Павел Стоев: Физиката на Боян е уникална, той е истински лидер и не изпитва страх от смъртта


Павел Стоев: Физиката на Боян е уникална, той е истински лидер и не изпитва страх от смъртта
Снимка: Фейсбук

1915 0

Боян Петров никога не се е възприемал като герой и не се е изтъквал. Не се е опитвал да налага себе си като някакъв идол. Боян си поставяше ясни цели, като например 14-те осемхилядника. Това беше нещо, което той искаше да постигне, защото никой в България не го беше правил и той като истински българин смяташе, че това е негова кауза и че може да я изпълни. Това каза в предаването „Лице в лице” един от най-добрите приятели на Боян Петров проф. Павел Стоев.

Относно осъзнатия риск, който поема алпинистът при изкачване на тези върхове, проф. Стоев заяви, че Боян не изпитва страх от смъртта. Всички злощастия, които са му се случили, са се случили в градска среда.

Планината му е носела удовлетворение и спокойствие, и десетте осемхилядника, които е изкачил, са показателни за силата, която е имал.

Според него семейството на Боян никога не го е спирало да пътува и да се катери. Когато си в планината, там рисковете са определен брой, заяви Стоев. По думите му обаче, ако си добре подготвен, може да се справиш и да ги преодолееш.

„Това беше уникалното при него. Боян удивяваше всички, включително и колегите си алпинисти с това как при най-тежки условия, при изкачвания от последни лагери към върха успява да се мобилизира, успява да си сложи дозата, да е в кондиция, да катери здрав. Не само това. Той винаги е бил водач. Той е водил групите към върха и повечето хора са се осланяли на него. Той е бил първият, който е биел пъртината в много случаи, останалите са го следвали. Има невероятна физика, която е много трудно да бъде обяснена. Той е преживял страшно много трудности и може би това го е направило толкова корав, толкова целеустремен и всички му се възхищават”, каза още Стоев.

Утре ще има последни издирвателни действия около базовия лагер, където Боян Петров може да е оцелял, но би било логично вече да е слязъл до там, допълни той.

Гостът засегна и научните интереси на алпиниста. По думите му малко хора знаят, че Боян Петров е зоолог. Стоев го определи като един от най-добрите полеви специалисти, които са готови да прекарат месеци в тежки условия, за да завършат изследването си.

„Били сме на много места заедно, виждал съм го как работи, как се отнася към изследванията, уникален човек е именно заради волята си“ – каза гостът.

Относно негативните коментари за мащабната акция, която беше направена, Стоев заяви, че такива хора винаги ще има, но те нямат нито един връх в живота си, а Боян винаги ще остане пример не само с волята и живота си, но и с научната си дейност.

btvnovinite.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички