Звездите на спорта прали милиони в HSBC


Звездите на спорта прали милиони в HSBC
Снимка: Getty Images/Guliver

2054 0

Известни личности, сред които и много спортисти, са забъркани в голям скандал с укриване на данъци, стана ясно от секретна информация от досиета на световноизвестна банка. Парите са били по сметки в банка "HSBC" преди няколко години.

Предполага се, че общата сума на укритите данъци надвишава рекордните 180 млрд. долара.

В списъка личат имената и на пилотите от Формула 1 Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо, както и шампионът от Moto GP Валентино Роси. Според информациите, в сметката на Алонсо има 42 милиона долара, а в тази на Роси 23,9 милиона долара.

Бившият номер едно в световната ранглиста на АТР Марат Сафин също е заподозрян в укриване на данъци в размер на 4,87 милиона долара. Според разследванията, с името на Сафин се свързват с идентификационен номер 44344 DS, като той е имал суми в три банкови сметки на стойност 4,87 милиона долара. Той е открил сметката си в тази банка през 2005 година.

Руснакът е печелил титли от два Големи шлема, 15 други турнири и е заработил над 14 милиона долара от наградни фондове.

Сред замесените спортни личности са още Диего Форлан, Хейки Ковалайнен, Парадорн Сришафан, Флавио Бриаторе и много други.

Освен видни спортисти, сред клиентите на банката са кралски семейства, бизнесмени, както и подозирани в тероризъм хора и наркодилъри.

Международната организация за журналистически разследвания (ICIJ) обяви, че женевският клон на банката е получавал значителни приходи и от тайни сметки на престъпници, включително собственици на наркокартели и търгуващи с оръжие, които не са плащали данъци.

Предстои разследване за изясняване на подробностите около скандала.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички