Любопитни факти: Шест изумителни неща, които не знаете за великия Мохамед Али (ВИДЕО)


Любопитни факти: Шест изумителни неща, които не знаете за великия Мохамед Али (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

12015 0

Едва ли има любител на спорта, който да не е чувал за легендарния боксьор Мохамед Али. Американският шампион, който си отиде от този свят през 2016-а, оставя вечна диря в професионалния бокс, която едва ли някога ще бъде засенчена от друг боксьор. Любимецът на мнозина почитатели на бокса ще бъде помнен за вечни времена, но в същото време остават и много любопитни факти от неговия живот, които не са известни на широката публика. Ето шест от тях:

1. Али е бил в затвора и е поднасял храна на осъдени на смърт затворници

Тази абсурдна случка се е разиграла през далечната 1967 година, когато Али, най-известният спортист в света, е прибран "на топло" в затвора за 10 дни. Той получава присъдата си заради произшествия със своя автомобил във Флорида. Боксовата легенда трябва да работи в затворническото кафене, където отнася храна на затворници, осъдени на смърт.

2. Мохамед Али спасява живота на мъж, който иска да се самоубие, заговаряйки го от перваза 

През 1981 г. приятел на Али му се обажда, за да му съобщи, че полицията в Лос Анджелис е в тежка ситуация, опитвайки се да предотврати опит за самоубийство на мъж, който иска да скочи от сграда. Боксьорът веднага се втурва натам, за да се изкачи до деветия етаж и да отвори съседен прозорец на този, от който мъжът възнамерявал да се самоубие. 

"Наистина ли сте вие?", попитал мъжът, изумен, че разговаря с легендарния Мохамед Али. След 20-минутен разговор боксьорът убеждава 21-годишния младеж да не скача. По-късно говорител на полицията заявява, че без никакво съмнение Али е спасил живота на момчето.

3. Боксьорът се е возил в самолети с парашут поради страха си от летене

Ако търсите решение как да преодолеете страха си да летите със самолет, просто последвайте примера на Мохамед Али и си купете парашут. През целия си живот боксьорът се е страхувал от летенето, а веднъж, преди свой мач, Али заявява: "Не се страхувам от битката, страхувам се от полета."

Неговият страх почти му коства участие на Олимпийските игри в Рим през 1960 година, но в крайна сметка се престрашава. А резултатът? Олимпийско злато.

4. Мохамед Али е черпил вдъхновение от посредствен и никому известен боксьор

Мохамед Али се превръща в един от най-вдъхновяващите и мотивиращи спортисти на ХХ век. Но едва ли някой ще повярва, че големият шампион всъщност е подражавал на посредствен и не толкова известен боксьор. Става въпрос за Джорджиос Джордж, който не е бил толкова добър между въжетата, но за сметка на това е бил изключителен с микрофон в ръка.

По време на радио шоу, на което присъства и 19-годишния по онова време Али, Джордж започва да крещи какво ще направи, ако изгуби следващия си мач: "Ще пропълзя през ринга и ще отрежа косата си! Но това няма да се случи, защото аз съм най-великият боксьор в света." 

5. Али си урежда боксов мач с най-великия баскетболист от НБА 

През 1971 г. феноменалният Уилт Чембърлейн предизвиква на боксов мач Мохамед Али. Двамата се появиха в телевизионен ефир, за да промотират евентуален мач между тях, в който са готови да се впуснат, ако получат хонорар от 5 млн. долара. Чембърлейн се похвали с предимството си както в килограмите, така и в ръста, докато Али демонстративно показа как ще налага баскетболиста в областта на корема. В крайна сметка, след като Али вдигна предизвикателен поглед и изръмжа "Тимбърррр", звездата от НБА бързо се отказва от боя.

6. Али кара Майк Тайсън да "отмъсти" за последните му две поражения на ринга 

Мохамед Али прекратява кариерата си през 1979 година, взимайки реванш и за трите си поражения в миналото. За съжаление на неговите привърженици, Али се завръща за още два мача на професионалния ринг, за да претърпи две неприятни тежки загуби от Лари Холмс и Тревър Бербик.

Впоследствие Майк Тайсън побеждава и Холмс, и Бербик, за да "отмъсти" за своя голям идол в бокса. В по-късен етап "железният" Майк признава, че е бил подтикнат от желанието да отмъсти за пораженията на Али. Когато Али и Тайсън разговаряли за пръв път, Майк му обещава, че един ден ще нокаутира Холмс - обещание, което е спазено.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички