Ориентировачка покори Витоша, подобрявайки рекорд на Милица Мирчева


Ориентировачка покори Витоша, подобрявайки рекорд на Милица Мирчева
Снимка: Фейсбук профил

3518 0

Витоша прие в обятията си петото издание на състезанието по планинско бягане "Витоша - моята планина". Димчо Мицов успя да защити резултата си от миналата година, като се класира отново първи в мъжката група, докато при жените ориентировачката Кристина Иванова направи силно бягане и дори успя да постави рекорд на състезанието.

Трасето бе с дължина 16 км, като стартът бе даден точно в 10 часа в близост до Боянската църква. Маршрутът се изкачва плавно към върха на планината, като крайната точка на дистанцията достига хижа Алеко. За най-малките любители на спорта бе организирано и състезание с дължина 3 км.

Състезанието се характеризира с една от най-ожесточените битки в страната, като на старт застанаха едни от най-добрите атлети в тази дисциплина. Кирил Николов - "Дизела", Димчо Мицов и състезателите на Спортен клуб "Атлет" Мездра Йоло Николов, Митко Ценов и Иво Балабанов бяха само част от големите имена, които премериха сили в тежката надпревара.

В мъжката група Димчо Мицов успя да изпревари с 22 секунди младия лекоатлет Иво Балабанов, но въпреки това победителят не успя да подобри времето си от миналата година. Третото място остана за треньора на Балабанов и Ценов - Йоло Николов. Топ 6 допълниха "Дизела", победителят от Обиколката на Витоша Александър Спасов и Иван Сираков.

При жените изненадващо победата отиде в ръцете на Кристина Иванова от Благоевград, която всъщност се занимава основно с ориентиране. Благоевградчанката постави и нов рекорд на трасето, подобрявайки с 39 секунди резултата на олимпийката Милица Мирчева. На второ и трето място се наредиха съответно Маринела Нинева и Мая Недялкова.

Победителката при жените сподели пред Sportlive.bg, че дори се е замислила за отказване по време на бягането. "В началото на състезанието се движихме четири състезателки, в компактна група. На първия подкрепителен пункт преминах трета, а тогава дори се замислих за отказване от състезанието, тъй като ми беше много тежко и се чувствах твърде уморена, за да продължа напред."

Иванова сподели още, че е останала изненадана на финала, разбирайки че е спечелила състезанието. "Маринела Нинева бе далеч пред мен по трасето, но финиширайки се оказа, че съм първа. По-късно разбрах, че Маринела всъщност се е загубила по трасето, което е и причината да успея да спечеля днешното бягане."

Нинева бе големия фаворит в женската група, но загубване по трасето я лиши от победата. Звездата на България в стипълчейза Митко Ценов бе възпрепятстван от същия проблем, като и двамата състезатели се движиха с много добро темпо по трасето, но в крайна сметка останаха назад в подреждането. 

При младежите до 20-годишна възраст Стефан Йорданов от отбора на "Стратеш Атлетик" триумфира с победата, изпреварвайки с над 10 минути втория в подреждането. Третото място остана за Ахмед Ахмед, който остана на 18 минути зад победителя.

Девора Аврамова от Габрово грабна победата при момичетата до 20 години, като тя дори успя да се класира на 4-то място при жените, на по-малко от 2 минути от третата в подреждането. Борислава Миткова и Бойка Бойчева заеха съответно второ и трето място. 

Проявата на Витоша събра над 150 участници, а състезанието за поредна година предложи големи материални награди, които приканиха най-добрите атлети от всички краища на страната.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички