На Барак Обама му потрябвала кола. Ами сега?


На Барак Обама му потрябвала кола. Ами сега?

4766 0

Водещият на световноизвестното предаване TopGear Джеръми Кларксън (на водещата снимка) избира най-добрата кола за президента на САЩ Барак Обама...

Мистър Обама реши да си купи нова кола. Той прецени, че "Звярът", старата президентска лимузина, вече е за боклука и поиска да се качи на нещо по-добро. Трите "акули" на американската автомобилна индустрия - GM, Ford и Fiat - предложиха да му се покажат. И аз не мога точно това да разбера. Защо им е да го правят?!

Да! Английската кралица се вози за официалните си срещи в изработено по специална поръчка Bentley. Останалите държавни глави обаче се чувстват прекрасно и в съвсем обикновени автомобили. Фрау Меркел не изпитва абсолютно никаква нужда да прави дисекция на световната политика в специална лимузина. И защо й е?! Тя е канцлер на Германия и спокойно може да се вози в S-Class. От Мерцедес получава възможност да се наслаждава на невероятен комфорт и в същото време демонстрира безценен за електората си патриотизъм.

Както го прави и мистър Камерън. Той спокойно може да си избере някой нов Range Rover или Jaguar XJL. А италианският премиер като нищо може да си осигури Maserati Quattroporte например.

Не е толкова лесно обаче да избереш автомобил за мосю Оланд. Нито един от френските производители не прави нещо подходящо за президентски автомобил. Затова Оланд е принуден да се движи из Париж на малък мотопед. На срещите на върха на ЕС той най-вероятно често е обект на подигравки от колегите си и е принуден хладнокръвно да ги преглъща. Но това е само временно. Докато не се появи румънският президент с неговата Dacia Sandero...

Добре, признавам си! В този случай - срещите на ЕС - е необходим здрав снобизъм. Ами, естествено! То цялата световна журналистика се е събрала и чака пред вратите на избрания за разговорите дворец, а един президент на голяма европейска държава пристига бодро от дълъг път с нашарено в цветовете на дъгата палаво Renault Clio? Как ви се струва?! Обаче той точно така и прави. Излиза гордо, намества си авторитетно вратовръзката, обръща се към президента на Гърция и му казва: "А ти да мълчиш! Че трябва да се возиш на скутер до тук!".

Цялата работа обаче е в това, че всичките държавни глави са прекалено апетитни хапки за терористите. Всеки един президент го охранява цял отряд от първокласни гардове. Никой не е по-малко скъп за родината си от Обама за американците. Защо тогава той смята, че му се полага специално конструиран уникален брониран "звяр"?! Защо господин Президентът да не може да се вози в Chevrolet Impala? Или пък... Понеже той много обича всичко да е на батерии - в Tesla?

Какво искам да кажа, ли? Когато мистър Обама беше кандидат за президент на САЩ и го избраха, по време на церемонията по полагане на клетва в края на 2012 година той обикаляше "Белия дом", възседнал електромобил или хибрид. От онзи момент до днес броят на използвания за транспорт на американския президент подобен вид возило е равен на... нула.

Работата е там, че самите американци искат да видят президента си, седнал в автомобил, какъвто нито един негов поданик не притежава. Става въпрос за новобогаташка прищявка, предполагам. Обаче! Гражданите на Америка имат условие – колата на президента да не е прекалено скъпа в тези трудни времена. Затова – колкото по-скромни са разходите за новата му лимузина, толкова по-добре!

Сегашната му лимузина въобще не е лимузина, всъщност. Машината е построена върху платформа на Cadillac SUV, а двигателят му е от всъдеход. И за да се различава от традиционния транспорт на фермерите в САЩ, както и на маниаците, на президентския „автомобил” му прикачиха много от стандартните чаркове на Cadillac – например фаровете на Escalade. Има обаче и такива части, които са уникални и са правени по специална поръчка. Да речем – кръвната банка в багажника. В нея постоянно се съхранява кръв от групата на президента Обама, в случай на спешна необходимост. Уникална е и системата за нощно виждане. Както и херметически затварящите се врати в случай на химическа атака. Така залостен, автомобилът не допуска във вътрешността въздух отвън. Да не пропуснем и специалната броня. За нея обаче нищо не знаем, защото това е секретна информация. Запознати казват, че тя издържа на атаки от всякакъв вид оръжие, което би могло да попадне в ръцете на терористите.

Всичкото това нещо си има и недостатъци. Първият е размерът. Да наблюдаваш как "Звярът" паркира на "Даунинг стрийт" си е направо уморително зрелище. Вторият е теглото. Преди няколко години в Ирландия лимузината така затъна, че легна по корем и до там! Най-големият проблем обаче е цената му.

Точно цената ще бъде най-голямото предизвикателство за "Голямата тройка", когато всяка компания от нея тръгне да конструира новия президентски транспорт. Как да създадеш нещо, което хем да показва доминацията на Америка в света, хем да може да оцелее в атака с гранатомет от упор? И при това да не струва $11 002 013 милиарда.

Работата е ясна! Имам идея... Първо – местата в автомобила трябва да са само две. За шофьора и за президента. Както е известно, спецчастите, които охраняват Обама се движат отделно и от всички страни. Освен това, не е необходимо лимузината да вдига повече от 20 км/ч – иначе гардовете няма да издържат. Естествено, салонът вътре трябва да може да се затваря херметически, бронята да е непробиваема, лимузината да е въоръжена и естествено – да изглежда като дворец отвътре. Ще ме прощавате, но Америка вече произвежда такава машина. Това е основният боен танк в армията М1А1 Abrams.

От него вече бяха изработени 6000 броя и ако трябва да сме честни, в момента са напълно безполезни. Те не може да бъдат използвани в Афганистан, защото да се появиш в чужда страна с 60-тонен танк, някак не се вписваш като защитник и освободител. И срещу Русия няма да ги използват, защото... ами просто така, няма да ги използват и толкоз! Защото в нашия 21-и век е глупаво...

Сега тези танкове си седят и събират прах. Обаче и това е глупост! Защото те са толкова готини! По път в равна местност се движат по-бързо дори от тичащата охрана на Обама! Развиват до 95 км/ч. Защото разполагат с газо-турбинни двигатели. С паркирането също нямат никакъв проблем. Танкът може да се намести навсякъде и да разбута всичко, което се изпречи на пътя му. И бронята им е най-добрата в света! Нея я правят в Англия. И за разлика от сегашната лимузина на президента, танкът не само устоява на чужд огън, ами може и сам да стреля в отговор на нападението.

Веднъж видях Abrams, който се движеше с 45 км/ч по пресечена местност и едновременно с това стреляше по камион, който беше на разстояние една миля. Видът на оръдието, което се прицелваше към мишената и после я задържеше на прицел, беше най-впечатляващата гледка, която някога съм виждал! Приличаше на наденица...

А вътре?! Е, танковете не са разкошни. Но пък лесно се управляват. От Интернет може да си свалите инструкции, както направихме ние с Ей Ей Гил от The Sunday Times, и после подкарахме по улиците на Багдад два танка Abrams. И ако ние с него се справихме, не беше точно така с представителите на американската служба за охрана. Че дори и разни други "специалисти".

Да ви кажа, с паркирането също няма никакъв проблем. Танкът се разполага на всяко място, което пожелае. И прегазва всичко, което се изправи на пътя му. Срамът автомобилът на президента да се влачи по корем върху асфалта, вече не заплашва Обама!

Знаете, че казвам всичко това от опит. Обама може да се вози на американски (без да броим бронята) автомобил. И това няма да струва абсолютно нищо, защото резервоарите на танковете стоят празни. За да не се краде гориво. Но пък може да бъдат много внушителни, особено ако ги пребоядисат в черно.

Но... Американците, разбира се, няма да оценят моето предложение. И си помислих: в многобройните британски бази прашасват дузини Challenger 2... Хей, мистър Камерън! Чуваш ли ме? Хей!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички