Със скорост и техника Олександър Усик отказа Дерек Чисора


Със скорост и техника Олександър Усик отказа Дерек Чисора
Снимка: Guliver/GettyImages

26333 0

Олександър Усик продължава да трупа престижни победи във визитката си в професионалния бокс, след като превърна Дерек Чисора в своята жертва №18 на ринга, както и втора, откакто се премести в тежка категория. В много интересен двубой той отказа съпротивата на британеца, след като показа мастърклас в движение и техника за 12 рунда и спечели с единодушно съдийско решение (117:112, 115:113, 115:113).

В зала "Уембли" Чисора даде всичко от себе си и от самото начало се хвърли в смели атаки, осъзнавайки че Усик притежава страхотна класа и трудно може да спечели мача по точки. Той показа, че няма да е лесен двубоят за бившия абсолютен шампион при полутежките и взе преднина в първите 2-3 рунда, най-вече заради агресивността си. С това обаче приключиха и повечето добри моменти за него. 

Усик бързо възстанови позицията си и заложи на скорост и битка от дистанция, за да се предпази максимално от опитите за нокаутиращи удари на съперника. Това измори сериозно Чисора, който в 7-ия и 8-ия рунд бе пред тотален колапс и на няколко пъти Усик бе близо до това да го прати поне в нокдаун. Това така и не се случи, но и украинецът не отстъпи от такитката си, за да търси нокаут. Той продължи да превъзхожда опонента си с техника, залагайки на бързи серии, за да контролира резултата от всеки рунд и в крайна сметка спечели неочаквано тежкия двубой срещу отлично подготвения Чисора. 

След триумфа си новият интерконтинентален шампион обяви, че амбицията му е да стане абсолютен световен шампион и при тежките, след като го направи в по-ниската дивизия, но в същото време Усик бе критичен към начина си на боксиране срещу Чисора. От своя страна британецът съжали, че така и не е сполучил при опитите си за нокаут, но призна доминацията на опонента си. 

Усик вече има 18 победи на профиринга, като това бе успех №2 при тежките след победата над Чаз Уитърспуун. Пред него се открива опцията да поиска мач за световната титла на WBO, но очакванията са да проведе още няколко битки, преди да се "хвърли в дълбокото" срещу най-добрите в категорията. За Чисора това бе загуба №10 и нов шанс за световна титла пред него едва ли ще се открие в бъдеще. 

РАЗВОЙ НА МАЧА МЕЖДИ УСИК СРЕЩУ ЧИСОРА

След забавянето на програмата заради дълго провелата се предпоследна среща, към 01:00 часа Дерек Чисора пръв се появи на ринга под ритъма на "Hotel California". Интересен факт е, че рядко се случва пръв на ринга да излезе шампиона, който в случая бе именно британецът, който носеше званието "интерконтинентален шампион" преди началото на срещата. След него и Усик се появи на ринга в залата в Лондон. 

РУНД №1 

Чисора се опита да бъде по-агресивен на старта на двубоя, но Усик бързо изравни с две отлични крошета. Британецът обаче не спря да пресира опонента си, а най-тежкият удар нанесе 1:40 преди края с десен прав. Украинецът от своя страна започна да обикаля ринга, за да измори далеч по-тежкия от него опонент и съумя на няколко пъти да влезе в ситуация "клинч", когато опонентът му приближаваше. До края на ринга Чисора нанесе няколко удара в тялото, докато Усик успя да контрира с ляв прав 30-ина секунди преди края - рунд за Чисора, който изразходи много усилия още в самото начало.  

РУНД №2

Британският представител продължи да опитва удари с дясната ръка, с които да прати Усик поне в нокдаун, но защитата на украинеца бе на ниво. Чисора основно сполучваше с ударите си в тялото, които обаче не му носеха необходимото предимство. Минута преди края Чисора успя да пробие гарда на опонента си и вкара няколко точни удара с дясната ръка. Усик дори се опита да влезе в клинч и погледна към рефера, търсейки брейк, но не получи такъв - втори пореден рунд за британеца.

РУНД №3

Усик най-накрая отговори в средата на рунда, когато нанесе няколко чисти удара, а това принуди Чисора отново да се втурне в атака. Британецът обаче изглеждаше малко по-бавен, докато Усик вкара и страхотно ляво кроше, с което спечели и рунда - първи точки за бившия абсолютен шампион в полутежка категория. 

РУНД №4

Дерек отново откри рунда с много агресия и вкара два много точки удара в първите 60 секунди, но Усик не помръдна. Той го "намери" и с лява кука, но Усик отговори с добра комбинация 1.40 преди края. 1:20 преди края Чисора беше точен с ляв прав, но беше прекалено слаб, за да причини съществени поражения по опонента си. Усик записа силна последна минута, в която сериозно натисна опонента си, но пък 20 секунди преди края падна на земята. Нокдаун не беше отсъден, тъй като той се спъна в себе си. 

РУНД №5

Подобно на предишните части, Чисора отново тръгна в атака от самото начало, но Усик успя да контрира и да нанесе няколко точни попадения в лицето на опонента си. Чисора определено намали темпото в играта си и заложи по-често на навеждания, отколкото да се движи по ринга. В същото време украинецът танцуваше" около британеца и по този начин се пазеше отлично от десните удари на интерконтиненталния шампион. Рунда премина основно през битка от дистанция, а на няколко пъти Чисора смени гарда с цел да обърка опонента, но тази стратегия не сполучи. 

РУНД №6 

Боят от дистанция определено беше по вкуса на Усик, който нанасяше точни попадения, а след това добре се отдръпваше от тежките удари на Чисора, който дори получи предупреждение от рефера за нечисти удари. 0:44 преди края на рунда Усик вкара точен ляв прав, който му даде предимството в рунда, докато бившият претендент за титлата се опита да атакува в края, но така и не нанесе точен удар. 

РУНД №7 

Тотална доминация за Усик в рунда, който почти от самото начало нанасяше много тежки удари на опонента си, включително две комбинации от десен-ляв, които попаднаха точно в лицете на Чисора и той се олюля. В края на рунда Усик успя да разбие тотално гарда на Чисора и вкара още една отлична комбинация от ляв-десен, след която Чисора едва не падна на ринга и беше спасен от гонга. 

РУНД №8 

Дори Антъни Джошуа започна да се провиква от мястото си в залата, за да съветва Чисора как да играе, но британецът имаше огромни проблеми с бързината на Усик. След средата на рунда Усик отново премина в офанзива и вкара няколко точни попадения в челото на британеца. Той опита и ъперкът 20 секунди преди края, но не сполучи. Все пак той завърши с добър ляв прав и дръпна сериозно в резултата по точки. 

РУНД №9 

Битката премина изцяло в темпото на Усик, който не спря да се движи, докато Чисора пращаше удари в тялото в опит да възстанови водачеството си в мача. Той опита няколко двойни атаки, но работата с крака на Усик бе безупречна и избегна всички тежки удари на опонента. Десен прав от Усик отново отдръпна Чисора от близката дистанция, която се опитваше да използва, а Усик продължи да тормози британеца с десни прави. В края на рунда Чисора успя да си осигури и малка почивка, след като влезе в клинч, но определено силите започнаха да го напускат след несполучливите опити за тежки атаки. 

РУНД №10 

Лондончанинът вкара отличен десен прав 1:45 преди края на рунда и си върна малко надежда. Чисора продължи да нанася удари в следващите секунди, но отново с отлична работа с крака украинецът се измъкна почти невредим, въпреки 3-те точни попадения в главата му. С лява кука 30 секунди преди края Усик се върна в рунда, а с ново ляво кроше едва не прати Чисора на пода. Чисора отвърна с мощна атака в края, която отново не бе сполучлива. 

РУНД №11 

Усик откри рунда с много по-агресивна игра в сравнение с останалите части и сполучи с ляв прав. Чисора свали гарда за момент, но възстанови позиция, но Усик отново сполучи с десен-ляв. Британецът отвърна с удари в тялото, но Усик издържа на атаката някак, въпреки че бившият претендент за титлата го притисна в ъгъла. Лондончанинът видимо остана без сили в рунда, но Усик така и не успя да го свали на земята, а и не направи добра атака в последните 60 секунди на рунда. 

РУНД №12 

Усик се опита да пази дистанция, тъй като водеше по точки и остави Чисора да пробва атаките си, които останаха безрезултатни. Той търсеше ситуация, в която да просне опонента си, но Усик не позволи чисти удари за опонента си. При оставащи 90 секунди Усик се раздвижи и в атака, за да вкара няколко точни попадения и след това се върна към стратегията си да спазва дистанция и да отбива атаките на Чисора с отлични движения по ринга. Той нанесе и 2-3 леви удара, с които взе по точки и този рунд и си гарантира победата, макар и без нокаут. 

ПРЕДИ МАЧА УСИК - ЧИСОРА 

След тоталната си доминация в полутежка категория, украинецът реши да пробва уменията си при най-тежките и да се опита да оспори позициите на тримата най-големи в дивизията - Антъни Джошуа, Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър. В момента той е официален претендент на WBA за титлата, но може да загуби статута си при загуба срещу Чисора. До момента той има 1 победа в категорията (в 7 рунда над Чаз Уитърспуун). 

Дерек Чисора пък е ветеран при тежките и, въпреки че има цели 9 поражения в кариерата си, все още се надява да получи нов шанс да се бие за световна титла. В момента той е в серия от 3 поредни успеха, а последното му поражение бе от Дилиан Уайт в зрелищна битка преди две години, завършила в 11-ия рунд. 

КАКВО СЕ СЛУЧИ НА КАНТАРА МЕЖДУ УСИК - ЧИСОРА

Британският боксьор показа изключителна ексцентричност, като се появи в стил "Жокера" за кантара преди битката между двамата. По време на заставането лице в лице с Усик той засипа с обиди и закани своя съперник, докато украинецът прие всичко спокойно, носейки маската си (която трябваше да бъде задължителна и за двамата, но Чисора не носеше такава). 

Самият кантар показа сериозно надмощие що се отнася до килограмите на двамата боксьори. Той стопира кантара на точно 115.7 кг., което е с повече от 15 килограма повече в сравнение с Усик (98.3 кг). Украинецът е с малко над половин килограм по-тежък от мача си с Чаз Уитърспуун. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички