Петър Стойчев разкри какво му е коствал успехът в Антарктида

Победителят в първия по рода си плувен маратон на Антарктида Петър Стойчев даде първа пресконференция на българска земя в столичния басейн "Спартак", на която обясни за трудностите по време на експедицията. Българинът и неговият екип тръгнаха за Ледения континент на 5 ноември с кораб, а самото плуване се извърши на 24-ти. Стойчев призна, че най-голямата трудност за него е била именно продължителността на експедицията и постоянно променящото се време.

"Времето на континента се променяше през 15 минути и не можеш да си направиш план за действие. Гледаш, че е слънчево, а след малко започва да вали сняг и да духа силен студен вятър. Тази неяснота водеше до напрежение сред всички участници и допълнително те изморяваше. Отделно трябваше да се справим с морската болест, ниските температури и непредсказуемото време", призна плувецът, цитиран от БГНЕС.

Петър Стойчев стана шампион в Антарктида по убедителен начин (ВИДЕО)

Петър Стойчев записа поредния си голям успех в кариерата, след като рано тази сутрин спечели първия в историята организиран плувен маратон на Ант...

За самото състезание той сподели, че участниците са били разделени на две серии, а самият той е бил в по-силната втора. "Преди да стартираме ни измериха температурата и после влязохме във водата. Първоначално усещаш несравним студ и инстинктивно се свиваш, но след това всичко преминава като на сън. Не усещах студа като излязох и възстановяването ми премина добре. Радвам се, че приключи това напрежение", поясни за маратонското плуване Стойчев.

Атлетът призна, че след плуването на кораба е имало търг с предмети и му е било предложено да продаде екипа, с който печели състезанието. Стойчев обаче отказва с мотива, че банският му трябва да бъде изложен в Музея на спорта в България.

Още по темата

Please select answer!