Какво премълча Кралев за спорта в училище: Спортното министерство отговаря


Какво премълча Кралев за спорта в училище: Спортното министерство отговаря
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

3649 0

Политическите изказвания често се превръщат в обект на недомлъвки, а понякога - чиста липса на компетентност. Подобен беше случаят и със спортния министър Красен Кралев преди две седмици, когато се оплака, че директорите на училищата спират развитието на спорта.

Става въпрос за т. нар. "трети час физкултура", който се отнася до спортни дейности в българските училища извън учебните часове. Този допълнителен час се възлага на професионални треньори, които (по думите на Кралев) "да запалят децата по съответния вид спорт и да извършват скаутска дейност". Целта е да се забележат и привлекат талантливите деца към съответния спорт, с което и да се развие спортът като цяло у нас.

Спортният министър подчерта, че влизането на професионалните треньори в училищата е разписано в Закона за предучилищното и училищното възпитание (ЗПУВ), но така и не се осъществява от училищата в страната. Той обвини директорите на училищата, които не искат да прилагат въпросния закон. Причината за отказа на директорите обаче остана загадка, тъй като министър Кралев "не може да ни каже"... или не иска.

Възниква следния въпрос от непълното изказване на Красен Кралев: кой поема разходите за дейността на професионалните треньори в училищата? В ЗПУВ не откриваме пояснение относно този "дребен" детайл, който може да ни отговори на посочения въпрос. Именно поради тази причина SportLive.bg потърси отговор на този въпрос директно от Министерството на младежта и спорта, които бяха така любезни да ни предоставят разяснение по тази част от закона.

От отговора на министерството става ясно, че разходите за заплащане на труда на треньорите по даден вид спорт са предвидени по бюджета на съответната образователна институция. С други думи: ако дадено училище желае да назначи професионален треньор, то трябва да поеме разходите за това. И докато спортният министър недоволства от "неспазването" на закона, то става ясно, че директорите на училищата са в пълното си право да го правят - поне докато държавата не задели средства за наложените от Кралев промени.

Проучване на Actualno.com пък показа гледните точки на училищните директори във връзка с "третия час физкултура". Те споделят, че изискването е да се наемат или учители по учебния предмет, или треньори по даден вид спорт. И в двата случая обаче училището трябва да отдели средства от делегирания си бюджет, за да плати този допълнителен час.

Нещо повече: когато особено в малки населени места няма треньор, директори са принудени да предоставят този допълнителен модул на учители по физкултура, като понякога се налага и преструктуриране на норматива часове. Тези подробности обаче ни бяха спестени от министър Кралев.

Така на практика и спортното министерство, и директорите на училищата обясниха на Красен Кралев, каква е причината да не се назначават професионални треньори в "третия час". Кой обаче е по-важният въпрос в случая: (1) кой поема разходите на професионалните треньори в училищата; (2) дали Красен Кралев умишлено премълчава фактите около неудобните въпроси... или наистина се изказва неподготвен по теми, за които няма достатъчна компетенция.

Автор: Стефан Йорданов


Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички