Титлата във Формула 1 ще се реши в последния кръг


Титлата във Формула 1 ще се реши в последния кръг

939 0

Световната титла във Формула 1 за 2016 г. ще се реши в последното състезание, след като лидерът Нико Розберг и единственият му преследвач Люис Хамилтън завършиха безаварийно дъждовното Гран при на Бразиля на пистата "Интерлагос".

След серия от инциденти, прекъсвания и множество обиколки зад колата за сигурност шампионът Хамилтън спечели пред германеца с 11 секунди разлика и съкрати още малко изоставането си в битката за титлата. Последното състезание е в Абу Даби с разлика от 12 точки помежду им.

Това беше първа победа на англичанина на пистата край Сао Пауло и тя дойде след почти тричасово състезание. Трети след феноменално каране финишира Макс Верстапен с "Ред бул".

Надпреварата започна със закъснение и зад колата за сигурност заради проливния дъжд над пистата. Още в първата обиколка Верстапен показа, че ще бъде основна фигура в басейна на пистата. Той задмина Кими Райконен с "Ферари".

Само четири обиколки по-късно другият пилот на "Ферари" Себастиан Фетел се завъртя, но успя да се задържи на трасето и да влезе в бокса. Там беше забавен, но това нямаше голямо значение с оглед на предстоящото в състезанието.

В 13-ата обиколка, или шест след началото на истинското състезание, Маркус Ериксон със "Заубер" се завъртя и удари в предпазните огради. Това върна колата за сигурност на пистата.

Състезанието беше рестартирано в 20-ата обиколка, но малко след това Райконен се удари и състезанието беше спряно с червен флаг.

Следващата 21-а обиколка започна 1.20 след оригиналното време, в което надпреварата трябваше да започне. Пилотите бяха задължени да сложат гуми за екстремно мокро време. Отново колите трябваше да въртят обиколки зад колата за сигурност. Видимостта обаче беше толкова малка, че Даниил Квят и Джолиън Палмър се удариха и пилотът на "Рено" отпадна.

Като резултат в 29-ата обиколка състезанието отново беше спряно. В крайна сметка състезанието започна отново зад колата за сигурност, а същинската надпревара тръгна едва в 32-ата обиколка.

Макс Верстапен продължи да показва впечатляващо представяне и задмина Розберг, за да излезе на втора позиция.

Когато състезанието все пак започна да придобива нормален вид, Фелипе Маса също се удари в стената и отпадна в последното си състезание на домашна сцена след 15 години във Формула 1. Това стана в 49-ата обиколка.

"Колко още катастрофи трябва да видим? Невъзможно е да се кара", каза Розберг в радиото.

Верстапен предпочете да влезе в бокса и да смени отново гумите, излезе 11-и, а драмите приключиха в 55-ата минута. Тогава за последен път колата за сигурност се прибра и повече не се появи. "Човече, като в лодка е. Просто чакаме катастрофа", заяви Верстапен.

Холандският младок показа колко удобно се чувства на мокро и започна да изпреварва кола след кола. В крайна сметка се добра до третото място, като остави след себе си Серхио Перес. Фетел завърши пети пред Карлос Сайнц.

За да стане шампион за първи път в кариерата си след две седмици Розберг ще трябва да завърши поне на трето място. Хамилтън ще може да триумфира само при победа и по-слабо от трето място на съотборника си в "Мерцедес", посочва "Дневник".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички