Не пускат Скатов без шерп на Еверест заради инцидента с Боян


Не пускат Скатов без шерп на Еверест заради инцидента с Боян

11068 0

На българския алпинист Атанас Скатов не му се позволява да атакува най-високия връх в света - Еверест, без да бъде придружен от шерп. Причината за това е инцидентът с колегата му Боян Петров, който изчезна на връх Шиша Пангма и въпреки упоритото издирване по земя и въздух не бе намерен.

"Нещо се притесняват да няма втори инцидент, но мисля, че ще се оправя и ще тръгна. До 2 дни трябва да тръгна, защото от вчера започнаха качванията на Еверест и най-късно до 27-ми може да се качи човек", призна Скатов пред "БНТ".

"Над 7500 метра е зоната на смъртта и когато се движиш сам цял ден из зоната на смъртта е съвсем различно. Просто тръгваш и вървиш, сега се замислих. Иначе на Чо Ойю получих малко измръзване на пръстите на ръцете, което е нормално", разказа алпинистът.

От два дни Скатов има контакт с екипите, които търсеха Боян Петров и твърди, че знае всичко за акцията. Теорията му е, че 45-годишният алпинист е паднал в ледена цепнатина.

"На Шиша Пангма вали много сняг от 2 седмици и върху цепнатината, ако е навалял малко сняг и Боян не е видял. Тези неща стават за секунди", посочи той.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички