Фетел: Мечтая за световна титла и с "Ферари"


Фетел: Мечтая за световна титла и с "Ферари"
Снимка: Getty Images/Guliver

1188 0

Четирикратният шампион във Формула 1 с "Ред Бул" Себастиан Фетел бе голямата звезда в традиционните Състезателни дни на "Ферари". Германецът даде обширно интервю пред медии от Източна Европа, сред които и българският вестник "Преса".

Как се чувстваш отново в Унгария, вече като пилот на "Ферари"?

- Интересно е. Това е първият ми сезон като състезател на този отбор. Още повече че се намирам на писта, където никога не съм побеждавал. Разбира се, надявам се да се представим добре тази година и да спечелим състезанието на „Хунгароринг“. Стартът е след по-малко от месец. Трасето по принцип пасва на нашия болид, но „Мерцедес“ е в страхотна форма и ще ни бъде трудно.

"Шел“ е партньор на твоя тим от 60 години. Какво мислиш за това сътрудничество?

- То е важно и за двете страни. Много фенове не виждат и не разбират, че всъщност партньорството ни е ключово за успехите. Хората, които работят денонощно за по-добри резултати, заслужават голямо уважение. Те се опитват да подобрят нашето представяне на пистата, да ни осигурят повече мощност и надеждност на двигателите. Правилата за горивото са много строги. То се проверява непрекъснато и трябва да е изрядно.

Какво очакваш да се случи на следващото състезание на „Силвърстоун“?

- Аз и „Ферари“ ще направим всичко по силите си за победа, разбира се. Но съществуват и други фактори. Все пак има отбор, който за момента е пред нас. Ще се опитаме да спечелим и да зарадваме феновете. Ако го направя аз - още по-добре. През този сезон разбрахме, че няма невъзможни неща.

Каква е твоята мечта?

- Ами тя се сбъдна. Да бъда пилот на „Ферари“.

А следващата?

- Да спечеля световната титла със скудерията поне веднъж. Зная, че това е много амбициозна задача, но сме поели във вярната посока. Аз самият съм изключително мотивиран, както и всички в семейството на „Ферари“, където цари фантастичен дух. Без никакво съмнение ни чакат много успехи.

Как мислиш, че ще те приемат феновете на домашната ви писта "Монца“?

- Може би това е състезанието, което очаквам с най-голямо нетърпение до края на сезона. Надявам се да се подготвим добре и да триумфираме пред емоционалната италианска публика. Спомням си, че когато за първи път спечелих Гран при на Италия, феновете се радваха много.

Твоят съотборник Кими Райконен не се представя според очакванията. Какво мислиш за него?

- Той е страхотен - и в технически, и в психически аспект. Смятам, че ще успее да се справи със слабите моменти, които трябваше да изживее. С него говорим често.

Би ли карал в един отбор с Хамилтън?

- Наскоро той подписа нов договор за 3 години с "Мерцедес“ и на този етап това е невъзможно. За мен няма значение с кого сме в екип, защото аз съм отборен играч.

Кое мразиш най-много във Формула 1?

- Да говоря с журналисти (смее се).

Какъв щеше да станеш, ако не пилот? Механик или може би нещо извън моторните спортове - например свещеник?

- Определено не свещеник (смее се). Може би механик в някой отбор във Формула 1. Но механиците имат безумно много работа. Те спят изключително малко. Средно по 3-4 часа на ден. А аз много обичам да си поспивам.

Какви бяха очакванията ти преди преминаването във "Ферари“ и каква се оказа реалността?

- Тази година е ново начало за мен. Тук работят страхотни професионалисти. Очевидно е, че имам да уча още много неща. Все пак дълги години бях в „Ред Бул“, а във всеки отбор има различна атмосфера, различен подход. Някои неща са чудесни, други се нуждаят от подобрение. Нашата основна задача е да върнем „Ферари“ обратно на върха. Смятам, че сме на прав път.

Мислиш ли, че превъзходството на „Мерцедес“ превръща Формула 1 в скучен спорт?

- Упорито се опитваме да ги победим. Това обаче не е никак лесно, защото разполагат с изключително добра кола, с мощен и сигурен двигател. Освен това Люис Хамилтън и Нико Розберг са отлични пилоти. Моята задача е да карам бързо, да ги доближавам все повече. Надявам се в най-скоро време да обърнем нещата в наша полза.

Твоят отбор имаше доста проблеми през първата част на сезона. Какво не е наред с колата?

- Действително се представяме на приливи и отливи, невинаги всичко се получава според нашия план. Понякога нещата излизат от контрол, друг път просто нямаме късмет. Все пак до края на шампионата има още доста стартове и съм убеден, че ще постигнем прогреса, за който така здраво се трудят всички.

Някои пилоти твърдят, че Формула 1 вече не е така вълнуваща и забавна, както преди. Ти лично изпитваш ли наслада, усещаш ли тръпката?

- Разбира се, карането е най- хубавата част от целия този сложен процес. В нашия спорт е неизбежно да се говори преди всичко за болидите, за тяхното развитие. Както, разбира се, и за правилата. Когато обаче изляза на пистата, чувството е страхотно. Не мисля за нищо друго освен за скоростта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички