Атанас Скатов е спортист на месец май


Атанас Скатов е спортист на месец май
Снимка: БГНЕС

1258 0

Алпинистът Атанас Скатов получи наградата си за спортист на месец май, след като пребори конкуренцията в традиционната анкета на Пресклуб България. През миналия месец веганът Скатов изкачи без кислород шестия по височина връх в света Чо Ойо (8201 метра) и с това постижение пребори конкуренцията на шампионките от Европейското първенство по борба Биляна Дудова и Тайбе Юсеин, както и златната медалистка от Европейското първенство по самбо Мария Оряшкова.

"Моят план беше след Чо Ойо да се изкача на връх Еверест, или поне да пробвам, без шерпа и без кислород, но след инцидента с Боян Петров, ние двамата с него имахме солови разрешителни за Еверест, но след като се случи така с него, на мен ми забраниха категорично да тръгна нагоре без шерпа. Аз съм го качвал с шерпа и кислород два пъти Еверест и за мен не представляваше интерес да го правя отново", сподели Скатов след награждаването.

Алпинистът си е поставил за цел да изкачи всички осемхилядници в света на изцяло веган диета.

"От втория ми проект с 14-те осемхилядника аз съм изкачил шест, има още осем, които имам огромно желание да изкача и ще дам всичко от себе си. Преди седмица започнах отново да тренирам, въпреки много натоварената ми програма, аз съм всеки ден в различен град, правя различни презентации, представям новите книги. Естествено, имал съм моменти, на два пъти си казвах, че повече няма да ходя, защото когато си на тези експедиции е изключително трудно, там е много опасно. Загиват хора, независимо колко си добър, колко си подготвен. Сега тази година на Чо Ойо зад мен, освен че бяхме цял месец на експедиция и сме яли сутрин, обед и вечер в една палатка, едно младо момче, 27-годишно, от Южна Корея загина. Тези неща няма как да не ти действат по някакъв начин, защото най-важното е животът, по-важно от живота няма. Но когато се върна в България и всичките тия хора, срещи, тая огромна любов и всеки ме пита: "Нали продължаваш? Ще изкачиш ли и 14-те върхове, кой е следващият? Кога заминаваш?". Ако мога да продължава да помагам на хората и да им бъда полезен, това най-много ми дава сили да продължа напред", каза още Скатов.

Той сподели, че не се изкушава да смени диетата си. "Не се изкушавам. Минавало ми е тази година през ум, защото много се бях изтощил, дали да не се върна за един месец на вегетарианство, като част от експеримента. Да видя дали, ако почна да ям сирене и яйца, да видя как ще ми подействат. Като се върнах тук, реших, че аз тъй или иначе ще се възстановя, като не ходя на експедиция, като се храня добре и спортувам нормално", обясни той.

"Следващата експедиция евентуално ще бъде април месец следващата година. При нас не можеш за един месец да се подготвиш, ако искаш да качваш без кислород и без шерпа. На мен ми трябват шест месеца всеки ден много труд, много пот и много усилия. Защото там трябва да си много подготвен, защото тези инциденти, които стават, на 90 процента са, защото хората не са достатъчно подготвени. Както и това момче, за което споменах, от Южна Корея, той колкото и да беше млад и да имаше много хъс, не беше тренирал достатъчно и това си личеше на самата експедиция, защото той също беше без шерпа и без кислород и за първи път беше на осемхилядник. Много грешки, грешка след грешка правеше и заради това така се получи, за съжаление", допълни Скатов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички