Дълбок поклон пред Станка Златева


Дълбок поклон пред Станка Златева

3218 0

Преди седмица Станка Златева обави, че слага край на своята състезателна кариера. Редно е това събитие да не заминава в пространството просто така. Редно е да се поспрем за малко и да отдадем почит на Станка Златева, защото тя даде много на България.

Защото един достоен народ уважава великите си спортисти и им засвидетелства своята благодарност, когато дойде време да кажат "край".

А Станка Златева е велик спортист.

Години наред тя беше безапелационна световна и европейска шампионка по борба. Години наред беше най-добрата в света и въпреки че никога не успя да вземе олимпийското злато, нямаше човек на земята, който да се интересува от борба и който да не знае коя е българката Станка Златева и на какво е способна.

На всяка Олимпиада Станка плачеше. Защото знаеше, че е по-добра от всички, но точно на този най-висок форум не успяваше да отключи у себе си онова, което я правеше непобедима всеки друг път. И плачеше на почетната стълбичка, защото смяташе, че е подвела България и е разочаровала всички нас.

Сега е моментът да кажем на Станка, че никого не е разочаровала. Сега е моментът тя да усети, че е направила за страната си толкова много, колкото други за 100 живота няма да направят. Сега е моментът България да благодари на своето златно момиче, защото тя никога не се поколеба да смени знамето, което се издигаше най-високо след всяка нейна победа. Никога не се поколеба да продаде таланта си. Защото Станка Златева, както безброй други велики спортисти, знаеше, че е силна, защото е българка. И за своята България тя даде всичко, на което беше способна. Редно е и България да й даде своята обич и благодарност.

Защото спортисти като Станка Златева не се раждат често. За да бъдеш най-добрия е нужно не само неоспорим талант, но и сърце. Станка ги имаше и двете. Затова ще остане завинаги в златните страници на българската спортна история и в душите на всички българи, които плакаха от радост с нея толкова пъти.

България, Станке, никога няма да може да ти благодари достатъчно за всичката радост, която й донесе.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички