Селекционерът след грандиозния успех: Ключът беше защитата!

Селекционерът на националния ни отбор по баскетбол Любомир Минчев не можеше да повярва на факта, че България успя да изуми света, печелейки срещу световната сила Франция в мач от квалификациите за Световното първенство по баскетбол в Китай. Бившият играч на Левски беше откровен, че не може да каже кой компонент на играта донесе победата над Николас Батум и компания, но отчете силната игра в защита като основно оръжие на Александър Везенков и компания.

"Да ви кажа честно, че в момента не мога да кажа, къде спечелихме този мач. Единственото, което видях по статистиката е, че имаме по-добър процент стрелба, най-вече от тройката. Според мен, второто полувреме играхме доста по-добре в защита, не допускахме лесни кошове, което направихме в края на първата четвърт и началото на втората. Може би това е основното, че ние имахме по-добър процент стрелба то тройката и най-вече нещото, което ни беше като основна задача – да си овладеем борбата в защита и да не им даваме повторни нападения. Това ни помогна, най-вече в края, когато те изпускаха, а ние успяхме да си вземем борбата и да не им даваме повторни шансове", коментира той, казвайки че се надява победата да е знак, че отборът е израснал психически през последните години.

Историческа сензация! България удари световната сила Франция на баскетбол!

Сензацията на квалификациите за Световното първенство по баскетбол в Китай е факт! Българският национален отбор, воден от Любомир Минчев, записа ...

"Иска ми се да вярвам, че израстваме чисто психически като отбор, но не можем да спрем  и да кажем – „Ок, ние направихме нещо.“ Това е просто един мач, една победа. Преди мача казах на момчетата, че не е вярно, че нямаме какво да губим. Напротив. Ние имаме какво да губим, защото досега три години градим и това днес бе още една възможност да затвърдим добрите впечатления. Ако днес не изглеждахме добре, не се борихме и се бяхме предали, тотогава щяхме да изглеждаме зле в очите на хората и да разрушим доверението в нас". 

Любомир Минчев беше категоричен, че сега не е времето за празник, а са пълна мобилизация, тъй като следва тежко гостуване на Русия, което е ключово за класирането напред.

"Сега трябва да останем на земята и да гледаме реално. Днес беше само един мач и сега не трябва да отиваме в Русия и да ни пребият. Казвам го това, защото имам този опит като играч, когато бихме Хърватия, а след това ни смачкаха в Турция", коментира Минчев пред камерите на БНТ.

Още по темата

Please select answer!