Испания отбеляза 100+ и прегази България на старта на Евробаскет 2022


Испания отбеляза 100+ и прегази България на старта на Евробаскет 2022
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7062 0

Националният отбор по баскетбол на България започна участието си на Европейското първенство с тежка загуба от Испания - 114:87. Съставът на Росен Барчовски допусна много неточности в защита срещу агресивните испанци и водеше в резултата само в два случая в първите минути - при 5:4 и при 9:8. 

Звездата на "лъвовете" Александър Везенков се отчете с дабъл-дабъл от 26 точки и 11 борби, а Павлин Иванов добави 16 пункта. Чавдар Костов и Емил Стоилов завършиха мача с 13 и 12 точки, съответно. За "Ла Фурия" най-резултатен бе Лоренцо Браун - 17 т., а още шестима негови съотборници отбелязаха по 10 или повече.

Националите ни регистрираха 19 от 34 успешни стрелби от двойката, 11/33 от тройката и 16/20 от наказателната линия. Вторият двубой на България от груповата фаза на Евробаскет е срещу Турция и ще се проведе на 3 септември от 17:15 часа!

РАЗВОЙ НА МАЧА

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Росен Барчовски започна мача със следната стартова петица: Дий Бост, Станимир Маринов, Иван Алипиев, Александър Везенков и Емил Стоилов. Именно последният вкара първия кош в мач и изведе "лъвовете" с 2:0 напред. Тройка на Станимир Маринов доведе до 5:4 в наша полза. "Ла фурия" обърна до 8:5, а след това Стоилов отбеляза 2 точки от наказателната линия. Везенков пропусна от тройката, но Фернандес бе точен и Испания дръпна с 14:9. Росен Барчовски взе първото прекъсване при 9:15, тъй като играчите му пропуснаха няколко лесни стрелби под коша. При оставащи 2 минути и 45 секунди Везенков бе фаулиран и застана на линията, за да намали изоставането до 13:20. Пропуските в нашите редици продължиха, а Испания печелеше почти всяка борба, за да се откъсне с 26:13. Първата четвърт завърши при резултат 28:17 след тройка на Сашо Везенков.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Частта започна с три точки за Фернандес, но после Чавдар Костов също отбеляза тройка за 20:31. След борба в нападение на Прадия, Фернандес отново се извиси за 3 и разликата набъбна до 16 точки - 36:20. Барчовски взе прекъсване при оставащи 6:23 минути, но ефектът бе нулев и след петата тройка Испания поведе с 41:22. Хубав пробив на Костов донесе 26-ата точка в актива на "лъвовете", а после Маринов имаше шанс да намали още разликата, но пропусна от тройката. Дий Бост комбинира с Емил Стоилов, който завърши със забивка за 29:45. Чавдар Костов на два пъти бе фаулиран, но пропусна две от четирите си стрелби за 33:49. Хави Фернандес вкара нова тройка за първата двуцифрена разлика в мача - 54:33, а втората четвърт завърши при резултат 57:35.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Третата част започна равностойно, а Станимир Маринов открадна топка в центъра и отбеляза за 41:61. Последва тройка на Лоренцо Браун, а Емил Стоилов се отчете с десета точка за 43:63. Росен Барчовски взе прекъсване при 48:71. Сашо Везенков вкара хубава тройка, а впоследствие резултатът стана 51:76. Павлин Иванов добави три точки за 59:84 минута и 46 секунди преди края. Маринов отбеляза две точки от линията за наказателни удари, а третата четвърт завърши при 89:66 за Испания. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ

Александър Везенков откри последните десет минути с успешна стрелба за две точки, но Руди Фернандес вкара нова тройка за 92:68. Павлин Иванов отговори с тройка за България. Дий Бост стреля късо, а след това Руди Фернандес отбеляза два пъти от наказателната линия за 100:74. Мачът определено се доиграваше, а въпросът беше дали испанците ще ни победят с повече или по-малко от 30 точки. В крайна сметка двубоят завърши с 27 пункта разлика - 114:87!

ПРЕДИ МАЧА

За България това е първо участие на Евробаскет от 11 години насам! По време на груповата фаза "лъвовете" ще срещнат още домакините от Грузия, Черна гора, Турция и Белгия (Група "А"). Първите четири тима в крайното класиране продължават към 1/8-финалите, които ще се проведат в Германия.

Действащ шампион в надпреварата е Словения. Водени от звездата на Далас Маверикс Лука Дончич, словенците спечелиха дебютна европейска титла, побеждавайки един от най-опитните отбори в лицето на Сърбия. Словения попадна в Група "В", където са още Франция, Литва, един от домакините Германия, Унгария и Босна и Херцеговина. Сърбите са в Група "D" заедно с Чехия, Полша, Финландия, Израел и Нидерландия. В последната Група "С" съперници ще бъдат съставите на Италия, Гърция, Хърватия, Украйна, Великобритания и Естония.

*Рекордьор по европейски титли е СССР с 14, следван от Югославия с 8. Испанците и литовците имат по три отличия, а България е с едно сребро и един бронз в историята на участията си на европейски първенства!

Групата на България за Евробаскет 2022: Александър Янев, Александър Везенков, Алекс Симеонов, Андрей Иванов, Деян Карамфилов, Димитър Димитров, Дий Бост, Емил Стоилов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Станимир Маринов и Чавдар Костов.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички