Да "Прескочиш света" със Стефка Костадинова


Да "Прескочиш света" със Стефка Костадинова
Снимка: БГНЕС

1331 0

"Нямате идея колко съм развълнувана, че уважихте моя празник. Много ви обичам. Никога не съм си мислела, че този рекорд ще се задържи 30 години на върха и никога не съм искала да е на върха толкова дълго". Това заяви легендата в българската атлетика Стефка Костадинова, по време на официалното представяне на илюстрованото издание "Да прескочиш света", посветено на 30-годишнината на историческо за българския и световния спорт събитие, а именно поставянето на световния рекорд на скок височина за жени.

На събитието присъстваха олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, спортни легенди, треньори, както и министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, като никой от тях не скри емоциите си.

Автори на книгата-албум са Тодор Шабански, Владимир Памуков и фотографът Бончук Андонов. А цената и страниците съдържат символика, съотвтно 20.90 лева за 209 страници.

"Имах шанса да работя с Николай Петров, човека, с който бяхме и сме световен тандем и в момента. Ти ме направи момичето, жената. Може би днес, ако бях на пистата, щях да скоча 210 см с толкова много подкрепа и емоция", продължи Костадинова, като Ники Петров бе изключително емоциалнален в своята реч и не успя да сдържи сълзите си. 

"Резултатът говори много за това колко уникално е това постижение. Започнахме в един момент, когато и двамата бяхме млади и зелени. Ти положи много усилия през годините, показа много качества. На състезанието ти успя три пъти да преодолееш себе си - първо успя да скочиш 204 см от третия опит, след това да победиш с 206 см и да поставиш световен рекорд от 209 см", обърна към Костадинова Петров, който беше неин треньор и съпруг.

Голям жест направи и бившият президент на БФС Валентин Михов, който дари на Музея на спорта картина, която е купил на блготворителен търг, а нея е нарисуван именнно скокът на Стефка в Рим. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички