Ясна, Ева и Ади: Трите момичета, които пренаписаха историята в ориентирането


Ясна, Ева и Ади: Трите момичета, които пренаписаха историята в ориентирането
Снимка: Интернет

7134 0

България, и в частност спортното ориентиране, получи повод за неистова радост в самия край на Световното първенство за младежи и девойки до 20 години, провеждащо се в Дания. В основата стоят три момичета, които заедно успяха да изведат страната ни до историческото девето място в щафетите - постижение, което става още по-ценно, когато погледнем в списъка с участници и огромната конкуренция, която расте все повече и повече с всяка изминала година.

Ясна Петрова, Андрея Дяксова и Евангелина Дяксова (подредени по щафетни постове) проведоха отлична надпревара в последния състезателен ден от шампионата, за да затвърдят силното си представяне в Дания от предишните дни. Трите момичета записаха най-доброто класиране за девойки в тази дисциплина в историята на българското ориентиране, а зад този успех се крият дълги години усилен труд и безрезервна всеотдайност.

Щафетите започнаха повече от настръхващо за българските фенове, които следяха състезанието на живо, а "виновникът" бе Ясна Петрова. Състезателката на русенския клуб по ориентиране "Истрос" се появи на видимата контрола от маршрута (в заключителната част от бягането) като лидер на първи пост, оставяйки зад гърба си хегемонията на скандинавските нации (всяка с по два отбора). Представянето на Ясна, която спечели европейско сребро по-рано през годината, може да се определи като изключително силно дори и само до видимата контрола, но родената през 2002 година състезателка продължи да се бори с напиращите от задни позиции момичета. В крайна сметка Петрова се прибра на финала на четвърто място - само 21 секунди след лидера Швеция.

На втори пост щафетата бе предадена на Андрея - друг доказан български атлет, печелил няколко медала от европейски първенства. Ади, както я наричат близките ѝ, успя да се доближи на девет секунди от първото място на първата радио контрола, но впоследствие "изпусна" водачите. Бягането на по-голямата от двете Дяксови в щафетата също заслужава сериозни похвали поради това, че то протече почти изцяло солово, без влиянието на други състезатели, което при друг сценарий би било от полза.

Така Андрея прибра щафетата ни на финала за втори път, задържайки отбора в призовата шестица. На трети пост стартира Евангелина Дяксова, на която се падна честта, но и огромното напрежение да завърши успешно състезанието. Младата състезателка от смолянския клуб "Карлък" устоя на сериозния натиск от далеч по-опитните, а и по-възрастни състезателки, и успя да финишира на 12-о място от всички отбори. Тъй като част от нациите пред България се състезават с по две щафети, по-слабият от двата отбора отпада от генералното класиране, в което в крайна сметка страната ни се нареди на рекордното девето място при девойките (младежите имат седмо място на щафети от 2007 година - бел. ред.).

Световната титла остана за отбора на Великобритания, следвани от Русия, а на трето място се нареди вторият отбор на Швеция (пълни резултати вижте тук). В състезанието при жените участваха над 40 отбора, а свирепата конкуренция направи успеха на нашите представителки още по-стойностен (GPS проследяване вижте тук).

Ясна, Ева и Ади - помнете тези три девойки, защото това е бъдещето на ориентирането в България. Три талантливи момичета, които разполагат с огромен потенциал да покорят и най-смелите мечти в техния любим спорт. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички