Нов велоносен поход Рила - Родопи - 440 км на колело от Боровец до крепостта Мезек


Нов велоносен поход Рила - Родопи - 440 км на колело от Боровец до крепостта Мезек
Снимка: Rejoy

3488 0

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута “Ком – Емине”, се изправя пред ново предизвикателство. “НОВ ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА – РОДОПИ” е част от международният туристически маршрут Е8 и обхваща българската му част - от “Боровец” до крепостта “Мезек” близо до Свиленград. Маршрутът е с приблизителна дължина 440 км и 12 000 м положителна денивелация. Предизвикателството ще стартира на 17 юли (сряда) от “Боровец”. Кандидатът за рекорд има намерение да измине маршрута с планински велосипед възможно бързо и с най-малко почивки - за около два дни! При пробното му преминаване, преди няколко седмици, Боби е премнал трасето за под 5 дни. Това ще е първото скоростно преминаване на маршрута, а целта е да се постави висок времеви стандарт за преминаването му. Така Боби и поддържащият го екип се надяват да популяризират, както познатият сега маршрут, така и да предизвикат интерес и други колоездачи да го преминат. Надяват се маршрутът да стане предпочитан и популярен, както се случи с “Ком – Емине”, след велоносното лято на 2017-та!

Важна подробност е, че в някои участъци той няма да следва на 100% туристическият пешеходен маршрут, а където теренът позволява ще премине през алтернативни обходни пътища, подходящи за колоездене. За съжаление, това се налага и поради факта, че някои участъци от Е8 са силно неподдържани, с много свличания и срутвания на скални маси, паднали и непочистени дървета. Преминавайки скоростно трасето “РИЛА – РОДОПИ” се цели да се обърне внимание и за повече грижа от страна на общините, през които преминава. Но най-вече цели да привлече още и още приятели на планинското колоездене, защото в България има чудесни условия за това!

“НОВ ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА – РОДОПИ” включва следните точки през, които Боби ще премине с колелото си: “Боровец”, връх “Мусала”, “Белмекен”, “Юндола”, “Каратепе”, язовир “Беглик”, Ягодина, “Триград”, “Пампорово”, “Рожен”, хижа “Свобода”, хижа “Сини Връх” и крепостта “Мезек” близо до границата с Гърция.

С усмивка на лице и бодър дух, вярваме в силите на Боби - стискаме му палци и му пожелаваме успех!

Събитието е подкрепено от Колоездачен клуб „Велораптор“ част, от който е и Борислав Йорданов. Екип от няколко души, ще бъде неотлъчно до него, ще му помага логистично и по всякакъв начин в това предизвикателство на духът и волята!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички