8 наелектризиращи мегабитки в световния бокс, за които тръпнем в очакване през 2020 година


8 наелектризиращи мегабитки в световния бокс, за които тръпнем в очакване през 2020 година
Снимка: Gulliver/GettyImages

9472 0

Интересна, дори супер зрелищна 2020 година чака феновете на професионалния бокс. През нея, ако всичко е наред, ще видим поне 2 мача на най-добрия български боксьор - Кубрат Пулев. Най-важният от тях ще бъде евентуалната битка срещу Антъни Джошуа за световната титла на IBF - срещата, за която мечтае цяла България. Но през следващата година се заформят няколко повече от вълнуващи сблъсъци, някои от които вече са и официално потвърдени. Затова и от SportLive.bg направихме кратък списък от 8-те най-вълнуващи битки в професионалния бокс през следващите 12 месеца - вижте ги: 

8. Канело срещу Головкин 3.

Шампионът на IBF Генадий Головкин има сериозна мотивация да се изправи тази година срещу шампиона на WBA и WBC в средна категория Саул "Канело" Алварес. За двамата това ще бъде сблъсък номер 3, като първият завърши с равенство, а във втория победи мексиканецът. Това обаче няма да е следващият бой за двамата, защото Головкин трябва да направи задължителна защита на титлата на IBF срещу Камил Шеремета през февруари, а после може да се бие срещу Головкин - вероятно през май.

7. Мани Пакиао срещу Дани Гарсия

Миналата година бе доста успешна за филипинската легенда - на 40 години той защити титлата си в полусредна категория, след което стана и стана шампион на Световната боксова асоциация, побеждавайки Кийт Търман. Сега вече Пакиао е на 41 г. и вероятно 2020-а ще е последна за него в бокса. Единственият въпрос е какви предизвикателства ще приеме той.

Единият от вариантите пред него е американецът Дани Гарсия, който след десетина дни ще се бие с украинеца Иван Редкач. Залогът в мача, който ще бъде в Бруклин, е статутът на задължителен претендент за титлата на WBC. Той вече изрази желание да се изправи срещу филипинеца, ако победи. Американецът има зад гърба си 35 победи и 2 загуби, като би могъл да си осигури най-големия чек до момента, ако успее да си уреди мач срещу легендата.

6. Александър Усик срещу ?

Украинецът, който има едва един мач в тежка категория, през тази година ще се опита да се утвърди в дивизията. Той е разглеждан като човека, който може да разтърси тежка категория. Най-вероятно той ще се бие първо срещу Дерек Чисора, може би през март, а след това ще оспори титлата на WBO, която принадлежи на Антъни Джошуа. По заръка на WBO мач с Джошуа трябва да се проведе до 4-и юни, но се очаква всички страни да се разберат така, че Ей Джей да се бие за защита и на двата пояса - тоест и срещу Олександър Усик, и срещу Пулев. 

5. Ерол Спенс срещу Терънс Крауфорд 

Двамата ще дадат отговор на въпроса кой е най-добрият в полусредна категория. Треньорът на Крауфорд се надява, че мач срещу Спенс ще има до края на годината. Терънс е шампион на Световната боксова организация (WBO) в полусредна категория, а Спенс е шампион в същата категория, но на Международната боксова федерация (IBF).

Големият проблем пред този двубой? Ерол Спенс претърпя ужасяваща катастрофа, която постави на карта не само кариерата му, но и живота му. Имаше прогнози, че той изобщо няма да може да се завърне в професионалния бокс, но последните прогнози са, че той ще се възстанови напълно и ще може да се върне на ринга. 

Крауфорд защити пояса си през октомври, когато нокаутира Хосе Бенавидес в последния 12-и рунд и продължава без загуба при професионалистите с 34 победи (25 с нокаут). Следващият му двубой е на 20 април срещу Амир Хан. Шампионът на IBF в категорията Ерол Спенс-младши (24-0, 21) има заплануван мач на 16 март срещу Мики Гарсия.

Треньорът на Крауфорд се надява, че мач срещу Спенс ще има до края на годината. Терънс е шампион на Световната боксова организация (WBO) в полусредна категория, а Спенс е шампион в същата категория, но на Международната боксова федерация (IBF).
Крауфорд защити пояса си през октомври, когато нокаутира Хосе Бенавидес в последния 12-и рунд и продължава без загуба при професионалистите с 34 победи (25 с нокаут). Следващият му двубой е на 20 април срещу Амир Хан.
Шампионът на IBF в категорията Ерол Спенс-младши (24-0, 21) има заплануван мач на 16 март срещу Мики Гарсия.

4. Дилиън Уайт срещу Уайлдър

Англичанинът Дилиън Уайт беше поставил бъдещето си в бокса на карта, след като стана ясно, че е хванат с допинг повторно. Това обрече мача му с Дионтей Уайлдър за световната титла на WBC, за която бе задължителен претендент. Впоследствие Уайт бе оневинен и възстановен като линеен шампион и претендент на WBC, където шампион е Уайлдър, така че, такъв мач може да има през тази година. Британецът отдавна се "точи" на този пояс.

През 2018 г. Уайт на няколко пъти хвърли ръкавицата към 33-годишния американец, но двамата така и не се изправиха един срещу друг, въпреки факта, че британецът бе претендент номер 1 за титлата на Световния боксов съвет. Наскоро "Бронзовият бомбардировач" обяви, че е готов да излезе на един ринг с Уайт, но само ако британецът напусне "Matchroom boxing“ и Еди Хърн и се присъедини към "Premier boxing champion“ и Ал Хеймън.

Следващият мач на Дионтей Уайлдър е близо и това е реваншът срещу Тайсън Фюри през февруари. Уайт пък може да премери сили с Анди Руис.

3. Тайсън Фюри срещу Дионтей Уайлдър 2

Безспорно най-чаканият двубой в първите 3 месеца на 2020 година! Първият мач между двамата завърши със зрелищно равенство, което според мнозина, остава най-добрият мач за 2019 година. Двамата се представиха на изключително ниво, а дори в САЩ признаха, че равенството е своеобразен подарък за Уайлдър, след като британецът показа страхотни техника и класа. Причината за равенството се оказа бруталният нокдаун, който Уайлдър нанесе на Фюри, а Тайсън се изправи като по чуто в стил Гробаря

Любопитното е, че и двамата боксьори нямат загуба досега в професионалната си кариера. Това прави реванша още по-очакван и интересен. Двубоят вече има и дата - 22-ри февруари.

2. Антъни Джошуа - Дионтей Уайлдър

Този двубой може да се случи през 2020-а, а може и да се отложи за 2021-ва. Той трябва да бъде обединителен за всички важни трофеи в тежка категория, но за да се състои, трябва Джошуа да запази своите колани, а американецът - своята титла на WBC. 

Това е битката, която феновете в цял свят бленуват. Такъв изглеждаше много вероятен след грандиозната победа на Антъни Джошуа над Владимир Кличко, но така и не беше уреден заради постоянните мениджърски игри между двата лагера. На всичкото отгоре, поражението на Джошуа от Руис отчая всички, след като беше предвещан край на кариерата на британеца, а поражението означаваше и край на мечтата за "абсолютен световен шампион". 

Британският атлет обаче си върна титлите, а по-интересното, че мениджърът му Еди Хърн няма такова влияние и Антъни Джошуа отсече, че мечтае единствено да се качи на ринга срещу Дионтей Уайлъдър. Нещо повече - в момента екипът му се опитва да уреди скорошен двубой срещу Бронзовия бомбардировач. Едва ли това ще стане през 2020 година, но това не пречи на феновете да мечтаят, че скоро ще видим двамата на ринга. 

1. Джошуа срещу Кубрат Пулев

Този мач, който ще бъде най-важният за нас, българите, през новата година, вече е на път да стане официално факт. Според слуховете, Пулев вече преговаря с Джошуа, като отдавна е ясно, че мачът трябва да се проведе не по-късно от 31-ви май. Залогът на битката е ясен - световната титла на IBF, която е притежание на британеца, а българинът е със статут на задължителен претендент на федерацията. 

Наскоро мачът беше обявен за "официален" в България от повечето медии, но това се оказа само слух, а преговорите дори в момента продължават. Очаква се официално обявление и от двете страни до края на януари, след като от IBF е поставен срок до 31-и януари двете страни да стигнат до консенсус - кога и къде да се срещнат двамата на ринга. Все пак е възможно двамата да се "разминат", сподели наскоро Еди Хърн, но мачът за титлата на IBF е гарантиран на Кубрат Пулев и, независимо дали Джошуа ще е на ринга, или не, Кобрата ще получи своя шанс за престижния пояс през 2020 година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички