 36 часа преди галавечер в Хамбург. Нито беше готов, нито беше тренирал и дори изпусна "кантара" преди двубоя, защото нямаше физическото време да стигне до Германия. Разбира се, за това Кобрата трябва да "благодари" на мениджърската си агенция "Зауерланд", която се прояви като крайно некадърен промоутър и не осигури на Кобрата дори на 40% това, от което българският топ боксьор се нуждаеше, за да се подготви за мача на живота си.

Логично, срещу Перкович Кобрата дори не се изпоти. И какво, заради този мач да бъде в тройката? Да изпревари Сани Жекова, която направи невероятни спускания на Олимпиадата в Сочи и само една некадърна сноубордистка я лиши от медал? Иван Марков ли трябваше да мине по-назад, след като е едва ли не последният мохикан на българските щанги и се поздрави с титла през годината? Станимира Петрова, която спечели историческа първа световна титла за България в бокса дори не попадна в тройката? И тя ли трябваше да остане зад Кобрата?

Да изброя успехите и рекордите на Григор Димитров през 2014 година дори няма да си правя труда. Нито един от изброените обаче не може да бъде оставен зад човек, който имаше 2 мача през годината, единият от които загуби, а другият беше срещу хърватски анонимник.

Уважавам безкрайно много Кобрата. Подкрепях го дори когато всички се обърнаха срещу него след загубата и думите му след двубоя срещу Кличко. Пулев е пример за подражание и един ден със сигурност отново ще стигне върха в провелата се вчера класация. Но тя не е за събития, тя е за цялостно представяне. А 5-ото му място се дължи най-вече заради шума около мача, а не толкова заради спортните му успехи тази година.

Така че, предлагам темата да бъде оставена веднъж завинаги и, както Кобрата казва: "Продължаваме напред!".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички