За малко! Пропуски от наказателната линия лишиха България от победа в Русия


За малко! Пропуски от наказателната линия лишиха България от победа в Русия
Снимка: FIBA.com

4747 0

Най-лесните кошове в баскетбола костваха победата на България над Русия. "Лъвовете" бяха на косъм от втора поредна невероятна сензация, но Сборная успя да спечели със 77:73 в драматичен сблъсък от квалификациите на Световното първенство по баскетбол. Големият проблем за България бяха именно нереализираните фаулове, които за България бяха цели 13.

Решаващата разлика в двубоя дойде при наказателните удари. "Лъвовете" бяха много напористи в атака и често бяха фаулирани, но записаха ужасяващ процент при стрелбата от линията (16 вкарани от 29 възможни - 13 пропуснати точки и 56% точност). В началото на мача Русия поведе с над 10 точки разлика, като на няколко пъти Везенков и компания успяха да се върнат в мача. Равенството беше възстановено при 60:60, но в началото на 4-ата част разликата отново набъбна до 7 след поредица от пропуски от наказателната линия на почти всички играчи в селекцията на Любомир Минчев.

Странно решение взе и самият Минчев. Рожденикът реши да не използва Димитър Димитров в 4-ата четвърт, въпреки че той беше с най-добра стрелба от целия отбор и за 17 минути записа 12 точки. Именно той беше най-важният играч за България в мача срещу Франция. 

Въпреки пропуските от наказателната линия, България остана в мача до самия край, но съдиите, които по-рано отсъдиха куп спорни положения в полза на Русия, се намесиха решаващо. Швед беше затворен прекрасно от защитата, но беше отсъден фаул срещу него при 75:73. Той реализира и двата фаула и направи разликата 4 точки 13 секунди преди края.

Най-полезен за българския тим беше Александър Везенков, който записа дабъл-дабъл с 22 точки, 12 борби и 3 асистенции. Павел Маринов добави 14 точки, а Димитров записа 12 точки, въпреки че не игра в последните 15-ина минути на двубоя.

Алексей Швед записа много силен двубой след слабите си изяви в предходния двубой, вкарвайки 22 точки, към които добави 7 борби, 5 асистенции и решаващите 2 точки, фиксирали крайния резултат в полза на домакините.

КАК СЕ РАЗВИ ДВУБОЯТ?

Двубоят се играеше точка за точка, като България дори водеше при 17:18. Последва обаче опустошителна серия от 13:2 в полза на Русия, която направи аванса на домакините в края на първата четвърт 10 точки - 30:20.

На старта на втората част "лъвовете" отново успяха да направят добра серия и съкратиха изоставането си на едва 4 точки при 32:28, но нови слаби изяви в защита и честите пропуски в борбата в защита качиха аванса до над 10 точки на няколко пъти. Все пак добра игра в края позволи на България да намали изоставането си на 7 точки до почивката - 47:40.

В третата четвърт разликата набъбна до 11 точки след няколко много спорни съдийски отсъждания, а "лъвовете" пропуснаха куп наказателни удари, като дори не можеха да стигнат 60% при стрелбата от фаул-линията. В същото време почти всяка атака на Русия се свиреше нарушение, което на моменти обезверяваше българския тим. Все пак силна игра на Везенков и Аврамов в края на третата четвърт свалиха разликата на едва две точки, а забивка на Станимир Маринов изравни резултата - 60:60.

В началото на четвъртата част Русия успя да дръпне със 7 точки, но пък с тройка на Янев "лъвовете" намалиха до 3. В тези минути обаче отново съдиите се намесиха, отсъждайки два странни фаула за Сборная, както и прекрачване при борба след наказателен удар, който руснаците изпуснаха - 70:65. Алексей Швед със забивка пък върна разликата на 7 точки 5 минути преди края.

Везенков имаше "чиста" стрелба от тройката, но пропусна, Станимир Маринов хвана борбата в атака, но топката му беше избита от ръцете. Съдиите отново отсъдиха топка за Русия, но за щастие кош в следващата атака не последва - 72:65 4:35 преди края. Везенков и Маринов пропуснаха по един фаул, с които разликата можеше да стане 4 точки, а Швед с отличен пробив запази на 7 пункта разликата - 74:69. Разликата можеше да бъде намалена на 3 точки, но Маринов забави нападението и в последната секунда стреля през швед и пропусна - 2 минути до края.

В следващото нападение Александър Везенков стъпи накриво при атака към коша и трябваше да напусне терена. България пък допусна и грешка в защита, изпускайки за пореден път борба при пропуск на Швед - 1 минута до края.

Павел Маринов избухна с тройка 50 секунди преди края и намали до 74:72. Русия записа само 1/2 при стрелбата от наказателната линия, но Бост също изпусна фаул - 75:73 33 секунди преди края. В последната атака на Русия "лъвовете" направиха страхотна защита срещу Швед, но съдиите отсъдиха нарушение. Плеймейкърът беше точен и при двата си изстрела и фиксира крайното 77:73.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички