Нико Розберг покори Мексико в катастрофално за Ферари състезание


Нико Розберг покори Мексико в катастрофално за Ферари състезание

1212 0

Нико Розберг направи решаваща крачка към 2-ото място в генералното класиране при пилотите, след като днес спечели безапелационно Гран при на Мексико, 3 кръга преди края на сезона във Формула 1.

Втори на 1.5 секунди зад него финишира новият стар световен шампион Люис Хамилтън, докато на трето място се класира Валтери Ботас, който се възползва максимално от ужасяващото състезание за Ферари.

И двамата пилоти на "черните кончета" отпаднаха от състезанието, като Фетел още в самото начало спука гума след сблъсък с Даниел Рикардо. В опит да се върне в състезанието той допусна много грешки и в 52-ата обиколка отпадна от състезанието. Кими Райконен пък отпадна след удар с Ботас в битка за местата в точките.

Публиката на пистата "Ерманос Родригес" имаше повод и за радост, след като Серхио Перес съумя да запази мястото си в точките и финишира на 8-о място в класирането. Иначе в страхотна битка за 4-ото място там се нареди Данийл Квят, а на 5-о, 6-о и 7-о място се класираха съответно Даниел Рикардо, Фелипе Маса и Нико Хюлкенберг.

Последните две места в точките заеха съответно Макс Верстапен и Ромен Грожан.

Това беше и първо състезание в Мексико от 1992 година насам, като благодарение на победата си Нико Розберг вече води с 21 точки на Себастиан Фетел в битката за второто място при пилотите. До края на сезона във Формула 1 остават още 3 старта.

Как се разви състезанието?

Стартът беше отличен за пилотите на Мерцедес, като Хамилтън успя да тръгне по-бързо от Розберг, но немският пилот беше от по-чистата страна на пистата и успя да влезе по-добре в първите два завоя, затваряйки своя съотборник. Себастиан Фетел обаче тръгна бавно, а след това се сблъска с Даниел Рикардо. След контакта задна дясна гума на болида на Ферари се спука и това провали състезанието за 4-кратния световен шампион.

Големият губещ на старта беше Фернандо Алонсо, който отпадна още в първата обиколка заради загуба на мощност на двигателя на неговия МакЛарън. Това беше Гран при №250 за испанеца, който отпадна за 7-и път през този сезон.

Последваха спокойни обиколки, като най-интересна за зрителите беше битката между Ботас и Кими. В средата на състезанието двамата се удариха, след като влязоха агресивно в десен завой, а от това пострада повече болидът на Райконен, който отпадна от състезанието. На по-късен етап от надпреварата отпадна и неговият съотборник Фетел, който предизвика влизане на кола на сигурността 18 обиколки преди края на състезанието.

В челото Люис Хамилтън изоставаше на 2.5 секунди от Нико Розберг след първите пит-стопове, като няколко обиколки по-късно Нико влезе за втори път и остави 18 секунди преднина за световния шампион. В този момент се намесиха от екипа на Хамилтън, който беше повикан в бокса. Това изнерви британеца, който няколко пъти настоя, че гумите са му в отлично състояние и може да завърши спокойно състезанието. Той все пак мина през бокса, а след това по отборното радио нареди да бъде направен подробен анализ на гумите, с които беше карал до този момент.

В 52-ата обиколка заради отпадането на Фетел на пистата се появи "сейфти кар", който престоя до 58-ата. Най-големият губещ бе Серхио Перес, който беше от малкото, които не успяха да влязат в бокса за смяна на гуми.

В 58-ата обиколка колата за сигурност най-накрая се прибра, като веднага след рестартирането на състезанието се стигна до размествания в челото, но Розберг остана пред Хамилтън. Валтери Ботас изпревари Даниил Квят за третото място, а Рикардо удържаше Маса на 5-та позиция.

В челото се оформи разлика от около 1.5 секунди между Розберг и Хамилтън, като британецът всячески се опитваше да свали разликата под секунда, за да може да активира своя DRS (подвижно задно крило). Розберг обаче държеше отлична дистанция и на два пъти подобри върховото постижение за най-бърза обиколка в състезанието. В крайна сметка, той запази аванса си и спечели състезанието.

В същото време Валтери Ботас необезпокояван спечели третото място и се качи на подиума, а местният любимец Серхио Перес успя да съхрани достатъчно добре гумите си (единственият пилот с 1 стоп в състезанието), за да финишира на 8-о място за радост на публиката в Мексико.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички