Ето какви точно са санкциите на МОК срещу Русия за Олимпиадата


Ето какви точно са санкциите на МОК срещу Русия за Олимпиадата
Снимка: Getty Images/Gulliver

1185 0

Международният Олимпийски комитет (МОК) реши, че отборът на Русия не може да участва под руски флаг на Олимпиадата през 2018 година в Южна Корея. Руските спортисти ще може да вземат участие само под неутрален флаг с олимпийските кръгове. МОК счете за доказано, че в Русия на държавно ниво е била създадена и поддържана система за употреба на допинг.

Ето кратката версия на решението на МОК за Русия, синтезирана от meduza.io.

Руските спортисти ще могат да се състезава само под неутрален флаг с олимпийски кръгове. На церемониите е забранен руският химн, вместо него ще звучи олимпийският. На екипите на състезателите е предложено да бъде изписано „Олимпийски атлет от Русия“.

Руските спортисти, които според МОК са достойни да участват в Олимпиадата, ще бъдат избирани от специална комисия. В Олимпиадата може да участват само онези състезатели, които не са били заподозрени в употребата на допинг. Преди участието те ще трябва да се подложат на всички, изисквани от МОК, тестове.

Също така само МОК ще реши кой от екипа или администрацията ще може да замине на Олимпиадата. Нито един от ръководителите на руския тим, който е бил част от този в Сочи, няма да попадне в Пьончан, Южна Корея. Същото се отнася за треньорите и лекарите, чиито състезатели са били уличени в употребата на забранени вещества. Нито един сътрудник на министерството на спорта няма да бъде акредитиран за Олимпиадата през 2018 г.

Бившият министър на спорта Виталий Мутко и бившият му заместник Юрий Нагорних са отстранени пожизнено от присъствие на Олимпиади. Шефът на руския олимпийски комитет Александър Жуков е лишен от членството си в МОК.

Русия трябва да изплати 15 милиона долара. Така тя ще покрие разходите за антидопинговите разследвания и ще помогне на Независимата организация за тестване за допинг (ITA). Парите трябва да бъдат преведени именно в тази организация.

Членството на руския Олимпийски комитет в МОК е прекратено. То може да бъде върнато след церемонията по закриването на Олимпиадата в Пьончан.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички