Фетел изпревари Сена и диша във врата на Мерцедес


Фетел изпревари Сена и диша във врата на Мерцедес

1309 0

Себастиян Фетел спечели без особени проблеми състезанието за Голямата награда на Сингапур. Пилотът на Ферари остави зад себе си Даниел Рикиардо от отбора на Ред Бул и съотборника си Кими Райконен. Едва четвърти се класира Нико Розберг с Мерцедес, чийто съотборник Люис Хамилтън пък отпадна заради технически проблем, но въпреки това продължава да води в класирането при пилотите. Британецът има 252 точки. Вотири е съотоборникът му Розберг с 211, а Фетел вече им диша във врата с 203.

Благодарение на успеха германецът задмина легендата Аертон Сена по брой победи във Формула 1. За четирикратния световен шампион това беше 42-и успех, докато легендарният бразилец остава с  41 победи. Пред него са само Михаел Шумахер с 91 и Ален Прост с 51. От действащите пилоти най-близо до него е Хамилтън с 40.

Себастиан Фетел стартира от полпозишън, а втори се нареди Даниел Рикардо. Кими Райконен и Данийл Квят за съответно трети и четвърти. Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг не се представиха на ниво в квалификацията и трябваше за заемат петото и шестото място на стартовата решетка. Топ 10 допълниха Валтери Ботас, Макс Верстапен, Фелипе Маса и Ромейн Грожан.

За зрителите бяха осигурени специални маски, с които да наблюдават състезанието. Причината е гъстият смог, който се надигна над страната заради пожарите в южноазиатски гори.

Фетел съхрани лидерството си на старта, като в челото на класирането също нямаше размествания. Единствено Верстапен се забави и остана последен, но след това продължи участието си в състезанието.

В 13-тата обиколка Хюлкенберг и Маса катастрофираха. Колата на Хюлкенберг изпуши, след като се заби в предпазната ограда. В резултат на сблъсъка състезанието за пилота на Форс Индия приключи, докато Маса продължи надпреварата.

В 17-тата обиколка се появи кола за сигурност, за да може да бъде разчистено трасето. В 19-тата обиколка състезанието беше подновено, като Фетел съхрани лидерството си, а Рикардо заемаше второто място.

В 27-та обиколка Хамилтън получи технически проблем с болида и остана седми, като впоследствие продължи да губи позиции. Няколко обиколки по-късно пилотът на Мерцедес бе прибран в бокса и трябваше да прекрати участието си в състезанието, за да запази двигателя.

Фернандо Алонсо също имаше проблеми с болида и също се прибра в бокса. Фелипе Маса също приключи преждевременно състезанието.

В 37-та обиколка за втори път се появи кола за сигурност. Този път причината бе, че на пистата се беше появил човек в непосредствена близост до пилотите, като никой не знаеше как точно се е озовал там. Фетел продължи да води колоната, следван от Рикардо и Райконен.

В 41-та обиколка колата за сигурност се прибра. Веднага след това обаче Бътън опита да изпревари Малдонадо, като двамата леко се удариха и предното крило на Бътън отхвърча. Това принуди британеца да мине през бокса 

4 обиколки педи края Ромен Грожан започна да губи скорост, болидът му едва се задържаше на пистата заради износените гуми, което на Фелипе Насър със Заубер за го изпревари в спора за 10-ото място, което дава последната 1 точка за генералното класиране.

В последното завъртане Макс Верстапен получи нареждане от бокса на Торо Росо да пропусне съотборника си Карлос Сайнц-младши пред себе си. Той обаче категорично отказа и удържа осмото място.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички