Как може два пъти да заобиколиш смъртта с Malaysia Airlines?


Как може два пъти да заобиколиш смъртта с Malaysia Airlines?

2476 0

"Ако се бях качил на този самолет...". Историята на Маартен де Йонг е толкова невероятна, че чак не му се вярва на човек. Дали е истина - никой не може да каже. Няма живи свидетели, освен главния герой, който я разказва. Но пък е прелюбопитна и си струва да бъде чута. Маартен е холандец и е професионален колоездач. И на два пъти успява да излъже смъртта с Malaysia Airlines. Първият полет на самолет на азиатската авиокомпания, който той пропуска, завърши в Индийския океан с нито един оцелял. Вторият приключи някъде в Източна Украйна миналата седмица и все още официално никой не иска да каже дали самолетът е бил свален с оръжеен обстрел или е катастрофа. И отново няма оцелели.

А Маартен де Йонг е жив и се намира в родната Холандия. Той съвсем не е сред звездите на световното колоездене, но пък вече е популярен покрай късмета си. Най-голямото му постижение в спортната кариера е спечелен етап от Обиколката на Люксембург. А световна звезда той стана в деня след самолетната катастрофа над Източна Украйна. Тогава в профила си в Twitter той коментира новината за трагедията с машината на Malaysia Airlines със загадъчния намек: "Ако се бях качил на него, сега...".

Този пост беше напълно достатъчен, за да може холандските медии да вземат нещата в свои ръце. Журналистите подхванаха темата и шлифоваха бисера за новините си. "Все още съм в Холандия. Миналия четвъртък трябваше да летя за Куала Лумпур, разказва колоездачът пред rtvoosst.nl. - В последния момент обаче премислих и реших да летя в неделя. Защото билетът за полета, който се разби, беше по-скъп с 300 евро".

В самолетната катастрофа в Източна Украйна загинаха 192-ама сънародници на Де Йонг, а общо жертвите са 298 души. "Икономията спаси живота ми", добавя Маартен. Билетът за разбилия се самолет, по думите на холандеца, струвал около 1000 евро. А за по-евтиния полет все още имало свободни места и той предпочел да спести една трета от сумата.

На Де Йонг, който се състезава за малайзийски колоездачен клуб, често му се налага да лети до Азия. С професионален спортен ангажимент е свързан и първият случай, в който той успява да финтира смъртта със самолет на Malaysia Airlines. На 8-и март, в деня, в който над Южнокитайско море безследно изчезна друг самолет на тази авиокомпания, Маартен трябвало да пътува от Куала Лумпур до Пекин за участие в Обиколката на Тайван.

"Тогава трябваше да съм на борда на изчезналия самолет, разказва той. - В последния момент обаче избрах да взема полет, който беше с 50 минути по-късно. В залата за чакащи видях пътниците, които се качиха на злощастния самолет МН370. С някои от тях дори разговарях".

Историите на късметлията Маартен де Йонг са чудати и трудни за вярване, особено когато други доказателства, освен неговите думи, няма как да бъдат извадени. Историята на авиацията обаче помни всякакви случки и съвпадения. Като например тази с бразилския пилот Жилберту Араужу да Силва, който преди 40 години заедно с 11 други щастливци оцелява в самолетна катастрофа с управлявания от него Боинг над Париж. А само 6 лета по-късно загива в катастрофа над Тихия океан.

В подобни случаи хората казват, че съдбата винаги си връща отпуснатите вересии. 29-годишният щастливец Маартен, който с огромен късмет вече два пъти успява да надхитри смъртта, е напълно спокоен: "Не се страхувам да се кача на самолет! Вече два пъти ми провървява. Ще ми провърви и следващия път".

Две смърти няма, а пък единствената няма как да избегнеш, убеден е холандецът. С това "оптимистично" твърдение Маартен реши да приключи изявите си в медиите по повод самолетната катастрофа, която успя да избегне. Историята му обиколи света за нула време и той вече е звезда. Популярна личност, която е част от световните новини.

"Наистина съм шокиран от количеството съобщения, които получавам тези дни, коментира той. - Това, което се случи, е ужасно! От уважение към загиналите, към семействата им, смятам за неуместно да изкарвам на преден план моята история. Никога не съм се стремил към такова нещо! Не съм се появявал в средствата за масова информация и сега не бих искал повече да се връщам към тази трагедия. Това колко съм щастлив аз и семейството ми, че в последния момент не се качих на този самолет, е нищо в сравнение с мъката, която изпитват сега огромно количество хора, близки на загиналите. Бих искал да почета паметта на умрелите и да пожелая търпение и сили на всички пострадали в тази катастрофа".

КОЙ Е МААРТЕН ДЕ ЙОНГ?

Роден е на 9-и март 1985 година. В PCS Ranking (световната ранглиста при колоездачите) Де Йонг заема скромното 1524-о място. В момента лидер в нея е звездата Алехандро Валверде (Испания). Другите колоси в колоезденето Алберто Контадор (Испания) и Винченцо Нибали (Италия) са съответно 6-и и 8-и. По тази причина Де Йонг не е звезда. Поне в колоезденето, тъй като в последните дни самолетната катастрофа го направи точно това. В официалния му профил за 10-годишната му кариера са вписани 8 професионални отбора, но нито един от тях няма лиценз за участие в най-авторитетните колоездачни обиколки от нивото на Тур дьо Франс, Джиро д'Италия или Вуелтата. От 2009-а Де Йонг сменя отборите си всеки сезон. В момента е състезател на Terengganu Cycling Team.

Маартен има личен сайт, който обновява редовно. В деня след катастрофата на самолета на Malaysia Airlines колоездачът изразява съболезнованията си на роднините и загиналите в катастрофиралия самолет. В специално обръщение пък информира, че няма да коментира официално повече късмета си.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички