Триумфът на Черно море - победа на отборния баскетбол над финансовата мощ


Триумфът на Черно море - победа на отборния баскетбол над финансовата мощ
Снимка: www.chernomore.eu.

1826 0

В неделя приключи турнирът за Купата по баскетбол за мъже - едно от малкото интересни събития в българския шампионат през годината. От отборите в Националната баскетболна лига (НБЛ) единствено Черноморец (Бургас) отказа участие в състезанието. С титлата триумфира Черно море Порт Варна, който се справи на финала с Лукойл Академик. Дългото чакане за "моряците" най-после приключи. След като изминаха 15 години от последната спечелена Купа и след поражението от Левски на финала през миналата година, варненският тим отново триумфира в състезанието. Тимът на Драган Баич трябваше да мине по трудния път, за да се окичи със златото, но успя! Въпреки че в момента са пети във временното класиране, "моряците" играха със сърце, не се предадоха и показаха, че могат да победят всеки и мястото им е в челото на таблицата.

Как обаче започна всичко?

За домакин беше определен град Плевен. Изборът му обаче предизвика много спорове в баскетболната общественост, тъй като градът беше предпочетен пред Ботевград, който разполага с далеч по-добри условия и привлича по-голям зрителски интерес. Как Спартак е предложил по-добра финансова оферта, при положение, че отборът не разполага с голям бюджет, остава под въпрос. Това обаче вече няма значение. Плевенският тим очаквано загуби от Рилски спортист на четвъртфинал и рано отпадна от турнира. Градът обаче се справи на ниво с организацията на турнира, а това може би беше и единственото положително за феновете на Спартак, тъй като отборът, воден от Илия Станков, все още няма победа през този сезон.

Представянето на Рилски спортист през сезона до тук е на приливи и отливи, но когато става въпрос за Купата - отборът задължително печели медал през последните няколко години. Тимът на Росен Барчовски беше близо до финал и този път, но трябваше да се задоволи с бронза, което също не е за подценяване.

Балкан (Ботевград) изтегли "късата клечка" в жребия за четвъртфиналите, след като трябваше да срещне най-трудния възможен съперник от долната половина на таблицата - Черно море Порт Варна. Александър Тодоров неведнъж е заявявал амбициите си за финал в турнира. За да вземеш Купата обаче, просто трябва да биеш всеки - без значение кой и без значение кога, просто всеки! Въпреки оспорвания двубой, Черно море отново се оказа непреодолимо препятствие за ботевградчани. За съжаление на любителите на баскетбола в Ботевград, за пореден път се потвърди една тенденция. С Александър Тодоров Балкан подобри представянето си в НБЛ през последните години и стана конкурентноспособен, дори на Лукойл Академик - нещо, което до преди няколко години беше немислимо. Като изключим бронза в Балканската лига през миналия сезон обаче, Тодоров не е спечелил нито един важен мач начело на ботевградчани - Балкан отпадна на полуфинал в Балканската лига, след като водеше с 15 точки на Левски преди последната четвърт, тимът остана на четвърто място в турнира за Купата на България през миналата година, когато отново беше спрян от Черно море Порт Варна, този път на полуфиналите. Балкан загуби полуфиналната серия с Левски, след като водеше с 2-0 и имаше домакинско предимство, а прекратеният мач с "моряците" за бронза в НБЛ пък просто не е за коментиране...

Голямата изненада на турнира беше поднесена от Ямбол. Тимът на Юлиан Радионов беше отписан от борбата за медалите още преди началото на турнира. Съставен предимно от българи, отборът направи сензацията на четвъртфиналите, след като отстрани шампиона на България и носител на Купата през 2014 г. - Левски. Нещо повече - Ямбол беше на крачка да завоючва бронза, но изпусна водачеството в края на срещата срещу Рилски спортист. Победата над "сините" и класирането на полуфинал в турнира е повече от добро постижение за Ямбол, на база предварителните очаквания. Не, че Левски е заплахата, която беше през миналия сезон, заради финансовата криза в клуба, но определено разполага със състав, способен да победи всеки отбор, включително и Лукойл Академик. Това се видя и преди няколко седмици, когато тимът на Константин Папазов нанесе първа загуба на "студентите" в НБЛ през този сезон.

Едва ли напускането на Филип Виденов непосредствено преди Купата е причина за слабото представяне на Левски, защото гардът се задържа в отбора малко повече от седмица. Възможно е Константин Папазов и играчите му да са били още под еуфория от шоуто в "Арена Армеец" в неделя, но това не е оправдание. Все пак, основната цел на отбора през този сезон беше да се спаси, а за момента изглежда, че тя е постигната.

Големият фаворит - Лукойл Академик, за втора поредна година не успя да спечели трофея. Тимът на Йовица Арсич стигна до финала, но за "студентите" всичко, освен титла е равно на провал. Големите амбиции на  ръководството отново не бяха изпълнени. Лукойл имаше един труден мач в турнира и го загуби. "Студентите" без проблеми се класираха за финала, след като отстраниха лесно Берое и Ямбол. За разлика от тях , Черно море изигра два оспорвани мача, след като се наложи последователно Балкан и Рилски спортист.

Лукойл разполага с изключително класни играчи, като малко преди турнира привлече и нови попълнения. Баскетболът обаче е колективен спорт. Нямаш ли сплотен отбор, многото пари не важат и това беше доказано за пореден път. Варна игра със сърце и беше "като юмрук", каквото беше сравнението на Станимир Маринов. Гардът на тима беше определен за MVP на турнира, а заслуженото признание за него и титлата на Черно море бяха награда за тежкото начало на сезона, през което баскетболистът трябваше да премине. Само за два месеца във Варна, той спечели повече, отколкото за четири години в Балкан.

Каква е равносметката след Купата? Първите два тима в класирането в НБЛ в момента - Лукойл Академик и Балкан, сменят треньорите си. При "студентите" все още не се знае кой ще води тима до края на сезона, но смяната на наставника е практика след почти всеки неуспех в последните години. Тимът ще хвърли всички усилия в борбата за титлата в първенството. Нов провал обаче ще означава втора поредна година без трофей, което не се е случвало на Лукойл Академик повече от десетилетие. Начело на Балкан пък застава Влада Вукойчич - сърбин, който има солидна визитка в треньорската си кариера. Дали за три месеца ще успее да се сработи с новия си тим, предстои да видим. Въпреки че Купата е различен турнир, тя показа, че Лукойл Академик може да бъде победен. Черно море Порт Варна и Рилски спортист дадоха заявка, че могат да объркат сметките на много отбори. Въпреки тежкото положение, Левски също не е за подценяване, а както се видя от представянето на Ямбол - всеки отбор може да поднесе сензацията.

Турнирът за Купата вече е в историята. За разлика от миналата година, той премина спокойно и без скандали, освен казуса с определянето на домакина. Дано всеки отбор си е направил равносметка от представянето си, защото най-важният етап от сезона предстои. Националната баскетболна лига навлиза в решителната си фаза. Класирането в редовния сезон е важно за определяне на съперниците и домакинското предимство, но нищо повече. В плейофите е възможно всичко. Както обича да казва Александър Тодоров - "Всичко се решава през май".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички