Държавата на абсурдите бавно, но безславно убива спорта - деца излизат на протест


Държавата на абсурдите бавно, но безславно убива спорта - деца излизат на протест
Снимка: БГНЕС

1155 0

Столичните клубове по водна топка - Локомотив Никола Нанов, ЦСКА, Славия и ЦДНА 2013 организират протест пред сградата на Спорната палата, в която се помещава Министерството на младежта и спорта в сряда, 8 март 2017 г. от 10 часа.

Поводът за протеста е намаляването наполовина на часовете за водна топка на покрития столичен басейн "Диана", съобщава loko-nnanov.com.

Досега в последните години на басейна, който е емблематичен за българската водна топка и за столичната водна топка, софийските клубове имаха възможност да тренират само по два часа вечер, които от понеделник, 6 март 2017 г. вече са намалени наполовина.

Така под въпрос е поставено въобще физическото оцеляване на водната топка в столицата, а и досега тренировъчният процес също бе изключително труден и качеството му падаше от година на година - във въпросните два часа във водата "ври и кипи" и почти не могат да се водят нормални занимания. Занапред и това ще е невъзможно, а в четирите клуба има общо над 350 ватерполисти и деца в обучение.

Проблемът сега се генерира от намаления бюджет от страна на Министерството на младежта и спорта на Българската федерация по водна топка в края на миналата година. Впоследствие предвидените 120 000 лева, които държавата отпуска през последните няколко години на БФВТ за ползване на басейн "Диана", където е и целият състезателен календар през зимата и пролетта, бяха намалени наполовина, за да могат освободените средства да бъдат пренасочени по други пера в бюджета на федерацията.

И от Национална спортна база ЕАД, която стопанисва басейна реагираха бързо и категорично - двойно по-малко пари означава двойно по-малко часове за водната топка.

Разбира се, клубовете могат да наемат коридори или дори целия басейн в останалото време, но цените въобще не им позволяват да го направят. А и клубовете са със скромни финансови възможности.

"Случва се нещо абсурдно - коментира Васил Нанов, президент на Локомотив Никола Нанов, цитиран от loko-nnanov.com - Държавата не може да осигури едни наистина дребни пари за нейните мащаби. Става дума за 30-40 хиляди лева, които изглеждат смешно на фона на сумите, които се раздават в други спортове. Да не заравяме, че българската водна топка има много славна история и много здрави корени отпреди повече от осем десетилетия. Националния отбор за мъже е играл два пъти на финали на олимпийски игри - в Мюнхен през 1972 година и в Монреал през 1980 година. А водната топка пък е първият колективен спорт в олимпийската програма въобще. Ставащото в момента е просто немислимо за държава, която поне донякъде милее за спорта. Надявам се скоро да бъде намерено някакво трайно решение, което да успокои ситуацията. Затова и с колегите и приятелите от ЦСКА, Славия и ЦДНА 2013 организираме този протест пред Министерството на младежта и спорта, за да бъде чут най-накрая и нашият глас. И да спре унижението и затриването на водната топка в София."

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички