Чейс Кери замени Екълстоун като CEO на Формула 1


Чейс Кери замени Екълстоун като CEO на Формула 1
Снимка: Getty Images/Guliver

1407 0

Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун напусна поста си и вече няма да има абсолютно нищо общо със спорта, който сам превърна в глобална марка. Той взе решението да си тръгне, след като "Либърти Медия" придоби собствеността на акциите на "Формула 1 Груп". Тази акция беше одобрена официално от ФИА.

"Днес подадох оставка. Просто си тръгвам и това е официално. Вече не ръководя Формула 1."

86-годишният Екълстоун допълни, че позицията му ще бъде заета от Чейз Кери, който вече беше назначен за президент на Формула 1 от новите собственици "Либърти медия".

Чейс Кери заема длъжността и вицепрезидент на "21 сенчъри фокс". Години наред се смяташе, че Мърдок дори ще предпочете да назначи него като свой наследник за поста главен изпълнителен директор вместо сина си Джеймс. Екълстоун ще стане почетен председател на "кралските гонки" и в тази роля може да дава препоръки на съвета на Ф1.

Бившият ръководител на Мерцедес и Ферари Рос Браун в същото време бе назначен от "Либърти Медия" за директор на спортния отдел на Формула 1.

Екълстоун заяви още, че се гордее много с работата, която е свършил.

"Гордея се с бизнеса, който построих през последните 40 години и с всичко, което съм постигнал с Формула 1. Искам да благодаря на всички промоутъри, отбори, спонсори и телевизионни компании, с които съм работил. Много съм радостен, че този бизнес отива в ръцете на "Либърти Медия", която има намерение да направи инвестиции за развитието на Ф1. Уверен съм, че Чейз ще допринесе за доброто бъдеще на този спорт".

Собственик на „Либърти медия” е милиардерът Джон Малоун. Компанията през септември придоби 18,7% от акциите на Ф1 за 746 млн. долара. Тогава корпорацията получи правото да изкупи 100% от акциите. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички