Кубрат Пулев: Питър ми напомня на Чисора, ще го победя


Кубрат Пулев: Питър ми напомня на Чисора, ще го победя
Снимка: БГНЕС

2032 0

Само един месец остава дo дългоочаквания мач на Кубрат Пулев със Самюел Питър в "Арена Армеец". Днес ор­ганизаторите на двубоя ще пуснат в продажба билетите за него, кои­то най-вероятно ще са между 30 и 150 лева.

Българският боксьор говори пред "Тема Спорт" от Германия за сблъсъка с нигериеца и разкри подробности около предстоящия мач.

Кубрат, какво е мнение­то ти за Нигерийския кош­мар Самюел Питър?

- Няма какво да се лъжем, става въпрос за наистина кла­сен съперник. Питър е добър боксьор, все пак е бивш све­товен шампион, а такъв не се става случайно. Неудобен е като стил, наподобявайки малко на Дерек Чисора - като движение и разгръщане на атаките. Смятам обаче, че съм по-добър от него и иде се справя. Но със сигурност е опасен противник.

Сам каза, бивш световен шампион. Това може би гово­ри достатъчно...

- Абсолютно. Има много го­лям опит, който личи и от визитката му, с 41 професио­нални мача е. Сигурен съм, че ще се подготви много добре за този бой, но честно каза­но, не се притеснявам. Надявам се, че ще зарадвам бълга­рската публика с наистина ху­бав мач и красива победа.

Сравни го с Чисора като стил. В мача през месец май ти държеше центъра на рин­га и контролираше дистан­цията. Това ли ще опиташ и сега?

- Аз като цяло обичам да контролирам нещата, но на ринга това е особено важно. Ще направя така, че мачът да тръгне в моя полза. Все пак нещата зависят и от подго­товката, която ще проведа. Уверен съм обаче, че крайният резултат ще бъде същият.

Мениджърът на Питър - Ивайло Гоцев, обяви, че сре­щата ще завърши с нокаут, без значение от посоката. Ти какво мислиш?

- Нищо чудно да приключи именно по такъв начин. Мно­го вероятно е. Но не искам да се задължавам с конкретен вид на победата.

Още повече че такъв раз­вой би допринесъл за радост­та на хората по трибуните.

- Да, абсолютно е така. Ще търся нокаута и ще бъде голя­мо удоволствие за мен да за­радвам българската публика максимално именно по този начин. Най-важен обаче е край­ният резултат, без значение чак толкова от това как е постигнат.

Ще отвори ли този мач пътя ти към някоя от све­товните титли - на IBF или WBC?

- Разбира се. Много е ценен, не само като рейтинг, но и ка­то опит, който ще натру­пам. Един такъв мач ще ми до­несе много позитиви. Първо ще ме издигне допълнително в световните ранглисти. Освен това обаче ще ми даде допъл­нителна увереност в собствените сили. Това е безценен опит, който няма как да се натрупа по друг начин. Все пак, отново да кажа, че става въпрос за бивш световен шампион и много класен боксьор.

Ще успееш ли да овладееш емоциите предвид пълната "Арена Армеец"?

- Не смятам, че ще се поддам на емоциите. Мисля, че досега съм показал, че това не ми влияе в негативен план. Знам, че в за­лата атмосферата наистина ще е много гореща и силна. Това само може да ме радва. Когато човек има такава подкрепа, има и по-голям прилив на енергия у себе си.

А би ли могла публиката да "смачка" Питър?

- Има много поговорки в този стил, но знаете, че у до­ма и стените помагат. В ни­какъв случай обаче няма да разчитам на подобно нещо и да спра да тренирам, с надеж­дата, че публиката ще ми спечели мача. Това няма как да се случи. Далеч съм от тази мисъл. Няма да подценя Самюел и ще си свърша работата.

Къде ще протече подго­товката ти?

- В Германия, където съм и в момента. Вече съм започ­нал тренировки със спаринг-партньори, при това много класни имена. Всеки един от тях наподобява именно сти­ла на Питър, така че се гот­вя вече целенасочено за тази среща.

Колко е трудна организа­цията на подобен мач в Бъл­гария?

- Не е лесно, защото има много препятствия по пътя. Със сигурност обаче преодо­ляването на всяко едно от тях си заслужава на 100 про­цента. Когато става въпрос за пълна зала, в София, пред родна публика, мисля, че вся­ка жертва и трудност си струва. Освен това знам, че много хора искат да ме видят на ринга именно в София, а няма как да пътуват в чуж­бина. Не става въпрос само до финанси, но и до физичес­ки затруднения, които изпитват. Затова го правя в България, за да зарадвам именно тях.

Преди две години се нало­жи да овакантиш европейс­ката титла, за да преслед­ваш световната. Сега така ли ще бъде?

- На този етап, не. Защо­то ситуацията е различна. Тогава трябваше да се разде­ля с европейския пояс, тъй ка­то нямаше как да боксирам и за световния едновременно. Сега обаче мачът няма да е за световна титла, така че няма проблем да продължа да съм европейски шампион и след Нова година.

Има ли вариант след 3 де­кември да си с два пояса?

- Абсолютно е възможно, стига да спечеля, да. В мо­мента Все още изчакваме ре­шението на WBC. Водят се преговори срещата да бъде за интернационалния пояс на тази организация. Ако всичко е наред, след този мач мога да бъда европейски и интер­национален шампион на WBC.

Освен твоя мач какво ще видят още хората в залата?

- Ще има още 4-5 мача, кои­то също ще бъдат много ин­тересни. Ще бъде наистина много хубава галавечер, на която със сигурност ще има какво да се види. Не става въпрос само за любителите на бокса, но и като шоу, кое­то ще организираме. Струва си да се отиде. Ще бъде орга­низация на световно ниво, а не както сме свикнали с познатия просташки стил, който се прави в България.

Направих справка, която показа, че това ще е първа­та ти среща на родна земя от юни 2009-а. Какво е чувството?

- Определено сега всичко е много по-различно. Този мач няма да е републиканско пър­венство. Много години мина­ха оттогава. Натрупах сери­озен опит и успехи зад гърба си. Наистина съм сигурен, че ще бъде интересно за хора­та да дойдат и да видят. Ос­вен това ще бъдат поканени и много известни личности, не само от спорта, но и извън него. Ще се радвам да организираме гала от най-висока класа.

Кога ще те видим в Бъл­гария и ще се срещнете с Питър лице в лице?

- В седмицата преди сре­щата. Ще пристигнем с це­лия ми екип, както и с оста­налите боксьори от отбора ми, които ще участват в га­лата. Тогава ще направим пресконференция и ще бъде и кантарът. Преди това ще се готвя в Германия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички