Започна най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция


Започна най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция
Снимка: SportLive.bg

1035 0

Днес, 19 март, малко след 10 ч. сутринта българско време, фотографът и приключенец Владо Донков започна своето дългоочаквано арктическо предизвикателство. Ако бъде реализирано успешно, то ще се превърне в най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция, правена досега. Целта на Донков е да измине сам около 800 км със ски, преминавайки през през диви планински райони на три държави: Швеция, Финландия и Норвегия. Планираният маршрут започва от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия и приключва в най-северната точка на Европа – Нордкап.

Експедицията стартира днес в близост до селището Яквик (Jakvikk) в Швеция при ясно, слънчево време и около -10°C. Въпреки сравнително високите температури, фотографът сподели, че придвижването му става трудно заради обилните снеговалежи в предходните дни. Друга причина началото да бъде тежко е 85-килограмовата шейна с всичката нужна екипировка, снимачна техника и провизии, които Донков тегли след себе си.

От стартовата си точка Донков се насочва на север, за да премине през поредица от планински върхове, замръзнали езера и безбрежна тундра. Първите 150 км от 800-километровия маршрут на експедицията са по известната в Швеция „Пътека на кралската шейна”. Тя е добре маркирана и в този неин участък има четири стопанисвани хижи. В останалите над 650 километра по пътя обаче Владо може а премине само край още една хижа и две малки населени места. Очаква се прекосяването на Арктика да отнеме около месец, през който Донков ще е изложен почти постоянно на температури между -15 и -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи.

Фотографът и приключенец до момента е прекарал близо две години в Арктика, като някои от предишните му експедиции включват дълги зимни преходи през Лапландия и Норвегия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни райони. Успял е да осъществи и двумесечна експедиция в Южна Гренландия, през по-голямата част от която не среща хора и преминава десетки ледникови реки и студени тресавища. Освен с приключения, Владо Донков има професионален опит и като фотограф, водач на експедиции и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, България, Норвегия и САЩ. Работил е за клиенти като National Geographic USA, Hasselblad, Black & White Photography magazine, Practical Photography magazine и много други. Сред организациите, канили го многократно като лектор и обучител, са Кралското географско дружество в Лондон, Edinburgh Photographic Society, британският вестник The Telegraph, Outdoor Photography magazine, TEDx и многобройни фотографски клубове в Европа.

По време на своето дълго солово пътуване фотографът ще прави снимки и кратки видеа, които ще споделя в социалните мрежи (https://www.facebook.com/VerticalShot/ и https://www.instagram.com/vlad_donkov/),в своя блог (http://www.vladdonkov.com/). Експедицията се осъществява с логистичната подкрепа на DHL Express Bulgaria и съдействието на Fina Style, all6, норвежкия бранд Alfa Footwear и британските дехидратирани храни Firepot foods.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички