Шампионът отново е долу! Разярен Усик спука от бой безпомощен Джошуа и влезе в историята


Шампионът отново е долу! Разярен Усик спука от бой безпомощен Джошуа и влезе в историята
Снимка: Getty Images

122790 0

Изключително! Олександър Усик победи Антъни Джошуа в големия двубой между двамата за престижните титли на WBA, WBO и IBF. Украинецът бе изключително енергичен и атакуващ през целия двубой и напълно заслужено победи британския шампион след 12 рунда битка и съдийско решение. Крайният изход изненада дори bet365 bonus , тъй като Усик беше абсолютен аутсайдер преди битката. 

По-възрастният с 3 години боксьор бе много близо на няколко пъти до това да нокаутира Ей Джей, но британецът някак успя да се задържи на крака. Въпреки това не останаха никакви съмнения относно това кой бе по-добрият на ринга днес.

Битката между двамата се отличи с много движение по ринга, което не е толкова типично за тази категория. С успеха си Усик се превърна в третия в този спорт, който печели световната титла в две категории - полутежка и тежка. Първи това постига Ивендър Холифийлд (става абсолютен шампион в тежка категория през 1988 година, а малко след това и в тежка). Другият боец, който го постига, е Дейвид Хей. През 2008 година става абсолютен шампион в полутежка категория, а още през 2009 година, вече преминал при тежката категория, става световен шампион и там.

Усик изигра може би най-силния двубой в кариерата си. Той се защитава отлично срещу Джошуа и същевременно нанасяше много мощни удари в главата на опонента си, като безспорно най-доброто му оръжие бе лявата ръка.

В седми рунд изглеждаше сякаш украинецът ще повали своя опонент на земята и ще го изпрати в нокдаун, но Ей Джей някак се задържа на крака. Другият най-критичен момент за британеца бе в последните секунди.

Вместо Антъни да атакува и да търси единствения начин, по който да победи накрая (тъй като бе очевидна разликата в полза на Усик при предишните рундове), Усик остана по-активен и агресивен, а в последните секунди почти повали британеца, който се подпря на въжетата, които сякаш го спасиха.

Това е второ поражение в кариерата на Джошуа, след като преди време загуби от мексиканеца Анди Руис. Олександър Усик пък остава без поражение в своята кариера.

Вижте как протече цялата галавечер Джошуа - Усик, предложила много интересни сблъсъци.

Ето и как се разви двубоят рунд по рунд:

ПЪРВИ РУНД

Двамата боксьори започнаха своя двубой право в центъра на ринга. Те стартираха по-предпазливо, но Усик успя да вкара много силни удари със своята лява ръка. Така първият рунд всъщност се оказа в сметката на украинеца, който демонстрира по-голяма агресия.

ВТОРИ РУНД

Усик продължи с по-активната си игра, а шампионът все още изчакваше своя момент, за да го хване. Усик се отличи с умни движения с глава, но в развитие на рунда Ей Джей вкара добър удар в тялото на Олександър, след което обаче Усик му отговоря с добър удар с лявата ръка. Спорен за отсъждане рунд.

ТРЕТИ РУНД

Изумителен рунд! Усик вкара два изключително тежки удара в главата на британеца, като вторият сериозно го разтърси и на Джошуа му се наложи да потърси близост, за да се спаси. Антъни отговори с един силен удар, но той бе твърде недостатъчен.

ЧЕТВЪРТИ РУНД

Украинецът започна яростно и този рунд, като отново разклати шампиона. Изглеждаше сякаш след това Антъни Джошуа взима инициативата, като се отчете с добри попадения в главата и корема, Усик ги пое добре, а и към края Олександър отново вкара няколко добри удара. Отново спорен за отсъждане рунд.

ПЕТИ РУНД

Усик се движи непрестанно по ринга, което прави задачата на Джошуа да го уцели с комбинация трудна. Ей Джей се отличи с два здрави удара в тялото на съперника си. Несъмнено това бе най-добрият рунд за британеца.

ШЕСТИ РУНД

Шестият рунд започна по-спокойно и далеч не предвещаваше това, което последва. Във втората половина от него Джошуа започна рязко и агресивно да атакува опонента си, като вкара един плашещ десен прав в главата на Усик, който го разтърси сериозно. До края на рунда Джошуа търсеше още удари, но повечето от тях не бяха чисти, а Усик дочака края.

СЕДМИ РУНД

Във седмия рунд Усик си върна цялото превъзходство и буквално спука от бой шампиона. Украинецът вкара много мощни удари в тялото и най-вече в главата на Джошуа, като 40 секунди преди края на рунда британецът бе много близо до това да се озове на земята, но някак успя да се задържи на крака.

ОСМИ РУНД

Олександър не успя да натисне и да задълбочи проблемите на своя опонент, въпреки че започна с добър удар в тялото. След този момент рундът принадлежеше тотално на Антъни, който вкара много мощен ъперкът в тялото на Усик и отделно се отчете с няколко добри попадения.

ДЕВЕТИ РУНД

Джошуа бе доста по-активен в този двубой, като търсеше мощен ъперкът, с какъвто повали и Кубрат Пулев преди година. Усик обаче продължаваше да се движи добре и да се отбранява, като в последните секунди дори успя да вкара здрав удар в главата на Ей Джей.

ДЕСЕТИ РУНД

Първо бе разкървавен носът на Джошуа. Усик продължи енергично, но получи рана под своето око. Това не бе всичко, тъй като окото на Джошуа също бе ранено и почти затворено.

ЕДИНАДЕСЕТИ РУНД

В този рунд Усик отново стартира скоростно без да губи време. Три поредни удара с лява ръка от Усик, който вес и този рунд. Джошуа ще има нужда от нокаут в последния рунд, за да спечели мача.

ДВАНАДЕСЕТИ РУНД

В последния рунд напрежението бе изключително високо! Усик не тръгна да се защитава, въпреки че осезаемо водеше в резултата, дори напротив - украинецът започна и този път по-активно и вкара някои много опасни удари в главата на Антъни, търсейки нокаута.

С напредването на времето и в този рунд Джошуа изглеждаше все по-изморен, а опонентът му все така енергичен. Това не позволяваше на британеца да тръгне в бясна атака в търсене на нокаута, до който Усик остана по-близо. В последните секунди Усик буквално спука Ей Джей, който някак се закрепи на въжетата без да падне.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Почти година след последната си защита Джошуа отново се качва на ринга. Този път, за да защити коланите си от претендент на WBO. Именно и задължителната защита е причината, поради която пропадна първоначално планираният мегасблъсък между Ей Джей и сънародника му Тайсън Фюри, който щеше да обедини 4-те най-престижни колана.

За Олександър Усик и неговата смяна от полутежка към тежка категория се изписа много в последните дни. Той все още е без поражение, а последният му двубой бе срещу Дерек Чисора. Ако украинецът хвърли изненадата и победи Джошуа, ще се превърне в едва третия в този спорт, който печели световната титла в две категории - полутежка и тежка. До момента единствено Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей са съумявали да го сторят.

 СТЪПКА ПО СТЪПКА: КАК ДА СЕ АБОНИРАМЕ ЗА ДЖОШУА - УСИК В DAZN?

Мачът между двамата трябва да започне около полунощ, като е възможно забавяне, ако срещите преди това се проточат повече време. Сблъсъците за нощта ще бъдат 6 на брой, включително и този между Антъни Джошуа и Олександър Усик. Преди тях ще излязат следните имена в следните категории:

Кристофър Оусли срещу Хасан Байсангуров (средна категория) - за Интерконтиненталната титла на WBA, Максим Продан срещу Флоран Марку (полусредна категория) за Интернационалната титла на IBF, Кембъл Хатън срещу Сони Мартинес (лека категория), Калъм Смит срещу Ленин Кастийо (лека тежка категория), Лорънс Околи - Дилан Прашович (полутежка категория) за световната титла на WBO.

След тях ще дойде време и за "черешката на тортата". Антъни Джошуа има 24 победи (22 с нокаут) и 1 загуба (с нокаут от Анди Руис). Той е висок 198 сантиметра и държи титлите на IBO, WBA, IBF и WBO в тежката категория. Олександър Усик има 18 победи (13 с нокаут) и нито една загуба. Той е левичар и е висок 191 сантиметра.

Кантарът за британеца се спря на 108,9 килограма, а за украинеца - на 100,4 килограма. И чрез думите си преди мача, и чрез показаното на кантара - двамата имат уважение един към друг. Те дори демонстрираха приятелски отношения, като се прегърнаха, посмяха и пошегуваха часове преди мача (вижте ВИДЕО).

ГЛЕДАЙТЕ ДЖОШУА - УСИК ТУК

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички